Uncategorized

Puolimaratonille valmistautuminen

otahalli6-e1505503817488.jpg
Kisaexpossa perjantaina.

Espoon Rantamaratonin yhteydessä juostava puolimaraton on kuulunut syksyn ohjelmaani vuodesta 2013 alkaen. Lauantaina 16.9.2017 juostava Rantapuolikas on minulle viides laatuaan ja kaiken kaikkiaan 10. puolimaratonini. Aloitin juoksuharrastukseni vuonna 2012, ja jo seuraavana vuonna päätin kaverini innostamana juosta puolimaratonin. Keväällä 2013 juoksin Helsinki City Runin ja syksyllä Espoossa Rantapuolikkaan.

Treenit ovat viimeisen puolen vuoden aikana keskittyneet juoksutekniikkaan ja kympin vauhdin parantamiseen, kun olin Midnight Run Helsinki -juoksutapahtuman lähettiläänä. Viimeisimmän yli puolimaratonin mittaisen pitkän lenkin olen juossut juhannuksena. Kesän aikana lenkit muuten olivat maksimissaan 15 kilometrin pituisia. Tiedän, että harjoittelumäärälläni jaksan juosta puolimaratonin. Uusista omista ennätyksistä on turha haaveilla, mutta on aikaisempien syksyjen tapaan mukava osallistua oman kotikaupungin juoksutapahtumaan.

Viime vuonna juoksin Rantapuolikkaalla oman ennätykseni 1:54:13. En viime vuonnakaan monta pitkää lenkkiä tosin juossut. Olin alkuvuoden ja kevään 2016 harjoitellut ensimmäiselle maratonilleni. Maraton juostiin huhtikuun lopulla, ja niillä ”pohjilla” taisin juosta kauden muut kisat.

Puolimaratonin juostakseen ei tarvitse olla koskaan juossut puolimaratonin mittaista lenkkiä. Vaikka matka on ”vain” puolimaraton, on se kuitenkin pitkäkestoinen suoritus. Kehon toiminta voi yllättää monella tapaa. Alkaa krampata, vatsa mennä sekaisin tai tulla seinä vastaan. Kun juoksee pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin, sen kyllä tuntee itsessään. Mutta se ei tarkoita, että juoksu sen jälkeen olisi pelkkä kärsimysten tie. Ei vain tiedä, mitä tuleman pitää. Ei välttämättä mitään sen kummempaa. Itse en esimerkiksi huomannut maratonilla paljon peloteltua ”seinää”, vaikka pisin lenkkini ennen maratonia oli 25,5 kilometriä. Väsytti toki viimeisillä kilometreillä.

otahalli3
Kisanumeron haku Otahallista.

Joidenkin mielestä puolimaratonille ei erityisemmin tarvitse tankata, mutta itse olen pitänyt huolen siitä, että edeltävällä viikolla juon riittävästi, enkä ainakaan vähennä hiilihydraatteja. Juomaksi riittää vesi ja ruoaksi murot ja myslit sekä sämpylät ja suklaat.

Treenien suhteen tämän kertainen valmistautuminen on ollut hieman tavallisuudesta poikkeavaa. Viime viikonloppuna juoksin Midnight Runin, joka oli kolmas kymmenen kilometrin kisani neljän viikon sisällä. Elokuussa juoksin Leppävaarajuoksun, josta voit raportin lukea täältä sekä Midnattsloppetin Tukholmassa, josta löytyy kisaraportti puolestaan täältä. Tällä viikolla olen pyöräillyt työmatkoja 25 kilometriä ja juossut yhden reilun puolituntisen kevyen lenkin. Perjantaina nostatin sykettä enää työkavereiden kanssa Escape Roomissa, jossa meidän piti selvittää tiemme ulos Tutankhamonin haudasta.

Vaikka löysästi otetun viikon jälkeen olisi olo, että on tyystin unohtanut, miten juostaan, ei hätää. Viimeisen viikon aikana liialla treenillä saa vain pilattua tulevan kisan. Työ harjoittelun muodossa on tehty jo aikaisemmin (toivottavasti on tehty), ja nyt vain katsotaan, mihin se riittää (toivottavasti hyviin tuloksiin). Malttamaton olo lähtöviivalla on juuri oikea olotila. Pian saa juosta!

varoituskyltti
Aiheellinen varoitus?

Kisapäivänä ei myöskään kannata ottaa käyttöön uusia kenkiä, vaatteita tai muita varusteita. Myös geelit ja urheilujuomat kannattaa olla testattu aikaisemmilla lenkeillä. Yhden poikkeuksen aion tehdä. Juoksen perjantaina hakemassani kisapaidassa. Pesen sen ensin ja poistan pesulaput, jotta ne eivät ala hiertää juoksun aikana. Katson myös valmiiksi ainakin seuraavat tarvikkeet:

  • urheilukello (tarkista lataus)
  • olkavarsikotelo puhelimelle
  • kuulokkeet
  • lenkkarit, trikoot, sukat, alusvaatteet
  • urheilugeelit
  • puhelin (tarkista lataus)

Olen yleensä ottanut puolimaratonille 2-3 urheilugeeliä ja ajoittanut niiden ottamisen juuri ennen juomapisteitä. Tässäkin on varmaan monta eri koulukuntaa, mutta itse saan geeleistä uutta puhtia ja energiaa kisan aikana. Geelien nauttiminen kannattaa aloittaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, mikä tarkoittaa ensimmäisen nauttimista jo noin puolen tunnin kohdalla.

Rantapuolikas
Kisaexpossa oli iloista porukkaa.

Perjantaina kävin hakemassa paidan ja kisanumeron. Samalla fiilistelin hieman Otahallin ja urheilukentän ympäristössä. Kentälle päättyy taas huomenna 21,1 kilometrin uurastus. Hienoa päästä kokeilemaan omaa puolikkaan kuntoa kesän jälkeen. Keväällä juoksin Helsinki City Runissa matkan aikaan 1:56:14, ja tämänhetkinen kunto kymppiä pidemmällä matkalla on arvoitus. Mutta se arvoitus selviää huomenna lauantaina! Onko joku teistä tulossa juoksemaan Rantamaratonille? Vai juoksetko jossain muussa tapahtumassa?

 

3 kommenttia

  1. Päivitysilmoitus: Sunnuntaipitkis – LENKILLÄ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: