juoksu

Kun katsoo maailmaa juoksijan silmin – 10 näkökulmaa arkisiin asioihin

1 Kodinhoitohuone

Juoksuvaatteiden kokoontumispaikka. Hikisiä ja pesukoneen kautta kulkeneita juoksuvaatteita riippuu rinta rinnan. Sekaantuma ei haittaa, sillä t-paita juoksutapahtumasta vuodelta 2014 ei ole pesukoneen pyörteissä raikastunut.

Lenkkivaatteita voi ottaa myös likaisten joukosta, sillä lenkille ei jätetä menemättä puhtaiden vaatteiden puuttumisen vuoksi. Syitä jättää lenkki väliin ovat esimerkiksi ydinlaskeuma (myös ydintalvi), kipsi jalassa (kipsi kädessä ei haittaa) tai omat häät (sieltäkin voi juosta alttarilta pois).

Talvella juoksijalla on kehon eri osia lämmittäviä vaatekappaleita enemmän, jolloin riepujen muodostama sokkelo kodinhoitohuoneessa on sakeampi.

2 Vanheneminen

Juoksutapahtumien ikäsarjoissa sijoittuu paremmin. Pidemmillä juoksumatkoilla, kuten maratonilla, iästä ja kokemuksesta on hyötyä. Polvikipu voi osoittautua nivelrikoksi.

3 Varpaankynnet

Ihmiskoe, jonka tarkoitus on selvittää, miten monta kertaa irronneen varpaankynnen tilalle kasvaa uusi. Kun juoksijalle kertyy kokemusta, hän huomaa, että kannattaa ostaa riittävän isot lenkkarit, mikä vähentää kynsien mustumista ja irtoilua. Tosin siinä vaiheessä hän on jo niin kokenut, että siirtyy maratoneille ja ultramatkoille ja kynnet irtoavat taas.

Kynnet (jäljellä olevat) leikataan hyvissä ajoin ennen juoksutapahtumaa. Kynsien huolto tapahtuu käytännöllisyys edellä. Kynsiä ei sovi lyhentää liikaa, eikä tehdä sitä esimerkiksi ruohonleikkurilla, kuten naapurini. Tuli sairaalareissu ja muutaman kuukauden juoksutauko.

Kynsilakka on maalia, jolla voi peittää mustat kynnet. Ei pelasta muulla tavoin jalkojen ulkonäköä.

4 Sukupuoli

Juoksijat menevät sukupuolensa mukaisiin pukuhuoneisiin, mutta astuvat sieltä ulos ensi sijassa juoksijoina. Kun kaksi juoksijaa kohtaa ja keskustelee juoksusta, kokemukset ovat yhteisiä. Nais- ja mieskehot ovat erilaisia, mutta niitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Mies ei ole yksiselitteisesti naista nopeampi. Nopeus ja kestävyys ovat harjoittelun tulosta, ja mielen vahvuus persoonakohtaista.

5 Flunssa

Seuraava maailmanlopusta. Myös mahdollisuus ilmoittautua juoksutapahtumiin, joihin lupaa harjoitella kovemmin kuin koskaan, kun flunssa on mennyt ohi. Lohdutuksena voi myös tilata sairasvuoteesta käsin uusia juoksuvarusteita.

Juoksija on taitava kieltämään sairastumisensa. Kurkkukipu voi johtua myös siitä, että on yöllä niellyt myrkkyhämähäkin, joka tuli kaupasta viinirypäleiden mukana ja joka jotenkin selvisi 10 000 kilometrin laivamatkasta. Jos kipu on nielun yläpuolella, voi juosta. Se perustuu siihen, että juoksija luki sellaisen ohjeen netistä.

6 Eritteet

Tulevat ulos ihmisen eri aukoista. Vauhdissa voi sylkeä ja niistää, mutta muita toimituksia varten on hyvä pysähtyä.

7 Lomamatka

Lenkkarit mukaan joka matkalle. Jos matkalaukussa tulee ahdasta, lenkkareiden sisään voi sulloa niin paljon tavaraa, kuin mahtuu. Lenkkarit ovat myös hyvät matkustuskengät, jos ne pitää kuljettaa määränpäähän jaloissa. Lenkkarit ovat hyvät kengät.

Ennen matkaa juoksija selvittää Googlen Street View’stä kohteen lenkkireitit tai kaivaa esiin heat mapin. Hän herää aikaisin aamulla lenkille ja palaa, kun muut nousevat aamupalalle. Juoksija ottaa hikisen kuvan itsestään sosiaaliseen mediaan ja lisää tunnisteen #kyllätäällätarkenee.

8 Ulkolämpötila

Juoksijalle aina 10 astetta lämpimämpi kuin mitä mittari näyttää. Paras sää juosta on +15 astetta ja puolipilvinen. Paitsi silloin, kun juoksija on matkalla ja ottaa hikisen kuvan itsestään sosiaaliseen mediaan ja lisää tunnisteen #kyllätäällätarkenee.

9 Suola ja sokeri

Urheilujuomien ja energiageelien valmistusaineita. Suolaa ja sokeria pitää saada pitkillä lenkeillä – etenkin, jos on kuuma. Energiageelien lisäksi juoksija syö sokeria Vihreinä kuulina ja Snickers-patukoina. Suolarakeita voi laittaa kielen alle sulamaan.

10 Viikonloppu

Pitkä lenkki. Se juostaan muulloin kuin viikonloppuna vain silloin, jos juoksija on lomalla tai vapaalla. Poikkeava ajankohta pitää selittää sosiaalisen median julkaisussa.

Pitkä lenkki määrittää myös juoksijan mahdollisen perheen viikonlopun viettoa. Paitsi, jos juoksija käy pitkällä lenkillä jo aamulla, kun muut vielä nukkuvat. Juokseva perheenjäsen on se, joka nuokkuu lounaan jälkeen.

Viikonloppuisin juoksija hakeutuu usein kaltaistensa seuraan. Varma viikonlopun merkki on juomaliiveihin ja värikkäisiin juoksutakkeihin sonnustautunut joukkio, joka valtaa jalkakäytävän koko tien leveydeltä.

Jos kuuntelee tarkkaan, voi kuulla, mistä juoksijat ryhmässä puhuvat: varpaankynsistä, eritteistä, matkoista, flunssista, energiageeleistä, polvikivusta ja ulkolämpötilasta.

2 kommenttia

Jätä kommentti