Lenkillä-blogi testaa

Testissä Asics Novablast -lenkkarit

Kengät saatu.

Sain Asics Novablast -lenkkarit osana Asics World Ekiden 2020 -virtuaalijuoksutapahtumaa. Juoksen oman osuuteni maratonviestistä reilun viikon kuluttua. Sitä, käytänkö kymmenen kilometrin osuudellani näitä vai joitain muita kenkiä, en ole vielä päättänyt. Olen nyt juossut Novablasteilla neljä lenkkiä ja kävellyt yhden.

Novablastit ovat hyvin erilaiset lenkkarit kuin joilla olen tottunut juoksemaan. Ne ovat voimakkaasti vaimennetut, pehmeät, kimmoisat ja niissä on 10 millimetrin droppi (kannan ja päkiän välinen korkeusero). Tästä huolimatta ne ovat hyvin kevyet ja painavat vain noin 220 g (naisten malli).

asics novablast kokemuksia

Kimmoisuuden ja pehmeyden huomaa etenkin hitaammissa vauhdeissa ja kävellessä. On kuin kulkisi trampoliinilla. Pehmeän pohjan vuoksi alustaan ei saa kunnon tuntumaa ja olo on suorastaan hutera. Päkiän kohdalta kengät ovat erittäin rullaavat, minkä vuoksi Novablast-lenkkareilla on jopa jossain määrin vaikea kävellä.

Vauhdikkaammassa juoksussa, kun jalkaterä laskeutuu keskiosa tai päkiä edellä maahan, tuntuma on vakaampi. Kun juoksen maratonvauhtiani 5:40 min/km, en enää huomaa välitöntä eroa tavallisesti käyttämiini kenkiin. Kengän keveys korostuu nopeassa vauhdissa, sillä kenkiä ei juuri huomaa.

En silti voi sanoa, että juoksen Novablastit jaloissa kuin sukkasillani. Pohja on turhan paksu myös päkiän alta. Tuntuu, että päkiä uppoaa pohjaan, mikä tuntuu vieraalta. Epävakaan tuntuman vuoksi hyvää juoksuasentoa joutuu hakemaan jopa lantiosta asti. Tämä taas viittaa siihen, että kengät muuttavat juoksuasentoa.

asics novablast lenkkarit kokemuksia

Kengän päällinen on hyvin tuulettuvaa kangasta. Kangas ei ole sukkamainen, joten uskon sen kestävän käytössä, vaikka ilma tuntuu kulkevan hyvin läpi. Vaikka nyt ei ole ollut vielä kovin viileitä ilmoja, viima tuntuu varpaissa. Pimeille ilmoille kantapäässä on heijastavaa materiaalia.

Nauhat ovat ohuet ja aukeavat helposti, minkä vuoksi kannattaa suosia tuplasolmuja. Otin kahden koon väliltä isomman koon (43,5). Jotta kengät pysyvät hyvin paikoillaan, olen solminut nauhat vielä lukkosolmuun. Näinkin nauhoitettuna nauhat pitää laittaa tuplasolmuun.

lukkosolmu lenkkareissa

Novablast-lenkkarit ovat neutraalit eivätkä ne juurikaan tue pitkittäisholvia. Jos jalan pitkittäis- tai poikittaiskaari on madaltunut, kenkä ei tue tarpeeksi. Tämä kannattaa pitää mielessä lenkkariostoksilla, vaikka pehmeät Novablast-lenkkarit tuntuvat hellivän jalkoja.

Lesti on normaali/kapea ja pohjan kuviointi tasainen. Yleisesti ottaen minulle sopivat melko kapealestiset kengät, ja Novablastit tuntuvat oikein sopivan levyisiltä ja korkuisilta. Koot ovat ainakin naisten malleissa hieman pieniä, sillä minun 41 koon jalkaan sopi koko 43,5. Tosin otan yleensäkin omaa kokoani isomman numeron juoksukengistä, jotta varpaille jää tilaa.

juoksija hyppaa ylos

Asics Novablast -lenkkarit ovat sekoitus massiivista ulkonäköä, muhkeutta ja höyhenen keveyttä. Vaikka en ihan löytänyt yhteistä säveltä kenkien kanssa, aion juosta niillä silloin tällöin ja antaa kengille mahdollisuuden. Varsinkin nyt, kun harjoitteluni on maratonin jäljiltä aika kevyttä, ei ole niin väliä, millä kengillä 30-45 minuutin lenkkejä juoksee. Hauska päästä kokeilemaan erilaisia kenkiä!

Minulla on kahden vuoden takaa huono kokemus, kun otin liian nopeasti käyttöön uudet kengät. Kyseessä oli tuolloin Hoka Clifton. Juoksin niillä liian äkkiä noin 30 kilometrin lenkin, joka oli liikaa. Uudet lenkkarit muuttivat liikaa juoksuasentoa ja sain rasitusvamman lonkkaan. Uudet kengät eivät olleet ainoa syy, mutta varmasti yksi niistä. Sen vuoksi olen varovainen uusien kenkien kanssa.

asics world ekiden 2020

Uskon, että Asics Novablast -lenkkareista hyötyy eniten hieman raskastekoinen juoksija. Olen itse 172 cm pitkä ja painan jotain 65-70 kg välillä (olen lakannut vaa’alla käynnin, enkä tiedä painoani). En siis itsekään ole mikään höyhensarjalainen, mutta minuakin isompia juoksijoita on. Voisin kuvitella, että pehmeä ja kimmoisa kenkä on miellyttävä, jos painoa on enemmän.

Yhteenvetona sanoisin, että Novablast-lenkkarit sopivat parhaiten reipasvauhtisiin lenkkeihin, jolloin niiden rullaavuus ja kimmoisuus pääsevät oikeuksiinsa. Raskasrakenteisemmalle juoksijalle/kävelijälle ne saattavat sopia myös rauhallisempaan menoon. Varsinkin, jos on kanta-astuja, hyötyy varmasti voimakkaasta vaimennuksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: