Lenkillä-blogi testaa

Hieronta osaksi juoksuharjoittelua

Uudenmaan kotihieronta
Samuli Huttunen Uudenmaan Kotihieronnasta. Kuva: Jenni Somervalli

*Yhteistyöpostaus* Olen käynyt monenlaisella hierojalla: Tallinnassa kauneussalongissa, urheiluhierojalla hiihtokeskuksessa, kylpylässä Suomessa ja Unkarissa. Hyvällä ja huonolla. Tutulla ja tuntemattomalla. Kun Samuli Huttunen Uudenmaan Kotihieronnasta (käy katsomassa lisää tietoja yrityksestä täältä) otti minuun yhteyttä ja kertoi yrityksensä palveluista, ajattelin, että nyt hän löysi kriittisen asiakkaan. Samuli kuitenkin jo ensimmäisessä yhteydenotossa vakuutti, että tulisin olemaan tyytyväinen yrityksen palveluihin.

Samuli ilmestyi sovittuna aikana hierontapöydän ja muiden tarvikkeiden kanssa kotimme eteiseen Espoossa. Minun ei tarvinnut kuin katsoa sopiva 2×3 metrin työskentelytila, johon Samuli pöytineen mahtui. Hieman huonekaluja siirtämällä sain omasta olohuoneestamme sopivan tilan hierontaan.

hierontapöytä
Kuva: Jenni Somervalli

Juoksun aiheuttama rasitus saa aikaan lihaskireyttä esimerkiksi pakaroissa ja pohkeiden alueella. Valitsin Uudenmaan Kotihieronnan palveluista jalkahieronnan (katso palveluhinnasto täältä). Olen harrastanut juoksua vajaa kuusi vuotta, ja hieronta on tullut osaksi kehonhuoltoa lähinnä ongelmien kautta: liiallinen tai yksipuolinen rasitus on saanut jumeja aikaan milloin reisissä ja milloin alaselässä.

Jossain vaiheessa ymmärsin, että hieronnan voi ottaa osaksi harjoittelua tukemaan sitä ja myös toimimaan vammoja ennaltaehkäisevänä. Olen huomannut hieronnan ehdottoman hyödyn: pahemman laatuiseksi vammaksi luulemani kolotus onkin ollut esimerkiksi lihasjumi pakarassa.

Kun valmistauduin ensimmäiselle maratonilleni, etsin kuumeisesti netistä tietoa muun muassa siitä, milloin kannattaa käydä hieronnassa ennen kisoja. Näihin ja muihin juoksijaa askarruttaviin pohdintoihin kysyin vastausta Samulilta. ”Kaikki on yksilöllistä” on ehkä inhotuin vastaus, kun juoksija haluaa konkreettista tietoa, mutta se oli vastaus, jonka moneen kysymykseen sain. Koska se on niin. Tässä kuitenkin muutamia Samulin ohjeistuksia hieronnasta.

Milloin kannattaa käydä ennen juoksutapahtumaa hieronnassa?

Aivan yksiselitteistä vastausta ei voi antaa. Samuli totesi, että kovaotteista, paljon lihaksistoa muokkaavaa hierontaa hän ei itse tekisi juoksijalle alle kahta viikkoa ennen tapahtumaa. En ole itse ihan noin pitkää väliä pitänyt hieronnalla ja kisalla. Ennen maratonia pidin viikon ja kympin kisaa 4-5 päivää. Samuli myös kertoi, että asiansa osaava hieroja voi käsitellä juoksijan vaikka lähtöviivalla, mutta tällöin hieronta ei kuitenkaan ole missään tapauksessa sellaista, jona hieronta yleensä mielletään.

Milloin kannattaa käydä juoksutapahtuman jälkeen hieronnassa?

Samuli suositteli, että kuntojuoksijan kannattaa antaa kehon itse palautella itseään viikosta kahteen, ennen kuin menee hierontaan. Periaatteessa kevyttä hierontaa voidaan tehdä heti maratonin jälkeen, mutta tällöin hieronta on kevyttä ja lähinnä kipua lievittävää. Kun mietin, niin en kyllä haluaisikaan kenenkään koskevan arkoihin ja kipeisiin lihaksiin, vaan tosiaan antaisin niille hetken aikaa itse parantua pienistä vaurioista, joita pitkäkestoinen rasitus väistämättä aiheuttaa.

Mikä on hieronnan oikea voimakkuus?

Tämä kysymys kiinnosti itseäni, koska olen huomannut hierojissa eroja. Omaan korkean kipukynnyksen, eikä kukaan toisaalta ole vielä saanut minua mustelmille. Tähän, kuten muihinkaan kysymyksiin Samuli ei voinut kertoa yksiselitteistä vastausta. Kaikki on aina yksilöllistä. Yhden asian Samuli kuitenkin sanoi suoraan: Kerro hierojalle, millainen voimakkuus on juuri sinulle sopiva. Hän toki kyselee hieronnan lomassa, onko voimakkuus sopiva, mutta tärkeintä on asiakkaan itse ilmasta mielipiteensä. Mielellään silloin, kun on hierottavana ja hierojalle, kuin supattaa puskaradioon tyytymättömänä jälkikäteen.

img_2959
Kuva: Jenni Somervalli

Uudenmaan Kotihieronta palvelee kaikenlaisia asiakkaita – ei siis pelkästään juoksijoita tai muita urheilun harrastajia. Yritys tarjoaa sekä urheilu- että klassista hierontaa. Samuli harrastaa itsekin juoksua ja kertoo olevansa ”neljän tunnin maratoonari”. Uskon, että juoksuharrastus helpottaa häntä samaistumaan etenkin juoksijan mahdollisiin ongelmiin, auttamaan kisaan valmistautumisessa tai neuvomaan, miten ottaa hieronta osaksi harjoittelua.

Jos kuntojuoksija haluaa ottaa hieronnan osaksi treeniohjelmaansa, Samuli suositteli hankkimaan vakituisen hierojan, joka osaa suunnitella hieronnan juoksijan tavoitteiden mukaiseksi. Peruskuntokaudella voidaan kevyemmillä viikoilla hieroa kovemmin ja raskaammilla viikoilla kevyemmin ja palauttavammin. Kilpailuun valmistavana kautena Samuli suositteli lyhempikestoista ja hieman toiminnallisempaa hierontaa. Ylimenokaudella taas voidaan hoitaa kauden aikana tulleet vaivat ja koitetaan saada keho valmiiksi uutta kautta varten.

Kun nousin hierontapöydältä hieronnan jälkeen, tunsin, miten jalkani olivat heti vetreämmän tuntuiset. Olo oli todella kevyt ja kiristykset kadonneet. Nilkan pienen virheasennon vuoksi vasemman pohkeen alaosa ja toisaalta pakara kipeytyvät helposti, mutta nyt tunsin, että Samuli oli saanut juuri nuo alueet käsiteltyä siten, että en ollut hetkeen tuntenut jalkojen toimivan niin hyvin. Olin siltä seisomalta valmis suosittelemaan häntä. Kanssani hieronnassa oli myös kaverini, joka valitsi palveluista niska-hartiahieronnan. Myös hän lähetti minulle jälkeenpäin iloisena viestin, että pää kääntyy taas molempiin suuntiin. Se on ihan hyvä juttu, olit sitten kotiäiti, rekkakuski tai parturi-kampaaja, kuten kaverini.

img_2963
Niska-hartiahierontaa. Kuva: Jenni Somervalli.

Uudenmaan Kotihieronta tarjoaa hierontapalveluja kotikäynnein Uudenmaan alueella. Yrityksen kotipaikka on Porvoo, mutta hieronta tarjotaan asiakkaan kotona, eikä yrityksellä ole varsinaisia toimitiloja. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä Samulin lisäksi kaksi muuta hierojaa ja tavoitteena on laajentua koko Uudenmaan alueelle. Tällä hetkellä yritys toimii Porvoossa ja lähiseuduilla, Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Sipoossa, Mäntsälässä ja lähiseuduilla sekä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: