terveys

Rauta-arvot eivät nouse rautakuurista huolimatta

En yleensä jaa näin tarkasti tietoja terveydentilastani, mutta taistelussani matalaa ferritiiniä vastaan teen poikkeuksen. Syy siihen on ongelman yleisyys ja matalan ferritiinin eli varastoraudan aiheuttamat moninaiset ongelmat. Kehotan myös olemaan yhteydessä ammattilaiseen eli lääkäriin, jos omista veriarvoistaan huolestuu. Huomaan, että mitä enemmän raudan imeytymisestä ja ferritiiniarvoista tiedä, sitä vähemmän ymmärrän tietäväni.

Matala hemoglobiini on ollut minulle ongelma lähes aina. Yliopistoaikoina hemoglobiinini oli mitattaessa 110. Sitä taisin hoitaa rautakuurilla. Kolmen raskauden aikana en yllättäen tarvinnut rautalisää, sillä hemoglobiiniarvo pysyi neuvolan raja-arvojen puitteissa. Voin raskausaikoina yleisesti ottaen hyvin. Kun palasin viimeisimmältä hoitovapaalta töihin, mitattiin ferritiini ensimmäistä kertaa työterveyshuollossa. Se oli 8, kun viitearvo on 13-150.

nainen mustat juoksutrikoot
Ferritiiniarvoni mitattiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Se oli tuolloin 8 ja selvästi alle viitearvojen.

Viimeisin notkahdus rauta-arvoissani huomattiin viime syksynä juuri ennen lokakuun maratonia. Hemoglobiinini oli tuolloin 134 ja ferritiini 13. Olen syys-lokakuun vaihteesta lähtien syönyt Obsidan 100 mg tabletteja joka toinen päivä. Joka toinen päivä siksi, että lääkärini mukaan rauta imeytyy tällä tavalla paremmin. Sainkin nostettua arvot kolmessa kuukaudessa lukuihin 137 ja 23.

Minun piti käydä jo toukokuussa uudestaan verikokeissa. Sain aikaiseksi varata ajan vasta juhannusviikolle. Olin luottavainen, että arvot olisivat nousseet, sillä oloni on ollut hyvä ja olen saanut hyviä tuloksia juoksussa. Toukokuussa juoksin muun muassa uuden kymmenen kilometrin ennätykseni 48:00 minuuttia. Petyin, kun sain verikokeiden tulokset: sekä hemoglobiini että ferritiini olivat laskeneet. Arvot olivat 131/21.

turkoosi urheilupaita
Sain juhannusviikolla hieman huonoja uutisia, kun kuulin, että rauta-arvoni olivat rautalisästä huolimatta laskeneet.

Ainoan viitteen siitä, että ferritiiniarvo ei ollut raketin lailla noussut, olin saanut kotona tehtävästä ferritiinin pikatestistä. Kirjoitin pikatestistä blogiini joulukuussa, jolloin kokeilin testiä ensimmäisen kerran. Testi lupaa 96 prosentin tarkkuudella näyttää, onko ferritiiniarvo yli vai alle 30. Minun kohdallani sekä joulukuussa että keväällä tehdyt kotitestit näyttivät ikävä kyllä oikein. Arvo ei ollut noussut yli 30:n.

Lääkärini mukaan arvot 30-50 ovat vielä harmaata aluetta, eli arvo pitäisi saada yli 50:n. Sitä lähdemme nyt tavoittelemaan uudella rautalisällä SiderAlilla, jonka pitäisi imeytyä paremmin kuin aiemmin käyttämäni tuotteet. Otan rautalisää joka päivä seuraavien kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen arvot mitataan uudelleen.

sideral rautalisa imeytyy paremmin
Lääkärini ohjeesta aloin syödä toista rautavalmistetta, jonka pitäisi imeytyä paremmin.

Uuden rautalisän ehdottomia plussia on, että sen voi ottaa milloin tahansa välittämättä siitä, syökö jotain samalla ja mitä syö. Aikaisemmin käyttämäni tuotteen kanssa piti olla tarkkana, että pitää ennen ja jälkeen raudan ottamisen riittävästi väliä seuraavaan ateriaan, eikä käytä maitotuotteita tai kofeiinia sisältäviä juomia samaan aikaan. Miinuksena on kallis hinta (yli euron päivässä). Se on kuitenkin halvempi vaihtoehto kuin rautainfuusio, jonka lääkäri esitti yhtenä vaihtoehtona. Niiden hinnat vaihtelevat rautamäärästä riippuen 500-800 euron välillä.

Rauta-arvojen korjaaminen on hidas ja pitkä prosessi. Se on vain hyväksyttävä. Onneksi oloni on pysynyt hyvänä ja olen jaksanut harjoitella ja käydä töissä. Toive siitä, että korjaantuneiden rauta-arvojen myötä voin entistä paremmin, auttaa jaksamaan hitaan prosessin kanssa.

mustat capripituiset juoksutrikoot
Rauta-arvojen nouseminen on hidasta. Ei auta muu kuin odottaa ja antaa ajan kulua.

Viimeisin jutustelu lääkärin kanssa oli muistutus myös siitä, että maallikko ei aina huomaa kaikkia asioita, joita kuumana käyvässä ferritiinikeskustelussa tulee pitää mielessä. Lääkäri muun muassa muistutti, että ferritiiniä ei kannata mitata heti maratonin vanavedessä. Rankan urheilusuorituksen jälkeen ferritiiniarvo voi olla valheellisen korkea. Ymmärsin, että se voi johtua elimistön tulehdustilasta tai siitä, että kaikki ferritiini on puskettu vereen kovassa fyysisessä rasituksessa. Lääkäri esitti, että arvo normalisoituu vasta noin kahden kuukauden kuluttua maratonista.

Lääkärini myös kertoi, että kasvavalta nuorelta ei mielellään mitata ferritiiniä, sillä se voi etenkin pojilla olla alhainen. Syy tähän on kova kasvu, eikä se ole välttämättä merkki siitä, että jotain olisi vialla. Itselläni yksi alhaisen ferritiinin syy saattaa olla juokseminen. Vaikka nyt saisimme uudella rautavalmisteella arvot kohdilleen, jatkuisi ylläpito senkin jälkeen.

Näkemyksiä asiaan on varmasti monia. Uskon moderniin lääketieteeseen ja teen, kuten lääkärini sanoo. Hokkus pokkus -temppuja ei ole tarjolla, vaan tie on pitkä. Asia on aivan sama koko juoksuharjoittelussa: pikavoittoja ei ole tarjolla. Se vaatii pitkäjänteistä tekemistä ja sitä, että luottaa tulosten paranevan.

7 kommenttia

 1. Hei!

  Itse syön juuri samaa valmistetta, ferritiini oli 6 ja hp 129 kun viimeksi mitattiin. Juoksen vähemmän kuin sinä, mutta arvoni ovat aina ennen olleet paljon paremmat eli uskon että kohdallani juoksu syö tätä. Tapaaan ravitsemusterapeutin elokuussa, toivotaan että saadaan arvot nousemaan! Rentouttavaa lomaa!

  Tykkää

  1. Hei! SiderAl on kyllä hyvältä vaikuttava tuote, kun ei ole tarkkaa, mihin aikaan sen ottaa. Toivottavasti toimii meillä molemmilla. Tuo ravitsemusterapeutti on varmasti hyvä juttu, että tulee tsekattua myös ruokavalio. Sieltähän sitä rautaa pitäisi saada. Itse olen sekasyöjä enkä välttele punaista lihaa. Ehkä se on tosiaan juoksu, joka kuluttaa, ja jonkinlainen alttius huonoihin arvoihin. Mukavaa kesää sinulle!

   Tykkää

 2. Moi. Minulla aivan samat ongelmat. Viime vuonna kävin useasti tutkimuksissa, että miksi HB on niin alhainen, ~130-135. Ferritiini oli myös alhaalla, mutta viimeisimmässä testissä joulun paikkeilla se oli jo yli 50!
  En tiedä varmaksi, mutta sanon että mulla auttoi Ferro-forte juomavalmiste. Join sitä pari pullollista 15ml joka aamu tyhjään vatsaan. N 10€/plo.

  Tykkää

  1. Moikka! Hyvä että olet löytänyt toimivan valmisteen. Mä sain v. 2014 nostettua ferritiinin arvosta 8->89 Obsidanilla. Nyt se ei ole jostain syystä toiminut. Olen tosin syönyt pienempää annosta. Nyt luotan tähän uuteen valmisteeseen. Vaikka nähtävästi pärjäilen ihan hyvin alhaisemmilla arvoilla, niin muistan kyllä, miten juoksu helpottui, kun ferritiini oli lähemmäs 100. Ja onhan siitä muutakin hyötyä yleiselle jaksamiselle ym. Hyvää kesää sinulle!

   Tykkää

 3. Hei, olen myös sekasyöjä ja ravitsemusterapeutin vastaanotolla selvisi, että tulisi enemmän kiinnittää huomiota c-vitamiinin saantiin jokaisella aterialla, jotta rauta imeytyisi ruoasta. Olin saanut jo hitaasti nostettua ferritiiniä Ferrodan rautalisällä. Pienen ruokavalion viilauksen jälkeen arvo nousi nopeammin omalla kohdalla. Lähinnä olen syönyt etenkin paprikaa useammin 🙂 Runsas liikunta kuluttaa rauta-arvoja, niin varmaan sen vuoksi arvojen nousu on hidasta.

  Tykkää

  1. Tuo C-vitamiinin saaminen olikin hyvä muistutus! Syön mielestäni terveellisesti, paljon kasviksia jne., mutta aina varmasti voi viilata ruokavaliota. Hienoa, että olet saanut arvot kohoamaan. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: