Lenkillä-blogi testaa

Keho vetreäksi Suomen Urheiluhierojaopiston kesäkauden avajaisissa

Palvelut saatu ilmaiseksi.

En olekaan hetkeen kirjoittanut kehonhuollosta – saati bloggaajille suunnatuista pr-tapahtumista. Kutsuja jälkimmäisiin ei ole tipahdellut sähköpostiin korona-aikana, koska social distancing. Omatoimista kehonhuoltoa on voinut tehdä eristyksissä, mutta hierojalle en ollut uskaltautunut ennen viime tiistaita.

Suomen Urheiluhierojaopisto järjesti tiistaina kesäkauden avajaiset tiloissaan Länsi-Pasilassa. Opisto on tarjonnut koulutusta ja kehonhuoltopalveluja jo 30 vuoden ajan. En ollut aiemmin tutustunut opiston palveluihin, vaikka se sijaitsee vain kivenheiton päässä Itä-Pasilassa sijaitsevalta työpaikaltani. Kauppakeskus Triplasta on sinne lyhyt kävelymatka.

suomen urheiluhierojaopisto sijainti
Suomen Urheiluhierojaopisto sijaitsee Länsi-Pasilassa Helsingissä.

Opisto kouluttaa hierojia, jotka suorittavat suurimman osan työharjoittelustaan opistolla. Oppilashierontoja on tarjolla huokeampaan hintaan. Esimerkiksi tunnin hieronta maksaa 30 euroa ja 1,5 tunnin hieronta 40 euroa.

Edullisten oppilashierontojen lisäksi palveluvalikoimaan kuuluvat ammattilaisten tekemänä hieronta, osteopatia, voice massage, akupunktio sekä dry needling. Kesäkauden avajaisissa pääsin valitsemaan näistä palveluista, joita tarjosivat alansa ammattilaiset.

voice massage helsinki
Opiston johtaja Anniriikka Tervo ja voice massage -asiantuntija Kim Kouhia.

Akupunktiota en ole koskaan kokeillut, enkä toisaalta tuntenut olevani sen tarpeessa. Voice massage -hieronnassa olen käynyt, sillä eräs tuttuni on kouluttautunut alalle. Voice massage on äänentuottoon, hengitykseen ja purentaan osallistuvien lihasten hierontaa. Osteopatia on myös tuttua: sain kaksi vuotta sitten vaivanneen lonkkakipuni helpottamaan osteopatian avulla.

Tilaisuudessa päädyin ortopedisen osteopaatin Lauri Häyrysen juttusille. Pyysin häntä katsomaan oikean lonkan tilannetta. Aikaa oli noin 20 minuuttia, jonka osteopaatti käytti alkuhaastatteluun, manipulaatiohoitoon ja kotihoito-ohjeiden antamiseen.

Olen käynyt monta kertaa aiemmin osteopaatilla ja kiropraktikolla, joten kehon vääntely outoihin asentoihin hoitopöydällä ei hetkauta. Minua huoletti vain jalassani olleet kesähousut, joiden puuvillakangas ei paljon antanut periksi. Lonkkanivelen manipulaatio oli kivutonta, mutta jälkikäteen tunsin, että jotain sille oli tehty.

elina tuomaala
Suomen Urheiluhierojaopiston kesäkauden avajaisia vietettiin tiistaina.

Osteopaatti avasi myös nilkkalukot, mikä ei ole kovin hienovaraista hommaa. Piti tarrata hoitopöydän reunasta, kun osteopaatti otti jalasta kiinni ja nykäisi. Onneksi minulta on avattu nilkkalukkoja ennenkin, niin osasin olla tilanteessa rentona.

Kotihoito-ohjeeksi sain edelleen vahvistaa poikittaista vatsalihasta. Sama ohje, jonka sain kaksi vuotta sitten ja jota olen vaihdellen muistanut noudattaa. Siten saan lantion pidettyä ”alhaalla” niin juostessa kuin muussakin arkielämässä. Osteopaatti kehotti vahvistamaan myös pakaroita (tätä olenkin tehnyt talven aikana) ja uutena ohjeena vinoja vatsalihaksia.

hieronta suomen urheiluhierojaopisto
Pitkän tauon jälkeen hieronta tuntui erityisen hyvältä.

Osteopaatin käsittelyn lisäksi pääsin vielä 20 minuutiksi urheiluhieroja Henri Niemisen hoitopöydälle. Piti valita, käsitelläänkö niska vai jalat. Juoksijalla jalat kaipaavat aina hierontaa, mutta valitsin niskahieronnan. Yli kahden kuukauden etätyöskentely kotona läppärillä tuntuu jo hartioissa.

Samalla kun hieroja käsitteli kallonpohjaa, niskaa ja kaulaa, juttelimme päänsärystä ja yleensä hieronnasta. Yllättäen hieroja sanoi, että se ei ole aivan selvää, miten hieronta lopulta vaikuttaa elimistöön. Hieronnan on perinteisesti ajateltu vaikuttavan vilkastuttamalla verenkiertoa ja parantamalla aineenvaihduntaa. Vaikutus saattaa uusimman tiedon valossa kohdistua hermostoon.

Oli hieronnan vaikutusmekanismi mikä oli, nautin aina suuresti hieronnasta. Tunnen saavani siitä apua etenkin juoksun kangistamiin jalkoihin. Kuten sanottu, korona-aikana en ole käynyt hierojalla, vaikka paljon olen juossutkin. Toisaalta en ole kärsinyt mistään suuremmista vaivoista, joten ei ole ollut syytä lähteä hierontapöydälle pötköttämään. Normaalisti käyn hierojalla kerran-pari kuukaudessa.

ilmapallot narussa
Olo oli kevyt osteopaatin käsittelyn ja hieronnan jälkeen.

Lähdin kesäkauden avajaisista vetreässä olotilassa. Mieltäni piristi myös, että pääsin pitkästä aikaan johonkin sosiaaliseen tapahtumaan. Tapasin mm. juoksukaverini Merituulin, jonka viimeisimmät kuulumiset voi käydä lukemassa täältä.

Sekä osteopaatin manipulaatiohoito että hierojan käsittely alkoivat tuntua vasta muutaman tunnin kuluttua. Tunsin, miten alaselän SI-niveltä oli käsitelty ja kiristynyttä niskaa hierottu rennommaksi. Nilkkojen liikeradat tuntuivat selvästi tavallista laajemmilta. Tiistai olisi ollut pyöräilypäivä, mutta pidemmän lenkin sijaan kävin nuorimman lapseni kanssa pyöräillen asioilla. Illalla oli sauna, joka päätti rentouttavan päivän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: