Juoksijat ovat taitavia vähättelemään tai jopa kieltämään vammojaan ja sairauksiaan. Kun flunssa iskee, on vaikea jättää lenkki väliin. Tässä seitsemän syytä sille, miksi flunssaisena ei kannata juosta.
1 Toipuminen hidastuu
Sekä juokseminen että sairaana oleminen ovat stressejä elimistölle. Keho ottaa energiaa muista toiminnoista, kun se taistelee flunssavirusta vastaan. Olo voi olla voimaton. Juokseminen flunssaisena vain pahentaa sairaustilannetta, koska se vaikeuttaa kehon yritystä voittaa flunssavirus.
2 Vastuskyky heikkenee entisestään
On paradoksi, että mitä enemmän ihminen harjoittelee, sitä todennäköisemmin hän sairastuu. Rajana on pidetty kolmea harjoituskertaa viikossa. Kun harjoittelee neljä kertaa viikossa tai useammin, riski sairastua kasvaa. Se on jopa suurempi kuin ihmisillä, jotka eivät koskaan harrasta liikuntaa.
Harjoittelu heikentää vastustuskykyä. Juoksija saa helpommin jonkin uuden infektion, jos hän juoksee flunssaisena.
3 Harjoittelu ei kehitä
Kehitys tapahtuu levossa. Harjoitusten välissä kunto kasvaa. Tätä ei pääse täysimittaisesti tapahtumaan, jos elimistö käyttää samanaikaisesti energiaansa taudista toipumiseen. Palautuminen jää vajaaksi. Näin ollen flunssaisena juokseminen ei ole edes mitenkään kehittävää.
4 Kuivuminen uhkaa flunssaisena juoksevaa
Kuume vaikuttaa kehon lämmönsäätelyyn. Jos juoksee kuumeisena, voi keho ylikuumentua ja kuivua. Jo infektiota vastaan taisteleminen kuluttaa elimistön energioita, ja kipeänä ollessa tulisikin juoda riittävästi.
5 Loukkaantumisriski kasvaa
Flunssa väsyttää, koska elimistö tekee töitä levossakin. Lihasvoima voi heiketä ja kestävyys laskea. Kun tähän lisää vielä koordinaatiokyvyn heikkenemisen, riski loukkaantumiselle kasvaa juoksemisen aikana.
6 Sairas juoksija tartuttaa muut ympärillään
Moneen muuhun urheilulajiin verrattuna juokseminen on yksinäistä puuhaa. Moni juoksija kuitenkin harjoittelee kuntosalilla, osallistuu juoksuryhmien harjoituksiin tai käy yhteislenkeillä. Voimakas hengittäminen ja muiden kanssa puhuminen levittää virusta helposti.
7 Sydänlihastulehdus on vakava riski
Sydänlihastulehdus on yksi elimistön puolustusreaktio virusta vastaan. Sydänlihastulehdus voi olla lievä tai lähes oireeton, mutta vakavimmillaan johtaa kuolemaan. Toipuminen sydänlihastulehduksesta saattaa kestää kuukausia. Jos elimistölle ei anna lepoa, tulehdus pääsee lisääntymään sekä etenemään verenkiertoon ja sydämeen.
Lähteet:
mehilainen.fi, terveyskirjasto.fi, womenshealthmag.com, healthline.com, precicionnutrition.com, livescience.com, womensrunning.com