juoksu MATKAT

Onnistunut loma Espanjassa

11 päivän omatoimimatka Espanjan Costa Doradalla on ohi. Yksi sateinen päivä ja kymmenen päivää täynnä auringonpaistetta. Neljä juoksulenkkiä, 66 juoksukilometriä, pitkiä yöunia ja rauhallisia kahvihetkiä terassilla.

Etelän lomilla alkaa helposti miettiä, millaista olisi asua lämpimämmässä maassa. Palelen todella helposti ja etelässä nautin lämmöstä. Olen naureskellut, että varpaissani kiertää veri kerran tai kaksi vuodessa, kun käymme etelän lomalla.

Kuva, jossa uima-allas ja meri
Airbnb-asunnossa oli sekä meri- että allasnäköala.

Reilu 16 vuotta sitten asuin hetken ulkomailla. Se on edelleen yksi elämäni parhaita ajanjaksoja ja ulkomaille lähtö yksi parhaista päätöksistäni. Opin jotain kullanarvoista: arki tulee vastaan, vaikka asuisi missä. Samat tunteet, ajatukset, ilot ja surut seuraavat ihmistä vaikka kuuhun.

Niinpä mieluummin elän niin, että teen elämästäni parhaan mahdollisen siinä ympäristössä ja niissä tilanteissa, joissa elän. Pohjolassa, jossa on välillä sama sää jouluna ja juhannuksena.

Kuva, jossa salomonin juomaliivi
Aamulenkillä Costa Doradalla Espanjassa.

Juoksu on mukana elämässäni arkena ja juhlapyhinä ympäri vuoden. Riippumatta siitä, missä satun milloinkin olemaan. Maanantaikin näyttää valoisammalta, kun sen aloittaa työmatkajuoksulla.

Yllätin itseni juoksemalla Espanjassa pidempiä lenkkejä kuin aiemmilla lomamatkoilla. Ehkä nautin vielä kevään maratonharjoittelun tuloksista. Aamulenkkini olivat Espanjan lomalla pisimmillään 20 kilometriä.

Kuva, jossa rantakatu Cubelles
Rantakatua Cubellesissä.

Juoksin neljä aamulenkkiä: 13, 15, 18 ja 20 kilometrin mittaiset. Juoksin enimmäkseen pitkin rantakatua, jota riitti Barcelonan eteläpuolella lähes niin pitkään kuin jaksoi juosta. Välillä juoksin jalkakäytävillä, sillä ranta oli aamuisin jopa vähän ruuhkainen. Koiranulkoiluttajat, pyöräilijät ja juoksijat halusivat kaikki liikkeelle, ennen kuin tulisi liian kuuma. Päivälämpötilat olivat 30 asteen kieppeillä.

Juoksin lenkit 2-3 päivän välein, jotta jalat ja koko keho saivat aikaa palautua. Olen huomannut, että palautuminen käy etelän lomilla nopeampaan. Riittävä lepo, syöminen ja vedessä oleskelu edesauttavat palautumista. Altaassa tai meressä seisominen vastaa kompressiosukkien pitämistä.

Kuva, jossa rantahiekkaa ja varpaat
Juoksusta väsyneitä jalkoja oli mukava viilentää Välimeren aallokossa.

Kävimme loman aikana vain kahtena iltana ulkona syömässä ja kaksi kertaa söimme erilaisissa teemapuistoissa. Niissä ruoan taso ei yleensä päätä huimaa – kunhan saa jotain vatsantäytettä. Airbnb-asunnon emännän suosittelemassa ravintolassa ruoka oli maukasta.

Vuokra-asunnon keittiö oli täysin varusteltu, joten ruoan laitto oli helppoa. Lähellä oli iso ruokakauppa, josta haimme ruoat ja juomat sekä jäätelöä pakastimeen. Kokolihat, raakamakkarat ja merenelävät olivat edullisia. Vaikka ruokien tekeminen itse vie jonkin verran aikaa, on hienoa syödä ateriat oman aikataulun mukaan.

Kuva, jossa airbnb-asunto espanjassa.
Näkymät terassin ruokapöydän äärestä.

Juoksun lisäksi blogin kirjoittamisesta on tullut minulle rakas harrastus. Kirjoittamisesta saan paljon iloa missä milloinkin satun olemaan. Teen siis tätä vähintään yhtä paljon itselleni kuin lukijoille. Lomalla olen nauttinut, kun on ollut aikaa kirjoittaa rauhassa. Mieleen on putkahdellut ajatuksia myös tulevista blogikirjoituksista.

Kirjoittamisen lisäksi tein kuten loman alussa lupasin: luin etelän lomalla enemmän ja tuijotin kännykkää vähemmän (paitsi silloin kun luin e-kirjaa). Loman alkajaisiksi luin yli 500-sivuisen Mike Tysonin omaelämäkerran. Se oli niin mielenkiintoista luettavaa, että ennen loman puoliväliä kirja oli jo luettu.

book cover mike tyson
Mike Tyson: Tyly totuus

En ollut aiemmin lukenut yhtään e-kirjaa. Seuraavaksi oli siirryttävä niiden pariin, koska muut tilaamani kirjat eivät ehtineet matkalle mukaan. Olin saanut Instagramissa vinkin Marko Jantusen omaelämäkerrasta, joten uppouduin sen pariin. E-kirjan luettuani siirryin äänikirjaan tennistähti Andre Agassista.

Äänikirja ei ole suosikkiformaattini, minkä vuoksi Agassi ei ehkä jaksa kiinnostaa loppuun asti. Äänikirjan kuunteleminen oli kuitenkin hyvää unilääkettä yölennolla, kun palasimme Espanjasta kotiin. Lisäksi tukin korvani mieluusti bluetooth-kuulokkeilla, sillä vieressä istunut vieras henkilö kuorsasi, yski ja niisti vuoron perään ja vauvat ja taaperot edessä ja takana itkivät.

Kuva, jossa printtipaita.
Lopputulos, kun käy teinityttären kanssa ostoksilla: Aku Ankka -aiheinen t-paita itselle.

Juoksu, kirjoittaminen, lukeminen, hyvä ruoka ja kiireetön oleilu. Siinä usea onnistuneen loman elementti. Koska reissussa oli koko viisihenkinen perhe, tuli käytyä myös vesipuistossa laskemassa hurjista vesiliukumäistä ja huvipuistossa kiljumassa vuoristoradassa. Asunnon terassilta pääsi suoraan uima-altaaseen ja portista meren rantaan.

Kesäloma Suomessa jatkuu vielä kaksi ja puoli viikkoa. Tiedossa on tuttavien ja sukulaisten tapaamista, mutta muuten ohjelma on vielä auki. Ensi viikolla vanhenen taas vuodella. Isommat bileet aion pitää ensi vuonna, kun tulee pyöreitä täyteen.

to the beach
Rantaa Cubellesissä Espanjassa.

Matkalla kilometrejä kertyi niin helposti, että rohkaistuin ilmoittautumaan vielä toiselle maratonille tänä vuonna. Olen juossut viitenä vuotena Espoon Rantapuolikkaalla ja nyt ilmoittauduin kokonaiselle maratonille, joka juostaan 21.9.2019. Olen samana viikonloppuna perjantaina 20.9.2019 Rantamaratonin expossa Helsinki City Running Dayn ständillä, joten tervetuloa moikkaamaan.

Jatkamme yhteistyötä juoksuvalmentaja Ira Hassisen kanssa. Täältä voit lukea, miten sujui harjoittelu Helsinki City Marathonille. Ira valmistelee minulle ohjelman myös Rantamaratonia varten.

Juoksukalenteriin tuli myös toinen merkintä, kun ilmoittauduin Helsinki Marathonin yhteydessä 24.8.2019 juostavaan kymmenen kilometrin tapahtumaan. Minun piti alun perin juosta maraton tapahtumassa viime vuonna, mutta lonkan rasitusvamma esti suunnitelmat. Nyt tyydyn kymmeneen kilometriin.

painauma hiekassa
Rannan hienoon hiekkaan jäi lenkkareista hauskat jäljet.

Olen samanaikaisesti innoissani ja jännittynyt, kun syksyn suunnitelmat juoksun osalta alkavat olla selvillä. Mutta ei syksystä sen enempää. Kesää on vielä jäljellä ja nautitaan siitä!

Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: