juoksu

Työmatkajuoksu osana maratonharjoittelua

Päätin alkaa harjoitella kohti Helsinki City Marathonia. Se juostaan 18.5.2019. Apunani matkalla kohti toista maratoniani on personal trainer Ira Hassinen, joka on laatinut minulle juoksuohjelman kevääksi.

Nyt on menossa harjoitusohjelman toinen viikko, joka on merkitty kovaksi viikoksi. Harjoituksia on kuutena päivänä, joten joukkoon mahtuu vain yksi lepopäivä. Harjoituksista juoksua on neljä, yksi on salitreeni ja yksi joko työmatkapyöräilyä tai -juoksua.

Työmatkaliikunta oli merkitty tämän viikon maanantaille. Kävin ulkovajassa puristelemassa pyörän kumeja ja totesin, että eturengas vaatisi ilmaa. Myönnän, olin laiska, enkä jaksanut alkaa pumpata rengasta kylmässä varastossa. Siihen liittyy kaikkia hukkuvia tulppia ja vääntyviä venttiilejä – ainakin kun minä ryhdyn puuhaan.

Kuva, jossa Lidlin juoksuhousut.
Tässä olen jo valmiina kotiin lähtöön. Housut Lidl, saatu.

Päätin pyöräilyn sijaan juosta. Mieluiten juoksen heti aamulla töihin, mutta perheen muun aikataulun vuoksi valitsin iltapäiväjuoksun. Juoksisin siis töistä kotiin noin 13 kilometrin matkan.

Sunnuntai-iltana pakkasin valmiiksi juoksuvaatteet ja otin esille juoksurepun. Valitsin Salomonin repun, koska mukanani tulisi paluumatkalla myös tietokone. Pienempään juoksureppuun se ei mahdu.

Lue lisää: Reppu työmatkajuoksuun: Salomon Trail 20

Juoksuvaatetta ja muuta rompetta kertyi paljon, vaikka kovimmat pakkaset ovat toistaiseksi väistyneet. Valitsin talvijuoksutrikoot, joiden alle ei tarvitse pukea välikerrastoa. Takiksi valitsin vuorettoman kesätakin, jonka alle laittaisin pitkähihaisen aluspaidan.

Sitten sälä: säärystimet, sukat ja alusvaatteet, tuubihuivi, hanskat, pipo ja heijastinliivi. Kesällä tämä on kyllä paljon helpompaa. Silloin on myös vähemmän vaarallista unohtaa esimerkiksi aluspaita (olen tehnyt sen kerran talvella, ei kiva).

Kuva, jossa lautasellinen bouillabaisse-keittoa.
Herkullinen bouillabaisse lounaaksi.

Työpäivän aikana kävin kevyellä keittolounaalla Hakaniemen kauppahallissa. Ostin mukaan runebergintortun kahvin kanssa nautittavaksi. Niinä päivinä, kun juoksee kotiin, on huolehdittava riittävästä energiansaannista, mutta vältettävä liikaa syömistä. Yritin myös juoda riittävästi päivän aikana, mutta lopettaa ryystämisen ajoissa ennen lähtöä.

Kun lähdin töistä, sulloin reppuun tietokoneen, päälläni olleet vaatteet ja ohuen takin, joka päällä olin tullut aamulla töihin. Olin laittanut nastalenkkarit jo aamulla jalkaan. Ei ihan huono veto, sillä ne tien pätkät, joita pitkin aamulla kävelin vaihtaessani julkisesta liikennevälineestä toiseen, olivat jäässä ja liukkaita. Nastalenkkareilla oli turvallista astella, vaikka tyylikkyydestä piti vähän tinkiä.

Kuva, jossa Salomonin juoksureppu.
Reppu pakattu täyteen ja valmiina lähtöön.

Reppu tuli aivan täyteen. Jouduin pakkamaan sen kahteen kertaan, että sain kaikki tavarat asettumaan. Hieman pullea siitä tuli, mutta kokemukseni mukaan reppu on lähes huomaamaton juostessa. Niin hyvin se istuu selkään.

Lähdin töistä puoli viideltä ja ilokseni huomasin, että silloin oli vielä valoisaa. Kevät tulee! Matkan aikana ilta hämärtyi. Kuuntelin radiota ja vastasin kahteen puheluun. Kahdella kolmesta lapsestani oli asiaa. Toisen heistä otin mukaani kaverinsa luota. Olen se äiti, joka posket punaisina ilmestyy pakkasesta toisen perheen eteiseen kesken alkuillan puuhien. Varmuuden vuoksi sanoin vielä, että ”Juoksin töistä”. Aivan kuin sitä ei muuten olisi huomannut.

Kuva, jossa rautatiet kohti Helsinkia.
Töistä lähtiessä oli vielä valoista. Kotiin päästyä jo pimeää.

Loppumatkan kävelin lapsen kanssa. Juoksumatkaksi tuli 12,84 kilometriä, johon kului aikaa 1:24:39 tuntia. Kovan viikon treenit lähtivät hyvin käyntiin. Mikä parasta, sain viettää loppuillan perheen kanssa. Naapuri kävi iltasella oven takana, ja olin silloin jo pukeutunut yöasuun ja fleece-takkiin. Onneksi myös naapurini on juoksun harrastaja, joten hän ymmärsi yskän. Mitä sitä enää lämpöisen suihkun jälkeen pukeutua päivävaatteisiin.

Työmatkajuoksun keskisyke oli 146, mikä oli hieman korkeampi kuin suositeltu 139. Näillä työmatkajuoksuilla saan kerättyä peruskestävyyslenkkejä, kunhan maltan pitää sykkeen tarpeeksi matalalla. Se on haasteellista, sillä mitä nopeammin juoksee, sitä nopeammin on perillä.

Harjoitusohjelmaani kuuluu 1-2 vauhtikestävyysharjoitusta viikossa. Ne teen erillisinä harjoituksina. Työmatkaliikunnalla kerään kilometrejä. Niitä voi kerryttää myös pyöräilemällä. Kunhan joku käy pumppaamassa ilmaa renkaisiin.

Follow my blog with Bloglovin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: