juoksu

Ensimmäinen puolimaraton

Tuntui, kuin olisin ilmoittautunut ensimmäiseksi ihmiseksi lennolle Marsiin. Painoin ”ilmoittaudu” ja muistan vieläkin, missä kohtaa olohuoneen sinistä sohvaa istuin läppäri sylissäni.

Juoksukaverini oli houkutellut minut mukaansa Helsinki City Run -puolimaratonille toukokuussa 2013. Se oli ensimmäinen juoksutapahtuma, johon osallistuin.

Lopulta HCR ei ollut ihan puolimaratonin mittainen. Kisapäivänä tehdyn virheen vuoksi juoksijat ohjattiin väärälle reitille.

Alimittaiseksi jäänyt ”puolikas” ei kuitenkaan harmittanut. Olin koukussa. Larry Shapiro toteaa kirjassaan Zen ja juoksemisen taito seuraavasti:

”Juoksukilpailuihin jää koukkuun ensi yrittämällä. Toisin kuin muut asiat, joihin jää ensi yrittämällä koukkuun, se on kuitenkin verrattain huokeaa, siitä on terveydellistä hyötyä eikä siitä joudu vankilaan.”

Nyt 10 puolimaratonia myöhemmin päätin koota yhteen, mitä olen oppinut. Listaa saa ja mieluusti pitää täydentää, jos jotain tulee mieleen.

  1. Sido kengännauhat tuplasolmulla. Näen aina liian monta juoksijaa kyyristyneenä polun viereen tai kannonnokkaan solmimaan auenneita nauhoja. Sitomiseen kuluu aikaa ja se rikkoo tahdin.
  2. Käy vessassa ennen lähtöä. Isommissa juoksutapahtumissa lähtöalueelle on tuotu bajamajoja. Silti liian moni joutuu käymään metsähallituksen puolella kesken kisan.
  3. Älä lähde juoksemaan liian lujaa. Pyri negatiiviseen splitiin eli juokse ensimmäinen puolisko hitaammin ja kiihdytä tahtia loppua kohden. Kun sinulla on enemmän kokemusta ja tunnet itsesi juoksijana, voit kokeilla toisenlaista vauhdinjakoa.
  4. Syö ja juo riittävästi kisaa edeltävällä viikolla. Unohda mahdolliset laihdutuskuurit. Lopeta tankkaus kuitenkin vähintään päivää ennen tapahtumaa, ettet ole ähkyssä.
  5. Kevennä harjoittelua ennen kisaa. Vaikka tuntuisi, että menetät taitosi juosta, malta lyhentää ja keventää lenkkejä. Älä kokeile mitään uutta harjoitusmuotoa.
  6. Älä pue kisaan päällesi mitään uutta. Pese tapahtumapaita ja leikkaa ylimääräiset laput saumoista pois ennen kisaa, jos mahdollista. Koskee myös kenkiä, jotka tulisi olla ”sisäänajetut”.
  7. Ole tarkkaavainen juomapisteillä. Älä tallo muiden nilkoille ja varo törmäämästä muihin. Se voi maksaa omasi tai jonkun muun kisan.
  8. Älä roskaa.
  9. Sateisella tai kylmällä ilmalla ota mukaan kertakäyttösadetakki, johon voit kietoutua ennen lähtöä. Myös jätesäkki tai vanha poisheitettävä vaate ajaa saman asian. Ks. kohta 8.
  10. Varaa varustesäilytykseen lämpöisiä ja kuivia vaatteita, jotka voit vaihtaa päällesi juoksun jälkeen.
  11. Anna keholle aikaa toipua kisasta. Syö ja juo hyvin, käy kävelyllä. Kevyt liikunta hoitaa kipeytyneitä lihaksia paremmin kuin paikoillaan olo.

Edellä olevista asioista minun pitää muistuttaa myös itseäni. Ja aina oppii myös jotain uutta. Tieto lisää tuskaa mutta myös rauhoittaa.

Ennen ensimmäistä maratonia keväällä 2016 luin, että jopa kokonaan valvottu edellinen yö ei haittaa suoritusta. Oli tällä tiedolla totuuspohjaa tai ei, halusin uskoa siihen.

Ennen ensimmäistä maratonia kohtaamani ongelmat olivatkin sitten ihan jotain muuta. Siihen liittyivät sanat noro ja virus. Ei varmaan tarvitse sanoa muuta.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, ensimmäinen askel on tehdä ratkaiseva siirto ja ilmoittautua kisaan. Ilman ratkaisevaa päätöstä jää ikuisesti miettimään, olisiko minusta siihen, pitäisikö, jaksaisiko.

Miten moni teistä on tänä vuonna menossa ensimmäiselle puolimaratonille? Tai osallistumassa ensimmäiseen juoksutapahtumaan? Onko jotain, jota haluaisitte kysyä tai haluatteko lisätä listaan jotain?

Follow my blog with Bloglovin

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: