MATKAT

Yö teltassa

Vietimme viime viikolla yön teltassa Lopen Räyskälässä Iso-Melkuttimen rannalla. Perheellämme on pieni mummonmökki paikkakunnalla ja olemme joskus käyneet kävelemässä Iso-Melkuttimen maastossa. Nyt päätimme pakata mukaan teltat, makuupussit, uimapuvut ja ruoat ja jäädä yöksi.

Iso-Melkutin on kirkasvetinen järvi, joka on mm. sukeltajien suosiossa. Järven ympäri kiertää seitsemän kilometriä pitkä ulkoilureitti. Olimme varautuneet kantamaan varusteita jonkin matkaa. Kiireiseksi venähtäneen aikataulun vuoksi ajoimme järven länsipäähän parkkipaikalle, josta oli lyhyt matka telttailemaan.

Rinkka selassa
Nainen 80-luvulta ja rinkka 90-luvulta. Monta reissua takana ja toivottavasti monta vielä edessä.

Perheestämme oli mukana kaksi aikuista ja kaksi lasta. Meillä oli kaksi telttaa, neljä makuualustaa ja makuupussia. Lapset kantoivat mukanaan omat tyynynsä, mutta aikuiset tyytyivät vaatteista tehtyihin myttyihin. Lisäksi mukana oli yksi vaihtovaatekerta, uimapuvut, pienet pyyheet ja mm. hammasharjat.

Tavaraa oli yllättävän paljon, vaikka olimme reissussa vain yhden yön. Aloin miettiä vaeltajia, jotka ovat matkalla jopa viikon. Ruoat ja vaatteet on mietittävä tarkkaan: vaikka mukaan ottaisi vain kaikki välttämättömimmät, jo makuupussi vie paljon tilaa rinkasta. Helteisessä säässä piti olla mukana jonkin verran juomavettä, vaikka sitä saikin lisää järvivedestä keittämällä.

Isomelkutin Lopella
Iso-Melkuttimen länsipään niemessä on telttapaikkoja ja laavu.

Iso-Melkuttimen länsipäässä on niemi, jossa on nuotiopaikka, halkovaja ja puucee. Niemellä on paljon mäkiä ja notkelmia, joten telttapaikkoja on rajoitetusti. Koska halusimme kaksi telttaa vierekkäin, emme päässeet ihan parhaille paikoille. Omat telttamme mukaan lukien telttoja oli niemellä alle kymmenen.

Teltassa oli tarkoitus viettää vain yö, joten lopulta sijainnilla ei ollut niin väliä. Päivälämpötilat lähentelivät kolmeakymmentä. Uimme viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ruoat söimme nuotiopaikan luona. Grillasimme makkaraa ja keitimme Trangialla järvivettä kuivamuonaa ja pikakahvia varten.

Teltta
Teltasta näkyi kaunis maisema järvelle päin.

Olen tänä kesänä nukkunut lasten kanssa muutaman yön teltassa omassa pihassa. Kangas ei ole hyvä äänieriste, joten yöunet ovat jääneet tavallista lyhyemmiksi. Milloin on herättänyt harakka ja milloin Hesarin jakaja. Niinpä en odottanut saavani kovin hyviä unia järven rannalla. Erehdyin. Ainoat äänet, jotka telttaan kantautuivat, olivat kalojen hypähtelyt rantavedessä. Nukuin hiljaisuudessa ainakin kahdeksan tunnin unet.

Pientä palelua (!) lukuunottamatta yö teltassa sujui hyvin. Havahduin tosin yön aikana kääntämään kylkeä useamman kerran, sillä sain alleni kovimman mukana olleen makuualustan. Nykyaikaiset makuualustat täyttyvät ilmalla, menevät tyhjinä pieneen tilaan ja ovat kuin patjoja. Omani oli vanhempaa mallia, joka ei suoranaisesti hellinyt selkää ja kylkiä.

Kännykän akkua oli säästettävä hätätilanteiden varalle. Otin kuvia kameralla ja postasin suoraan someen vain muutamia tunnelmia paikanpäältä. Jälleen kerran huomasin, miten ihanaa oli keskittyä muuhun kuin puhelimen tuijotteluun. Teki mieli jakaa muillekin kahvihetki kimaltelevan järviveden äärellä, mutta se jäi vain muistojeni arkistoon.

Koko telttayöstä ja oleilusta luonnon helmassa jäi ihana kesämuisto itselle ja toivottavasti lapsillekin. Aloin haaveilla, että pääsisin joskus ihan oikeasti vaeltamaan. Seuraava askel on ainakin valloittaa järveä kiertävä ulkoilureitti. Se jäi vielä toiseen kertaan, kun keräsimme leirimme ja sanoimme toistaiseksi hyvästit rauhalliselle niemenkärjelle.

ilta-aurinko
Illalla sai ihailla peilityyntä järveä. Vain kalat hyppelivät rannassa.

3 kommenttia

  1. Kuulostaapa ihanalta reissulta! Tulipas hyvään saumaan inspiraatiota, sillä suunnittelen itsekin tässä parhaillaan erityyppisiä retkiä loppukesälle ja myös telttaretki perheen kanssa kuumottelisi. Olen kerran käynyt kiertämässä Iso-Melkuttimen järven, aivan ihana paikka kyllä!

    Tykkää

    1. Kiva kuulla, jos tästä sai inspiraatiota! Kun olimme telttailemassa, paikalla oli muitakin lapsiperheitä. Mielestäni hyvä, kun on kunnon nuotiopaikka ja esim. puucee. Iso-Melkutin vaikutti rauhalliselta paikalta. Tosin aamupäivällä alkoi olla retkeilijöitä, jotka kulkivat niemen ohi tai pysähtyivät siihen. Eihän se mikään erämaa ole, mutta mielestäni kivasti pääsee fiilikseen. Hyvää loppukesää ja mukavia telttaretkiä! 😊

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: