Lenkillä-blogi testaa

Kokeilin kaksi viikkoa Hankintatukun Fortesan PEA:ta ja huomasin vaikutuksen unenlaadussa

Fortesan PEA (18,90 euroa) saatu näytepakkaus.

Mikä PEA?

PEA on lyhenne sanasta palmitoyylietanoliamidi. Se on rasvahappoamidi, jota elimistö tuottaa itse esimerkiksi urheillessa. PEA:ta saa myös ravinnosta, kuten pähkinöistä, kananmunan keltuaisesta ja soijapavuista.

Fortesan PEA on valmistettu Suomessa ja se on hiivaton, makeuttamaton, gluteeniton ja vegaaninen.

Mitä se lupaa?

Valmistajan Hankintatukku Oy:n mukaan PEA:n vaikutukset voi huomata parantuneena unenlaatuna, levollisempana mielenä, kiputuntemuksien vähentymisenä ja vastustuskyvyssä. PEA voi vaikuttaa myös rasvanpolton aktivointiin ja energian lisääntymiseen.

Miten sitä käytetään?

Fortesan PEA nautitaan kapseleina suun kautta kahdesti päivässä. Suositeltu annos on yksi kapseli kaksi kertaa päivässä. Tuote sopii myös jatkuvaan käyttöön.

Koejaksolla otin kaksi kapselia iltaisin ennen nukkumaan menoa. Toisella viikolla tuplasin annoksen.

Uskalsin ottaa isomman annoksen PEA:ta, sillä infotilaisuudessa puhunut lääkäri Ville Pöntynen kertoi, että suositellun annoksen voi tilapäisesti ylittää.

Kenelle se sopii?

PEA ei sovi raskaana oleville, imettäville tai kasvuikäisille, koska turvallisuustutkimuksia näillä ryhmillä ei ole tehty. Lapset todennäköisesti eivät edes hyötyisi PEA:n käytöstä, sillä he tuottavat sitä enemmän kuin aikuiset.

Marevan-lääkkeen käyttö on este PEA:n käytölle, sillä PEA:lla voi olla veren hyytymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Muita ehdottomia käyttöesteistä ei ole. Lääkäri Ville Pöntynen ei kuitenkaan suositellut PEA:ta päihdeongelmaisille tai esimerkiksi syömishäiriöistä kärsiville.

Miksi halusin kokeilla Fortesan PEA:ta?

Sain lokakuun alussa olleesta Hankintatukun järjestämästä aamiaistilaisuudesta mukaani yhden pakkauksen Fortesan PEA:ta (arvo 18,90 euroa). Olin reilua kahta viikkoa aikaisemmin juossut maratonin ja vietin niin sanottua ylimenokautta.

Tiesin, että minulla ei muutamaan viikkoon olisi kovia treenejä, kisaan valmistautumista tai muutakaan tavallisuudesta poikkeavaa.

Minulla ei myöskään ollut mitään erityistä ongelmaa, johon halusin apua. Vaikutusten mittaaminen silloin, kun N=1 eli otoskoko yksi ihminen, on hyvin epävarmaa. Tämän totesi myös Hankintatukun tilaisuudessa puhunut Ville Pöntynen.

Kirjoitan kokemuksiani kahden viikon kokeilun jälkeen. Yksi pakkaus sisältää 60 kapselia, joten se kestää suositellulla annoksella kuukauden ajan.

Mitä vaikutuksia huomasin, kun käytin kahden viikon ajan Fortesan PEA:ta?

Ensimmäisinä kahtena yönä minusta tuntui, kuin olisin ollut katsomassa kahdeksan tunnin mittaista elokuvaa.

Muistin kaikki uneni vielä aamullakin tarkkaan. Ne myös olivat tuntuneet poikkeuksellisen tosilta.

Ensimmäisen yön jälkeen urheilukelloni ilmoitti, että uneni laatu oli 94 prosenttia. Toisena yönä heräsin kerran, mutta siihen saattoivat vaikuttaa illalla nautitut kaksi olutta. Alkoholi ei paranna unen laatua.

En nähnyt kahtena ensimmäisenä yönä painajaisia vaan ”tavallisia” unia. Unissa mukava oleminen niin kokonaisvaltaisesti ei ollut mitenkää ahdistavaa, mutta tuntui oudolta.

Yllättävää kyllä, kahden yön jälkeen vaikutus hävisi eikä se palannut, vaikka myöhemmin koejaksolla tuplasin annoksen.

Viikonloppuna, jolloin sain nukkua pitkään, heräsin vasta puoli yhdeksän-yhdeksän aikaan. Se on kaltaiselleni aamuvirkulle jo pitkään nukkumista.

Vaikka en nähnyt enää intensiivisiä unia, antoi urheilukelloni edelleen neljäntenä yönä unen laaduksi 90 prosenttia.

Sykkeeni oli öisin reilusti alle 60 lyöntiä minuutissa. Sama jatkui kokeilujakso ajan. En useimpina öinä herännyt, syke oli matala (alimmillaan 51 lyöntiä minuutissa) ja unen laatu hyvä.

PEA:n kokeilujaksolle osui kahden päivän sairausloma. Tunsin eräänä aamuna, että silmässäni oli roska. En saanut sitä itse pois ja menin työterveyshuoltoon.

”Roska” olikin luomen sisällä ollut näppy/rakkula, johon piti aloittaa viikon mittainen antibioottikuuri. Silmä oli kivuton vain silloin, kun katsoin kaukaisuuteen, enkä sulkenut silmiäni.

Antibioottikuuri alkoi vaikuttaa heti ensimmäisen yön jälkeen. Silmä- ja päänsärky jatkuivat pidempään. Pian onneksi nekin helpottivat.

En tiedä, tekikö tilaisuus varkaan vai olinko silmäkivun vuoksi niin väsynyt, että nukuin molempina sairauslomapäivinä kahdet päiväunet.

En muutoin kahden viikon kokeilujaksolla huomannut, että päiväväsymykseni olisi lisääntynyt. Otin PEA:ta iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä halusin mahdollisen rauhoittavan vaikutuksen ainoastaan yön ajaksi.

Silmäkivun lisäksi minua vaivasi vasen akillesjänne, joka ärtyi maratonilla. Silmä parani mitä todennäköisimmin saamani antibiootin ansiosta. Akillesjänne rauhoittui varmasti siksi, että en rasittanut sitä.

Muuten jaksolle, jolla PEA:ta kokeilin, ei osunut mitään erikoista. Toisaalta se oli hyvä aika kokeilla tuotetta, kun ei ollut paljon muuttuvia tekijöitä.

Toisaalta silloin, kun elämä on tasapainossa, nukun hyvin ja mieli on positiivinen ja pirteä.

Huomasin suurimman vaikutuksen unessa. Aluksi todella intensiivisinä unina, jollaista en ole aiemmin kokenut.

Omat kokemukseni ja urheilukelloni antama data vahvistivat, että nukuin sikeämmin, rauhallisemmin ja pidempään, kun käytin PEA:ta. En huomannut, että olisin nukahtanut nopeammin, mutta uni oli levollisempaa.

fortesan pea hankintatukku
Fortesan PEA on valmistettu Suomessa. Sen sisältämä palmitoyylietanoliamidi tulee EU:n ulkopuolelta.

Lumevaikutuksen mahdollisuutta ei voi sulkea pois, minkä vahvisti myös Hankintatukun tilaisuudessa puhunut lääkäri Ville Pöntynen.

PEA:n pitoisuuksia elimistössä ei myöskään pysty mittaamaan, sillä se pitäisi tehdä aivoista ja sielläkin pitoisuudet muuttuvat koko ajan. Ainoa mittari on ihmisen oma kokemus.

Oli PEA:n vaikutus sitten todellista tai kuviteltua, tein kokeilujakson aikana tärkeän havainnon. Kun otin iltaisin annoksen PEA:ta, en halunnut sotkea untani millään muulla.

Alkoholin käyttö jäi vähäiseksi. Halusin iltaisin rauhoittua ja luin esimerkiksi enemmän kuin normaalisti. Nämä olivat PEA:n käytön oheisvaikutuksia, jotka eivät johtuneet suoraan tuotteesta, mutta välillisesti sen käytöstä. Ainakin ne vaikutukset olivat positiivisia.

Jätä kommentti