Lenkillä-blogi testaa

Reppu työmatkajuoksuun: Salomon Trail 20

Tietokone on työvälineeni numero yksi, joten sen on oltava siellä, missä minäkin. Teen osan viikosta etätöitä ja kannan lähes aina töihin kulkiessani tietokonetta mukanani. Harrastan viikoittain myös työmatkaliikuntaa. Näin ollen tarvitsen tietokoneen kuljettamista varten tietokonelaukun tai ison käsilaukun lisäksi reppuja.

Kun pyöräilen töihin, tietokone kulkee vaivatta tavallisessa repussa. Reppuun pakkaan myös työvaatteet ja usein pienen evään. Aamupäivällä ehtii tulla nälkä ennen lounasta, kun on tullut lihasvoimin töihin. Tähän asti en ole voinut juosta tietokoneen kanssa, koska vanha työkoneeni oli sen verran iso. Minulla ei myöskään ollut sopivaa juoksureppua.

Kuva, jossa lidlin ja salomonin juoksureput
Lidlin ja Salomonin juoksureput.

Olen jonkin verran juossut työmatkoja, mutta sitä on rajoittanut edellä mainitsemani kuljetusongelma. Olen tähän asti juossut työmatkoja selässäni pieni Lidlistä vuonna 2014 ostamani juoksureppu. Siihen mahtuu hyvin vaihtovaatekerta. Reppu on edullisesta hinnastaan huolimatta ollut kelpo kapistus. Maksoin repusta alle 10 euroa.

Sain joulun alla uuden pienemmän tietokoneen töihin. Koneessa on 14 tuuman näyttö ja ulkomitat ovat noin 23×34 cm. Uuden pienemmän koneen kanssa pystyy juoksemaan. Niinpä aloin etsiä juoksureppua, johon koneeni mahtuu. Verkkokauppoja selatessa tuli hyvin pian ilmi, että reppua olisi päästävä kokeilemaan. Vaikka mitä hienoja malleja löytyi, mutta kauneudesta ei ole paljon etua, jos reppu osoittautuu käyttökelvottomaksi.

Salomon trail 20 juoksureppu
Repussa pitää olla hyvät hihnat, jotka pitävät sen paikoillaan.

Olen juossut 13 kilometrin työmatkani reppu selässä niin monta kertaa, että tiedän, mitä juoksurepultani vaadin. Hyvä istuvuus on ehdoton edellytys. Juoksureput ovat useimmiten pehmeitä kangasmaisia pussukoita toisin kuin vaellusreput. Yleisesti ottaen ne sulautuvat hyvin selän muotoihin, mutta yksi malli ei sovi kaikille. Halusin myös lantiovyön ja rintaremmin, jollaiset on toisessa juoksurepussani. Niillä ja säädettävillä olkahihnoilla repun saa sovitettua selkään sopivaksi.

Ensimmäisen turhan reissun tein Tammiston XXL:ään. Hukkareissusta harmistuneena päätin käydä katsomassa Helsingin keskustan urheiluliikkeiden valikoimaa. Mikonkadun Intersportissa sain hyvää palvelua ja löysin etsimäni: Salomon Trail 20 -juoksurepun.

En ollut juuri tuota nimenomaista reppua tullut hakemaan, vaikka olinkin saanut vihjeitä siitä muun muassa sosiaalisessa mediassa. Olin tulossa töistä ja työkone oli mukanani. Otin repun ja työkoneen kanssa muutaman juoksuaskeleen liikkeessä ja olin varma valinnastani. Olin itsekin ihmeissäni, että reppu ei hölskynyt eikä kantamus juuri tuntunut selässä. Repun ovh oli 65 euroa, mutta tarjouksessa ollut reppu lähti mukaani vajaalla viidellä kympillä.

juoksureppu
Salomon Trail 20 juoksureppu

Tähän mennessä olen juossut töihin kerran Salomonin reppu selässä. Sen perusteella uskallan kirjoittaa arvion repusta. Työmatkani aikana otan yli 10 000 askelta, joten reppu ehtii heilahtaa monta kertaa. Uskon, että suurimmat ongelmat olisivat tulleet jo yhdellä testilenkillä esiin. Yhden lenkin aikana selvisi repun säätöjen ja muotoilun sopivuus ja muu käyttökelpoisuus.

Pakkasin juoksureppuun työkoneeni, toimistovaatteet ja ison jouluomenan evääksi. Salomon trail 20 on nimensä mukaisesti 20 litran vetoinen reppu. Siinä on hieman liikaa tilavuutta. Minun oli valittava isompi koko, jotta tietokone mahtuu reppuun. Kone ei mahdu repun selkämyksessä olevaan luukkuun, mutta repun ollessa täysi ja/tai sivuhihnojen ollessa kiristettyinä kone pysyy hyvin paikoillaan repun isossa osiossa. Toisaalta repusta ei lopu tila kesken, jos joskus on laitettava reppuun esimerkiksi kengät tai takki.

Juoksureppu tietokoneelle
Juoksurepun ehdoton edellytys oli, että sinne mahtuu kannettava tietokone.

Maanantain vastaisena yönä oli satanut lunta, mikä pääsi yllättämään. Olin valmistautunut juoksemaan kesälenkkareilla. Ulkona ei ollut liukasta, mutta askel lipsui lumessa. En uskaltanut muuttaa kahta eri tekijää samanaikaisesti: juosta reppu selässä ja ottaa ensimmäistä kertaa tänä talvena käyttöön nastat. Vähemmälläkin saa paikat kipeiksi.

Olkahihnoja, lannevyötä ja rintaremmiä kiristämällä sain repun asettumaan hyvin selkääni. Repun reunoilla on lisäksi hihnat, joilla reppuosan saa kiristettyä. Reppu ei hölskynyt ja läppäri pysyi hyvin paikoillaan. Repun selkäosassa on juuri tietokoneen kokoinen pehmuste. En tuntenut mitään kovaa selkääni vasten. Remmejä piti muutamaan kerran kiristää, koska ne löystyivät juostessa.

Kaksi erilaista juoksureppua
Lidlin reppu vasemmalla ja Salomonin reppu oikealla.

Repun säädöt ovat itselläni melko ääriasennossa eli kireällä. Mietin, että pienikokoisella juoksijalla hihnoja ei välttämättä saa riittävän kireälle. Siksikin juoksureppua on hyvä päästä kokeilemaan eikä tilata netistä pelkän kuvan perusteella. 20 litran reppu on tilavuudeltaan iso. Jos mukana ei tarvitse kantaa tietokonetta, suosittelen ehdottomasti pienemmän repun hankintaa. Vaatteet mahtuvat yllättävän pieneen tilaan.

Toisin kuin Lidlin pikkureppu, jota olen käyttänyt ainoastaan juostessa, Salomonin repusta saan monikäyttöisen repun. Sitä voi käyttää myös pyöräillessä tai lyhyillä retkillä päiväreppuna. Maanantaina töihin juostessa satoi lunta, mutta tietokone ja muut tavarat pysyivät kuivina. Reppua ei mainosteta vedenpitävänä, eikä esimerkiksi saumoja ole teipattu. Kangas on kuitenkin vettähylkivää, joten pienellä sateella tavarat pysyivät kuivina.

Juoksureppu
Reppu näyttää isolta, mutta sen kanssa on mukava juosta. Housut Lidl, saatu.

Juoksureppu vaikuttaa hieman juoksuasentoon ja tuo lisäpainoa. Pidempiaikaisista vaikutuksista en osaa vielä kirjoittaa. Tietokoneeni painaa 1,8 kiloa. Paino kertautuu joka askeleella, kun jalka tömähtää maahan. Maanantain lenkin jälkeen pohkeeni olivat jumissa. Luulen, että se johtui lumisesta alustasta ja askeleen lipsumisesta.

Repun suunnittelussa on varmasti panostettu siihen, että painopiste mahdollisimman vähän muuttuisi. Kuten kuvasta näkyy, reppu asettuu melko ylös. Pakkaamalla raskaammat tavarat repun yläosaan saa painopistettä siirrettyä vielä lähemmäs yläselkää, jossa sen kuuluu olla.

Jatkossa varmasti edelleen pyöräilen työmatkoja enemmän kuin juoksen. Repun ansiosta työmatkajuoksua voi harrastaa minä päivänä tahansa, jos se vain muiden aikataulujen kanssa sopii. Maanantain työmatkajuoksuun kului aikaa lähes 1,5 tuntia. Se on jo aika paljon työmatkan ajaksi, mutta toisaalta siitä saa ihan hyvän treenin. Juoksen työmatkat peruskestävyysvauhdilla, eikä reppu kovemmissa vauhdeissa kovin mukava varmasti olisikaan. Toivon, että minulla ja uudella repullani on edessä monia yhteisiä kilometrejä, joista voin teillekin kertoa.

Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: