Lenkillä-blogi testaa

Ferritiinin mittaus kotona helpolla pikatestillä

Mainos: MeidänLabra

Sain kokeiltavakseni ferritiini-pikatestin, jolla ferritiinin voi mitata itse kotiolosuhteissa. Testi ei kerro tarkkaa arvoa vaan sen, onko ferritiinipitoisuus yli vai alle 30 µg/l. Tämän määrittämisessä testin ilmoitetaan olevan hyvin tarkka ja antavan oikean vastauksen yli 96 %:ssa.

Ferritiinipitoisuutta pidetään elimistön rautavarastojen mittarina. Eri laboratorioilla on toisistaan poikkeavat viitearvot. Oma työterveyslääkärini laittoi minut rautakuurille, kun ferritiiniarvoni oli pudonnut 15:en. Hän sanoi, että arvot 30-50 ovat vielä ”harmaata aluetta”. Samaan aikaan hemoglobiinini oli 134, eli rautavarastot voivat olla alhaalla, vaikka hemoglobiini olisikin hyvä.

ferritiinin mittaaminen kotona
Pakkauksessa on mukana puhdistuspyyhe, testi (suojapussissa), kaksi lansettia (toinen varalle), pipetti, ohennusaine ja käyttöohjeet,

Ferritiini-pikatesti oli helppo tehdä. Mukana tuli selvät ja havainnolliset ohjeet, joita seuraamalla testin tekemisessä ei voinut epäonnistua. Tärkeää on lukea ohjeet tarkkaan, ennen kuin avaa kaikki tarvikkeet. Tätä en voi liikaa painottaa, sillä väärä määrä esimerkiksi ohennusainetta pilaa testitulokseen. Lue ohjeet hyvin jo ennen testin tekemistä!

Testin tekeminen aloitetaan pesemällä kädet lämpimällä vedellä ja saippualla. Verinäyte otetaan sormenpäästä, jonka puhdistamiseen tulee mukana antiseptinen puhdistusharso. Pakkauksessa on lansetti, jolla sormenpäähän saa tehtyä pienen reiän turvallisesti ja helposti.

lansetti
Lansetin avulla sormenpäähän on helppo tehdä pieni reikä, josta veritipan saa otettua.

Olen hieman heikko näkemään verta, mutta en pitänyt pistämistä epämiellyttävänä. Verta ei tarvitse kerätä pipettiin paljon – vain pieni tippa. Lämpöisistä käsistä verta tuli helposti pipetin mittaviivaan asti. Kannattaa pitää lähellä ylimääräistä paperia tai varata valmiiksi laastari, jotta veri ei suttaa paikkoja. Pipetistä veri pudotetaan testiin sille merkittyyn paikkaan.

Veritippojen jälkeen testiin pudotetaan vielä ohennusainetta mukana tulevasta pienestä pullosta ja sitten odotetaan. Tuloksen valmistumiseen menee viisi minuuttia. Tulos kannattaa lukea heti kyseisen ajan kuluttua, sillä myöhemmin testitulos ei ole enää luotettava.

voiko ferritiinin mitata kotona
Ensin testiin laitetaan kaikki pipettiin kertynyt veri.
Ohennusainetta tulee tiputtaa testiin vain kaksi tippaa. Muussa tapauksessa testin tulos ei ole luotettava.

Mitä oma testini näytti? Tulos oli positiivinen, mikä tarkoittaa sitä, että ferritiinipitoisuus on alle 30 µg/l. Testiohjeissa kehotetaan siinä tapauksessa ottamaan yhteys lääkäriin, sillä taso on alle normaalin tason.

Omalla kohdallani tilanne on jo hoidossa. Syyskuun lopulla ferritiiniarvoni oli 15 ja olen sen jälkeen ollut rautakuurilla. Hieman toivoin, että taso olisi jo noussut yli 30:n, sillä olen syönyt rautaa jo kahden ja puolen kuukauden ajan.

ferritiinimittaus hinta
Oman testini tulos oli positiivinen (vain yksi viiva). Ferritiini on edelleen alle 30.

Lääkärin kehotuksesta otan rautatabletin (Obsidan 100 mg) joka toinen päivä. Hänen näkemyksensä oli, että rauta imeytyy näin paremmin, kuin päivittäin otettuna (hepsidiinin vuoksi). Rautakuurin alussa huomasin pieniä kouristuksia vatsassa, mutta nyt vatsa on tottunut jo rautaan. Uskon, että joka toinen päivä otettuna tableteista tulee myös vähemmän haittavaikutuksia.

Käyn alkuvuonna työterveyshuollon kautta laboratoriossa varmistamassa, mikä ferritiinipitoisuus on noin neljän kuukauden rautakuurin jälkeen. Aion tehdä myös toisen kotitestin myöhemmin keväällä, kun harjoittelukausi on ohi ja kisakausi (toivottavasti) toukokuussa alkaa.

ferritiini kotitesti meidan labra

Jos kiinnostuit ja haluat tilata helpon pikatestin kotiisi, saat testin hinnasta 10 %:n alennuksen koodilla ELINA10 osoitteessa www.meidanlabra.fi (normaalihinta 19,90 euroa). Toimituskulut ovat 4,90 euroa/testi. Yli 50 euron tilauksiin saa ilmaisen toimituksen. Koodi on voimassa tammikuun loppuun.

4 kommenttia

  1. MINULLA ON VALTAVAT LIHASKOURISTUKSET, MUKAMAS ALHAISESTA HEMOGLOBIINISTA JA FERRITIINIVARASTOISTA. PITÄÄKÄHÄN PAIKKANSA. ARVAUSKESKUS PÄÄTTELI NÄIN

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: