terveys

Sain kolmannen koronarokotteeni – miten kävi juoksun?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa tällä hetkellä varotoimena, että kolmen vuorokauden kuluessa mRNA-koronarokotuksesta vältetään äärimmäistä fyysistä rasitusta. Suositus koskee kaikkia rokotuskertoja. Se on annettu, koska hyvin harvinaisena haittavaikutuksena on todettu sydänlihaksen- ja sydänpussitulehduksia. Lähde THL.

Oma ikäluokkani eli yli 40-vuotiaat saavat kotikunnassani Espoossa kolmansia koronarokotuksia. Sain ensimmäisen rokotteeni toukokuussa ja toisen elokuussa. Toisen ja kolmannen rokotteen väliä on lyhennetty neljään kuukauteen, joten pääsin rokotukseen heti joulukuun lopulla, kun ajanvaraus omalle ikäluokalleni avautui.

hietaniemi merenranta helsinki
Olen ollut avoimen myönteinen koronarokotuksia kohtaan, ja aion jatkaa samalla tiellä.

Olen ollut avoimen myönteinen koronarokotuksille alusta asti ja jatkan samalla linjalla. Omikronvarianttia edeltänyt delta saapui perheeseemme lokakuussa, kun nuorin lapsistani altistui koulussa ja sairastui. Kaikki muut neljä perheenjäsentä, joilla oli kaksi rokotusta, pysyivät terveinä. Ilmeisesti omikron kiertää rokotukset tehokkaammin, mutta estää sairaalahoitoa vaativat oireet lähes 90-prosenttisesti.

Ensimmäinen rokotuskerta toukokuussa aiheutti päänsärkyä. Tuolloin ei vielä suositeltu liikunnan välttämistä muutoin kuin silloin, jos tulee enemmän kipeäksi. Niinpä kävin vielä samana iltana kymmenen kilometrin lenkillä ja juoksin kahden päivän kuluttua 18 kilometrin pitkän lenkin, jonka jälkeen menin järveen uimaan.

Toinen rokotuskerta aiheutti sekä päänsärkyä että epätavallista väsymystä. Pidin juoksemisesta yhden välipäivän, jonka jälkeen juoksin 12 kilometriä. Rokotusten aiheuttamat oireet hävisivät molemmilla kerroilla 1-2 vuorokauden aikana, eikä pidempiaikaisia oireitä jäänyt. Juoksulenkit kulkivat siinä kuin ennenkin. Sekä syyskuun puolimaratonilla että lokakuun maratonilla tein uudet ennätykset.

auringonlasku puiden taakse
Koronarokotuksen jälkeen kehotettiin välttämään äärimmäistä fyysistä rasitusta kolmen päivän ajan. Kävin kävelylenkeillä ja nautin talvisista päivistä.

Otin kolmannen rokotuksen uudenvuoden aatonaattona. Sain rokotusajan vielä samalle päivälle, jolloin sitä varasin. En ehtinyt ennakoida treenien kanssa ja juosta lenkkiä ”varastoon”. Näin tein esimerkiksi toisen piikin kanssa, jolloin kävin aamulla tekemässä päivän treenin.

Rokotuksen vuoksi piti jättää kaksi lenkkiä juoksematta ja laittaa vaakalaudalle myös uudenvuodenjuhlinta. Voin kertoa, että kumpikaan ei erityisemmin kirpaissut. Olin vain onnellinen ja kiitollinen, että sain tehosterokotuksen. Omikronmuunnos on levinnyt hyvin laajalle väestössä, ja saatan altistua tavallisella kauppakäynnillä. Kolme lastani palaavat joululoman jälkeen kouluihinsa, josta riski saada tartunta on suurempi kuin koskaan.

Kävin ottamassa kolmannen koronarokotteen illalla. Olin töistä lomalla, joten sain nukkua pitkät yöunet. Seuraavana päivänä eli uudenvuodenaattona tunsin pientä päänsärkyä. Myös pistoskohta oli kipeä, enkä saanut kättä nostettua ylös ilman kipua. Kävin mieheni kanssa kävelemässä 45 minuutin mittaisen lenkin, enkä huomannut mitään erikoista esimerkiksi sykkeissä.

Rokotuspisteellä oli kehotettu välttämään raskasta liikuntaa 2-3 päivän ajan. Jos nousisi esimerkiksi kuume, pitäisi välttää liikuntaa niin kauan kuin oireet kestäisivät. Näin jälkikäteen ajateltuna kevyt peruskestävyyslenkki tuskin olisi tehnyt hallaa, mutta en halunnut ottaa riskiä. Juoksijana olen tottunut tarkkailemaan elintoimintojani tarkkaan ja luulen, että jo pelkkä tietoisuus sydänoireiden mahdollisuudesta olisi saanut pumppuni lyömään tavallista tiheämmin.

Vuorokauden kuluttua rokotuksesta minulle nousi hieman lämpöä ja kuumemittari näytti 37,5 astetta. Olimme naapureiden kanssa sopineet, että otamme uutta vuotta vastaan ulkona, jossa pystyi pitämään turvavälit. Otin särkylääkettä, puin lämpöisesti päälleni ja lähdin ulos. En tiedä, oliko se oikea päätös, mutta ilta (yö) meni hyvin. Kerroin tietenkin kaikille paikalla olleille, että rokotus oli nostanut pienen lämmön, enkä ollut muuten kipeä.

aurinko paistaa puiden takaa kauniina talvipaivana
Vuoden ensimmäinen päivä oli kaunis aurinkoinen pakkaspäivä.

Uudenvuodenpäivänä kävin jälleen kävelemässä. Olo oli yllättävän pirteä valvomisesta ja kumotuista prosecco-laseista huolimatta. Voisiko vastaavan shotin saada aina, kun keski-iän kynnyksellä oleva lähtee iltaa viettämään? Oma osansa oli varmasti kauniilla aurinkoisella säällä, jolla vuoden ensimmäinen päivä meitä tervehti. Lisäksi vuoden alkuun kuuluu aina tietty toiveikkuus – jos ei muusta niin pitenevistä päivistä ja kevään tulosta.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi kolme päivää rokotuksesta. Kävin kävelemässä seitsemän kilometriä Mustikkamaalla ja Kulosaaressa lenkkikaverini kanssa. Reitti oli osa XMAS FIVE -haastetta, johon olen osallistunut joulun aikaan. Luulin, että hengästyin tavallista helpommin, mutta se johtui ilmeisesti vain kylmästä ilmasta, ylämäistä ja siitä, että höpötimme koko ajan. Kun kotona katsoin lenkin sykkeitä, näyttivät ne enimmäkseen alle 120 lyöntiä minuutissa.

Maanantaina olisin jo voinut juosta, mutta juoksuohjelmassani ei ollut juoksulenkkiä. Ohjelmassa oli 30 minuutin vaihtoehtoinen aerobinen treeni ja lihaskuntoa. Lähdin jälleen kaverini kanssa kävelemään XMAS FIVE -haastetta, joka vei tällä kertaa Töölöön. Seitsemän kilometrin kävelylenkin aikana bongasimme Sibelius-monumentin, Cafe Regatan ja Hietaniemen hautausmaan.

cafe regatta
Cafe Regatta Hietaniemessä.

Tiistai-iltana neljä päivää kolmannen koronarokotuksen jälkeen lähdin ensimmäistä kertaa juoksemaan. Askel oli kevyt monen lepopäivän jälkeen. Otin lähtiessä mukaan muovipussin, johon keräsin lenkin aikana roskia. Sillä varmistin, että en paahda lenkkiä läpi liian kovaa, kun vihdoin pääsin juoksemaan. Juoksin kahdeksan kilometriä, enkä tuntenut mitään tavallisesta poikkeavaa. Tästä se taas lähtisi!

Keskiviikkona juoksin viikon vetotreenin. Siihen kuului viiden kilometrin kevyt juoksu ja mäkivetoja. Mäkivedoissa syke tietenkin nousi, mutta en voi sanoa, että se oli äärimmäistä rasitusta. Mäkeä edestakaisin kulkiessani mietin, että ehkä viimekeväinen ratakymppi olisi ollut THL:n ohjeistuksessa tarkoitettua äärimmäistä fyysistä rasitusta – ei tämä.

Kaiken kaikkiaan kolmas rokote aiheutti lievimmät oireet. Pääkipu oli todella lievää, pistokohta parani reilussa vuorokaudessa, väsymystä ei tullut ja pieni lämpöily katosi uudenvuoden yöhön. Olin neljä päivää juoksematta. En ollut aivan aloillani, vaan kävin joka päivä kävelemässä. Ei kannata juoksutauon takia jättää rokotetta ottamatta, sillä muutama päivä menee nopeasti ja sitten voi taas jatkaa siitä, mihin jäi.

Toivotan tervettä alkanutta vuotta kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: