Lenkillä-blogi testaa

Testissä Jaybird Tarah langattomat sporttikuulokkeet

Yhteistyöpostaus. Kuulokkeet saatu blogin kautta.

Muokattu 21.1.2019. Lisätty maininta pakkasen kestävyydestä.

Jaybird Tarah langattomat Bluetooth -kuulokkeet on tarkoitettu urheiluun. Ne ovat vedenpitävät, pysyvät hyvin korvissa liikkuessa ja akku kestää kuusi tuntia. Kuulokkeet toimivat myös hands freenä, sillä yhdistetyssä akussa/säätimessä on mikrofoni. Kuulokkeiden hinta on 109 euroa. Lisää tietoa tuotteesta löydät täältä.

Miten Jaybird Tarah Bluetooth- kuulokkeet toimivat?

Kuulokkeiden parittaminen puhelimen kanssa on helppoa. Riittää, että laittaa virran kuulokkeisiin ja puhelimesta Bluetoothin päälle. Kun yhteys on muodostunut, puhelimen näyttöön ilmestyy pieni kuulokkeiden kuvake. Sen vieressä näkyy akun lataustilanne. Jos kuulokkeet ovat tässä vaiheessa korvissa, kuulee englanninkielisen ilmoituksen, että kuulokkeet on yhdistetty ja sen, miten paljon niissä on latausta jäljellä. Yhteys katkeaa, kun laittaa kuulokkeista virran pois ja/tai katkaisee Bluetooth-yhteyden puhelimesta. Kantama on noin 10 metriä.

Kun on tottunut lankakuulokkeisiin, ei aina muista, että kuulokkeiden korvaan laittaminen ei riitä yhteyden muodostamiseksi. Eräällä aamulenkillä puhelimeni sammui, kun iPhone ei kestänyt Suomen pakkaskelejä. Kun sain varavirran avulla puhelimeni henkiin, jatkoin musiikin kuuntelua. Ihmettelin, kun musiikki kuului kovin hennosti, vaikka olin säätänyt puhelimesta äänet täysille. Kun olin hetken luukuttanut täysillä GrooveFM:n jazz-aamiaista Pitäjänmäen McDonald’sin tienoilla, huomasin yhdistää puhelimen ja kuulokkeet uudestaan. Johan alkoi korvissa soida.

Kuva, jossa nainen katsoo puhelinta kuulokkeet korvilla.
Kuulokkeiden ja puhelimen yhdistäminen on helppoa, vaikka tekniset välineet eivät olisi tuttuja. Kuva: Jenni Somervalli

Yksi lataus kestää kuusi tuntia. Olen testannut kuulokkeita vähän alle kuukauden, ja jaksolle osui lähinnä pakkassäitä. Pisin pakkasessa juoksemani lenkki oli 2:20 tuntia. Akkua kului sen verran, mitä tuon pituisella lenkillä pitikin: lenkin jälkeen latausta oli jäljellä 60 prosenttia. Kokemukseni on, että Jaybird Tarah -kuulokkeet kestävät hyvin pakkasta. Toisin kuin esimerkiksi iPhoneni.

Kuulokkeiden pakkasraja tuli vastaan -18 asteessa. Kuulokkeet menivät kyllä päälle, mutta yhteys katkesi saman tien. Noin kova pakkanen on varmasti monen juoksijankin ”pakkasraja”, joten kuulokkeiden toimimattomuus kovilla pakkasilla ei ehkä ole niin iso miinus.

Kuulokkeiden latausmekanismi on niiden kompastuskivi. Lataus tapahtuu napsauttamalla säädinosa latausjohtoon ja kiinnittämällä USB-piuha virtalähteeseen. Itse olen käyttänyt tietokoneen USB-liittimiä. Latausjohdon voi toki kiinnittää mihin tahansa USB-liittimeen.

Jos kuulokkeita haluaa ladata reissussa, on latausjohtoa kuljetettava mukana. Se on hyvin pieni johdonpätkä ja voi kadota. Lataus sinänsä on helppoa, sillä säädin menee vain yhdellä tapaa kiinni johtoon. Kuulokkeita ei voi asettaa lataukseen väärin päin.

Kuva, jossa ladataan bluetooth kuulokkeita.
Jaybird Tarah -kuulokkeet latauksessa. Latausjohdon voi kiinnittää mihin tahansa USB-liittimeen, mutta helpoiten se käy tietokoneella. Kuva: Jenni Somervalli

Pysyvätkö Jaybird Tarah -kuulokkeet korvissa?

Kuulokkeiden mukana tulee kolmet erikokoiset silikonitulpat. Löysin niistä itselleni sopivan kokoiset. Tulpat tuntuvat mielekkäiltä korvissa. Tulpissa on siivekkeet, jotka ehkä näyttävät epämukavilta, mutta ovat todellisuudessa pehmeää ja hyvin korvan rakenteeseen muokkautuvaa materiaalia. Siivekkeet eivät paina ja ovat huomaamattomat. Testijaksolla ehdin kuunnella tunteja ja tunteja musiikkia, radiota, podcasteja, äänikirjaa… Olisin huomannut hankauksen tai painamisen.

Käytin kuulokkeita kotona kotitöitä tehdessä, lepäillessä ja tietenkin lenkillä. Koska on talvi, juoksin aina joku päähine päässä. Pipo pitää kuulokkeet kuin kuulokkeet korvilla, eivätkä ne pääse putoamaan.

En ole vielä löytänyt johdollisia kuulokkeita, joita ei joutuisi lenkin aikana korjailemaan. Se on ärsyttävää. Inhottavinta johdon kanssa pelaaminen on matolla juostessa. Olen joskus onnistunut huitaisemaan oikein kunnolla kuulokkeiden johtoa siten, että kuulokkeet lensivät korvistani. Juoksumatto oli pysäytettävä hetkeksi ja juoksu ikävästi katkesi kesken harjoituksen.

Kuva, jossa siniset bluetooth -kuulokkeet.
Silikonitulpat tuntuvat miellyttäviltä korvissa. Myös siivekkeet ovat pehmeää materiaalia. Kuva: Jenni Somervalli

Kokeilin Jaybird Tarah -kuulokkeita sisäjuoksuradalla juostessani. Ne pysyvät hyvin korvissa ilman päähinettä. Ainoa ongelma voi muodostua siitä, että kuulokkeet eristävät liiankin hyvin ympäristön äänet. Juoksin kaksi työmatkaa kuulokkeet korvilla. Molemmilla kerroilla huomasin kerran juoksevani keskellä kevyenliikenteenväylää, jolloin takaa tullut pyöräilijä joutui ohittamaan minut reunakivetystä hipoen. Harmitti oma tyhmyyteni, kun ajatuksissani olin ajautunut keskelle väylää enkä kuullut pyöräilijää.

Kuulokkeet tulevat tiiviisti korviin ja alkuun voi tuntua, että on tulpat korvissa. Itseäni se ei haitannut muuta kuin silloin, kun huomasin uppoutuvani liiaksi omiin maailmoihini.

Jaybird Tarah -kuulokkeiden äänenlaatu

Jaybird Tarah -kuulokkeissa on paras äänenlaatu, mitä olen tähän asti nappikuulokkeissa tavannut. Ääni on erittäin selkeä ja kirkas, mutta bassot kuuluvat myös hyvin. Voisin sanoa, että musiikinkuunteluni nousi aivan uudelle tasolle kuulokkeiden myötä. Olen löytänyt tutuista kappaleista aivan uusia äänimaailmoja. Kun kuuntelin podcastia sängyllä makoillessani, kuulin puheen taustalla raksuttaneen kellon sekuntiviisarin liikahdukset. Podcastin äänittäjä oli onnistunut eliminoimaan studiostaan kaikki muut äänet, paitsi kellon raksutuksen.

Kuvaaja Jenni Somervalli
Hyvän äänenlaadun ansiosta musiikkia ei tarvitse kuunnella liian kovalla. Kuva: Jenni Somervalli

Helsingin Sanomien kuulovaurioita koskevassa nettiartikkelissa 11.1.2019 todettiin, että parempien kuulokkeiden puhtaampi äänenlaatu vähentää tarvetta lisätä äänenvoimakkuutta. Tämä on mielestäni hyvä huomio, kun äänenlähde tulee lähelle korvan herkkiä kuuloelimiä. Jaybird Tarah -kuulokkeet eristävät muut äänet sen verran tehokkaasti, että äänenvoimakkuuden ei senkään vuoksi tarvitse olla tapissa. Korvat kiittävät.

Kun käytin kuulokkeita hands freenä, kuului puheääni hyvin toisesta päästä. Mielenkiinnosta kysyin puhekaverilta, miten oma ääneni kuuluu. Hyvin, oli vastaus.

Jaybird Tarah -kuulokkeiden käytettävyys liikkuessa

Kuulokkeet yhdistävän johdon voi jättää roikkumaan leuan alle tai sen voi kiristää kulkemaan niskan takaa. Juostessani ja muuten kuulokkeita käyttäessäni annoin johdon roikkua edessä. Pakkauksessa tulee mukana pieni klipsi, jonka voi ujuttaa johtoon ja jolla johdon voi kiinnittää esimerkiksi takinkaulukseen. Kun säädin on pään etupuolella, voi puheluihin vastata helposti ja säätää äänenvoimakkuutta. Ainakin nyt talvella, kun vaatteita on enemmän päällä, ei leuan alla ollut johto haitannut.

Kuva, jossa bluetooth kuulokkeiden johto niskassa.
Kuulokkeiden pehmeän johdon voi kiristää myös kulkemaan niskassa. Kuva: Jenni Somervalli

Voisin kuvitella, että esimerkiksi salikäytössä on mukavampaa, kun johto kulkee niskassa. Kireyden säätäminen on vaivatonta ja kuulokkeet pysyvät päässä myös tällä tavalla. Kuuntelin testijakson aikana musiikkia paljon enemmän kuin yleensä, sillä johto ei ollut tiellä eikä tarvinnut olla samassa huoneessa puhelimen kanssa.

Tykkään kuunnella musiikkia siivotessa, sillä se tekee hommasta paljon mukavampaa. Esimerkiksi WC-pönttöä harjatessa pitää kuitenkin muistaa, että taskusta luiskahtavaa puhelinta ei pelasta johto, jonka toinen pää on korvissa ja toinen puhelimessa. Ei siksi, että minulle olisi käynyt näin, mutta tulipa mieleeni.

Yhteenveto

Jaybird Tarah -kuulokkeet ovat melko arvokkaat, mutta rahalleen saa vastinetta. Testijakson aikana lisääntynyt musiikin kuunteluni kieli ensinnäkin siitä, että kuulokkeiden käyttö oli vaivatonta. Ihminen, joka ei ole kovin kiinnostunut teknisistä vimpaimista, osasi käyttää kuulokkeita ongelmitta. Säätimessä on kolme nappulaa, joten ne eivät ole kovin monimutkaiset. Toiseksi lisääntynyt musiikin kuunteluni johtui siitä, että nautin äänenlaadusta. Musiikin kuuntelu oli elämys eikä säksätyksen sietämistä, jota se halvemmilla kuulokkeilla helposti on.

Kuvaaja Jenni Somervalli
Olen ollut tyytyväinen Jaybird Tarah -kuulokkeisiin. Kuva: Jenni Somervalli

Äänenlaadun ja helppokäyttöisyyden lisäksi plussia ovat keveys ja korvaan tulevien kuulokkeiden pehmeät tulpat. Kuulokkeet eivät paina korvaa. Miinuksena on lataus, joka vaatii oman piuhansa. Matkalle lähtiessä on jo tarpeeksi, että muistaa ottaa mukaan urheilukellon, puhelimen ja tietokoneen laturit. Nyt on vielä muistettava pakata laukkuun vajaan kymmenen senttimetrin pätkä sinistä johtoa. Ja kaiken kukkuraksi olla hukkaamatta sitä. Latausmekanismilla kuulokkeista on saatu veden- ja hienkestävät, kun itse kuulokkeissa ei ole liitintä. Ymmärrän tehdyn kompromissin, vaikka se onkin tuonut pöydälleni harhailemaan jälleen yhden latausjohdon.

Vajaan kuukauden mittaisen testijakson perusteella voin suositella Jaybird Tarah -kuulokkeita. Laitoin ylös huomioitani sitä mukaa, kun niitä tuli. Jos mieleesi tulee kysymyksiä, sana on vapaa! Yritän parhaani mukaan vastata.

3 kommenttia

 1. Etkö tuntenut oloasi ”kuin tynnyrissä”, kun kuulokkeet oli korvissa. Askeleen ” tömähdys” tuntuu minusta ikävältä. Sulkee siis liiankin hyvin ulkopuolisen äänen. Onko tähän olemassa toisenlaisia korvatulppia? Ei näin ”tiiviitä”.

  Tykkää

  1. Hei! Kiitos kommentistasi. Olen käyttänyt kuulokkeita yli puolen vuoden ajan, enkä ole kokenut niitä millään tapaa epämiellyttävinä. Ne toki sulkevat muut äänet ulkopuolelle, mutta olen kokenut sen vain hyvänä asiana. Musiikin äänimaailma erottuu paremmin.

   Ainakaan tähän malliin ei ole saatavilla muita kuin noita silikonitulppia (pakkauksessa tulee kolme eri kokoa, joista voi valita parhaimman).

   Olen käyttänyt kuulokkeita ensisijaisina kuulokkeina niin juostessa kuin arkena kotona. Ne ovat kestäneet hyvin ja akku toimii, kuten pitääkin (6 h).

   Kuulokkeet pysyvät hyvin päässä juostessa ja hands free -toiminto on kätevä.

   Ehkä kannattaa harkita toisenmallisia kuulokkeita, jos korviin tulevat tulpat tuntuvat liian tiiviiltä? Uskon, että kaikille ne eivät sovi (tuntuvat epämiellyttäviltä).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: