salitreeni

Ihanan kamala fyysinen väsymys

Aivot kuluttavat noin viidenneksen päivän aikana käyttämästämme energiasta. Teen työtä, jossa rasitan lähinnä aivojani (joskus ajoittain hiirikäsi kipeytyy). Työpäivän jälkeen usein väsyttää ja aivot ovat turtana ajatustyöstä ja informaatiotulvasta. Väsymys on epämiellyttävää. Aivan toisenlaista kuin fyysisestä rasituksesta tullut väsymys. Sellainen, jolloin kättä ei jaksa nostaa ilman, että toisella kädellä avustaa, kahvikuppi nousee täristen suulle ja nukahtaminen käy ummistamalla silmät.

Totaalinen fyysinen väsymys oli taattu, kun kävin keskiviikkoiltana Training for Warriors -salilla voimatreeneissä. Aloitin harrastuksen tänä syksynä* vastapainona juoksuharrastuksen yksipuolisuudelle. Huomaan, että vahvuuteni on kestävyyttä vaativissa lajeissa, ei voimatreeneissä. Sykettä nostavat ja kestävyyttä vaativat Hurrikaani-treenit ovat suosikkejani TFW-salilla.

*)Sain kolmen viikon peruskurssin blogin kautta.

Kuva trx-naruista
Kuva: Jenni Somervalli

Voimatunneilla en ole omimmillani. Siitä tietenkään ei voi tehdä muuta johtopäätöstä kuin sen, että niillä on käytävä enemmän ja useammin. Tällä kertaa tunti keskittyi ylävartalon lihaksiin, jotka ovat minulla tällä hetkellä heikoimmassa kunnossa. Alkuverryttelynä tehdyissä karhukävelyissä ja muissa lähinnä aerobista kuntoa vaativissa liikkeissä pysyin vielä hyvin mukana, eikä minun tarvinnut puuskuttaa.

Alkuverryttely oli kuitenkin alkuverryttelyä, kunnes päästiin itse asiaan. Tein parin kanssa ensin 12 minuuttia penkkipunnerrusta ja sen jälkeen 12 minuuttia leuanvetoja. Penkkipunnerrustekniikassani on vielä hiomisen varaa. Ja vaikka se olisi huippuunsa hiottu, en silti nostaisi paljon penkistä. Jos mahdollista, leuanvedossa olen vielä surkeampi.

TFW-treenien hyvä puoli on, että harjoitukset tehdään parin kanssa, jolloin ei voi huijata. Molemmat tekevät vuorollaan määrätyn määrän tai ajan toistoja. Leuanvetopaikalla rimpuilin kuminauhan kanssa, kun parini veti puhtaita leukoja. Vielä on varaa parantaa.

Kuva, jossa kahvakuulat jonossa
Kuva: Jenni Somervalli

Tunnin lopuksi oli kiertoharjoitteluna vipunostoja, hauiskääntöjä ja pystypunnerrusta kahvakuulan kanssa. Kaikki olivat liikkeitä, joita voisin aivan hyvin tehdä kotonakin – kaikki tarvittavat välineet löytyvät kyllä. Porukasta saa kuitenkin tsemppiä ja intoa tehdä täysillä, johon en kotona oikein pysty. Kun näkee muiden tekevän tosissaan sarjat loppuun, ei halua itse jäädä huonommaksi.

Juoksijalle esimerkiksi hauiskäännöt eivät ole olennaisinta harjoittelua. Kun liikkeen tekee tarpeeksi isoilla käsipainoilla ja muistaa vartalonhallinnan, saa siitäkin hyödyllisen treenin. Lantio eteen, rinta auki ja ylävartalon pitäminen paikoillaan liikkeen ajan haastaa mukavasti myös vatsa- ja selkälihaksia.

Välittömästi treenin jälkeen ei tuntunut, että olisin treenannut kovaa. Vaikkapa puolentoista tunnin juoksulenkin jälkeen saa riisua märkää juoksupaitaa ja yrittää ujuttaa nihkeitä urheiluliivejä päältään. Voimatreenin jälkeen miettii, tarvitseeko vaatteita edes pestä.

training for warriors
Kuva: Jenni Somervalli

Kovin kauan ei tarvinnut odotella, että treeni alkaisi vaikuttaa. Kotiin päästyäni tuli huono olo. Oksetti. Suihkussa en saanut käsiä kunnolla kasvoille. Onneksi muistissani oli asteikko, jolla juoksutreenin kovuutta voi mitata. Sen tasoja ovat polviin nojailu, maassa kieriskely, oksentaminen. Mikäli samaa asteikkoa voi soveltaa voimatreeneihin, en ollut saavuttanut vielä maksimia.

Syy heikkoon oloon treenin jälkeen ei ollut se, että TFW-treenit olisivat jotenkin poikkeuksellisen rankkoja. Siellä kukin tekee tasonsa mukaan ja lataa tankoon sen verran rautaa, että haastaa itsensä. Ylävartalon lihakseni olivat uinuneet tyytyväisessä toimettomuuden tilassa liian kauan ja saivat nyt shokkihoitoa. Heikko olo helpotti aamuun mennessä, mutta lihaskipua kesti muutama päivä.

Joku saattaa miettiä, mitä järkeä on ajaa autolla treeneihin, hapottaa hauikset ja jaksaa jälkeenpäin juuri ja juuri vääntää auton rattia niin, että nokka osuu omaan autokatokseen. Itsekin tätä välillä mietin. Nykyinen elämäntyyli on fyysisesti helppoa, mutta ihmiskeho kaipaa rasitusta. Tästä todistuksena olkoon se, että oikeanlainen väsymys tuntuu hyvältä.

Follow my blog with Bloglovin

1 kommentti

  1. Päivitysilmoitus: Paluu aamusalille – LENKILLÄ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: