arki

12 asiaa vuodelta 2021

1 Yö teltassa

Suunnitelmissa oli yöpyä useampi yö teltassa kuin yksi. Kesä vain häipyi jonnekin oman terassin varjossa tehtyjen etätyöpäivien, uintireissujen ja rippijuhlien valmistelun sekaan. Onneksi edes yksi kerta onnistui, sillä järven rannalla Nuuksion reunalla vietetty telttayö jätti mukavia kesämuistoja. Voin palauttaa mieleeni nuotiossa palavien puiden valon ja lämmön, iltauinnin tyynellä järvellä ja aamukahvin rantakivillä paljain jaloin seisoskellen.

2 Kertaa Lapissa

Maaliskuussa kävimme perheen kanssa hiihto- ja laskettelumatkalla Ylläksellä. Kävin ensimmäistä kertaa myös tutustumassa Ylläksen polkuihin, joissa kelpasi juosta. Yksi viikko ei meinannut riittää mihinkään, kun tekemistä oli niin paljon.

Kesän roadtripin pohjoisin piste oli Saariselkä. Kesä oli ollut superkuuma, mutta matkamme ajaksi Lappiin osui kylmä ja sateinen jakso. Lämpötila jäi alimmillaan +10 asteeseen ja satoi. Kaksi yötä kelohonkamökissä Saariselän tuntureiden lomassa oli vähintäänkin raikas kokemus.

3 Koronarokotusta

Vuoden toiseksi viimeisenä päivänä sain kolmannen koronarokotteeni. Tähänhän alkaa jo tottua! Koululaisten syyslomalla lokakuussa nuorin lapseni sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kaikki muut neljä perheenjäsentä olivat saaneet kaksi rokotetta, eikä kukaan muu sairastunut. Minulla on hyvä syy luottaa rokotteiden tehoon.

Välillä on harmittanut toimia niidenkin suojana, jotka kieltäytyvät koronarokotteesta. Vuoden vaihtuessa olemme tilanteessa, jossa koronavirus leviää lähes hallitsemattomasti. Voi vain toivoa, että terveydenhuolto ehtii hoitaa kaikki sairastuneet. Tähän asti olemme pärjänneet, koska osa väestöstä on tehnyt, kuten on kehotettu: ottanut rokotteen ja osaltaan lieventänyt tartuntakäyrää.

4 Vuotta bloggaajana

Aloitin oman blogin pitämisen syyskuussa 2017. Olen kirjoittanut julkaisuja tiheään tahtiin, sillä pidän tätä blogia ihan vain kirjoittamisen riemusta. Tämä kyseinen teksti on 485. julkaisu. Olen aktiivinen myös Instagramissa, mutta blogi on ollut aina tärkein julkaisukanavani.

Instagram on pakostikin pinnallinen paikka julkaista yhtään mitään, kun koko palvelu perustuu visuaalisuudelle. Sen vastapainona haluan kirjoittaa blogiin syvällisempiä pohdintoja, jotka eivät vanhene päivässä ja katoa uutisvirtaan, kuten Instagramissa.

5 Reittiä Helsingissä

Osallistuin tänä vuonna uudenlaiseen juoksuhaasteeseen, jossa piti juosta tai kävellä viisi reittiä eri puolilla Helsinkiä. Haasteen nimi oli HKI FIVE. Yllätyksekseni minua pyydettiin suunnittelemaan kaksi reittiä vastaavaan jouluhaasteeseen, jonka nimi oli XMAS FIVE. Tehtävä oli mieluinen, mutta yllättävän työläs.

Minulla on juoksuharrastukseni aikana ollut ilo ja kunnia olla mukana erilaisten juoksutapahtumien kulisseissa. Se, että osallistujille voidaan tarjota unohtumaton elämys, vaatii taakseen paljon työtä. Työ on usein näkymätöntä, eikä sitä moni huomaa. Jos jokin menee pieleen, siihen kyllä puututaan.

6 Itselle tehtyä neulekäsityötä

Koronapandemian aikana ihmiset ympäri maailman ovat kuluttaneet aikaansa leipomalla, tekemällä pientä nikkarointia kodeissaan ja tekemällä käsitöitä. Hurahdin vuonna 2021 viimeksi mainittuun. Tein kaksi islantilaisneuletta ja yhden tavallisen villapaidan. Lisäksi tein itselleni yhdet villasukat sekä säärystimet ja pääpannan heijastavat villalangasta.

7 s kerta Espoo Rantamaratonin puolikkaalla

Olen aina pitänyt Helsinki City Runia ”the one and only” puolimaratonina, koska juoksin siellä ensimmäisen puolikkaani. Todellisuudessa olen useammin juossut puolimaratonin kotikaupungissani Espoossa. Tänä vuonna juoksin sen seitsemättä kertaa ja tein oman ennätykseni 1:46 tuntia. Se on 20 minuuttia paremmin kuin ensimmäisellä kerralla syksyllä 2013.

8 2 x 800 kilometriä

Juoksin vuonna 2021 1 600 kilometriä. Se on yhtä kuin 1 000 mailia. Vaihdoin kesken vuotta urheilukellon Garminista Suuntoon, ja yhteiskilometrit piti ynnätä yhteen kahdesta eri lähteestä.

9 Vuotta juoksuharrastusta

Keväällä tuli kuluneeksi yhdeksän vuotta siitä, kun aloitin juoksuharrastuksen. Olen iloinen, että löysin juuri sen. Aika on mennyt nopeasti, ja välillä tuntuu, että juurihan aloitin ja että tiedänkö tosiaan jotain tästä lajista. Vuosiin on mahtunut sekä hyvää että pahaa, mikä on ollut opettavaista. En edelleenkään mielelläni liikaa neuvo muita, mutta jaan juoksun ilosanomaa.

Juoksen niin kauan kuin terveyttä riittää. Juoksumäärien lisäämistä rajoittaa tällä hetkellä eniten kaikki muu elämä, jota työssä käyvällä kolmen lapsen äidillä on. Toisaalta tilanne on näin juuri hyvä, sillä aina on mukavaa päästä lenkille. En ole vielä kyllästynyt, vaikka ensi vuonna tulee jo kymmenen vuotta juoksemista täyteen.

10 Pistettä

Annan itselleni juoksijana tästä vuodesta arvosanaksi kympin. En siksi, että tein uudet ennätykset sekä kymmenellä kilometrillä, puolimaratonilla että maratonilla. Olen tyytyväinen siihen, että olen jaksanut harjoitella jälleen läpi yhden koronavuoden. Epävarmuus niin juoksutapahtumien järjestämisestä kuin oman terveyden säilymisestä ovat olleet läsnä vahvasti.

11 Asunto

Menin laskuissa sekaisin, mutta olen asunut ainakin 11 osoitteessa ennen nykyiseen kotiini muuttoa heinäkuussa 2006. 15 vuoden jälkeen asunto kaipaa pientä ja vähän suurempaa remonttia. Vuonna 2021 emme tehneet remonttia toisin kuin vuonna 2020. Vuosi 2022 tulee olemaan sakeana remonttipölyä, jos suunnitelmamme toteutuvat.

12 Kirjaa

Luin (osan myös kuuntelin) vähintään kaksitoista kirjaa. Kirjoja oli laidasta laitaan: englanninkielisiä juoksukirjoja, käännettyä kaunokirjallisuutta ja uusinta suomalaista proosaa. Joululahjaksi sain kaksi hyvin erilaista teosta: Antti Röngän Nocturno 21:07 ja Ilja Leonard Pfeijfferin Grand Hotel Europa. Joululomalla oli aikaa lukea, ja ehdin lukea molemmat teokset kannesta kanteen ennen vuodenvaihdetta.

Lukeminen kannattaa. Myös kirjoittavan ihmisen kannattaa lukea paljon. Huomaan tykkääväni tietynlaisesta tyylistä ja se tyyli usein noudattelee hyvin paljon tyyliä, jolla itse kirjoitan. Lisäksi kirjallisuuden kautta pääsee tutustumaan maailmoihin, joihin ei muuten olisi pääsyä. Se avartaa.

Kiitos seuraajilleni vuodesta 2021! Jatketaan yhteistä matkaa myös vuonna 2022!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: