arki

20 faktaa minusta

1. Minkä ikäinen olen?

39 vuotta

2. Mikä koulutus minulla on?

Hallintotieteiden maisteri

3. Ketkä kuuluvat perheeseeni?

Mies ja 9-, 11-, ja 13-vuotiaat lapset.

4. Missä asun?

Espoossa

jenni somervalli valokuvaus espoo muotokuva maisemakuva
Olen ollut espoolainen jo 15 vuoden ajan. Kuva: Jenni Somervalli

5. Mitä teen työkseni?

Työskentelen sosiaalivakuutukseen liittyvien asioiden parissa valtiolla. Toimipaikkani on Pasilassa.

6. Miten kauan olen harrastanut juoksua?

Vuodesta 2012. Kun kolmas lapseni lähestyi vuoden ikää, aloin käydä kavereideni kanssa sauvakävelemässä. Nälkä kasvoi syödessä ja aloin juosta. Vuonna 2013 juoksin ensimmäisen puolimaratonini ja vuonna 2016 ensimmäisen maratonini. Maraton on pisin matka, jonka olen juossut.

7. Mitkä ovat ennätykseni juoksumatkoilla?

10 km 0:48:53, 21,1 km 1:53 ja 42,2 4:14.

8. Miten harjoittelen?

Tällä hetkellä minulle laatii juoksuohjelman juoksuvalmentaja Ira Hassinen. Juoksen enimmäkseen yksin, mutta keskiviikkoisin pyrin käymään Iran vetämissä Juoksuliikkeen yhteisharjoituksissa. Mahdollisuuksien mukaan osallistun yhteislenkeille. Olen myös järjestänyt itse yhteislenkkejä.

9. Mikä on seuraava tavoitteeni?

Olen ilmoittautunut Helsinki City Marathonille, joka juostaan 16.5.2020. Olen ollut Helsinki City Running Dayn Street Teamin jäsen viime vuodesta alkaen. Blogissa ja some-tileilläni on siis tiedossa juttuja tapahtumapäivään liittyen.

valokuvaaja espoo maisemakuvaus jenni somervalli
Vaatteet CRAFT saatu blogin kautta. Kuva: Jenni Somervalli

10. Miten kauan olen kirjoittanut blogia?

Omaa blogia olen pitänyt reilun kahden vuoden ajan. Sitä ennen kirjoitin blogia Helsinki Midnight Runin sivuille puolen vuoden ajan, kun toimin tapahtuman lähettiläänä (”ambassador”).

11. Mitä muita harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita minulla on?

Pyöräilen jonkin verran työmatkoja. Se on hieman ajoittaista riippuen siitä, miten paljon minulla on juoksua harjoitusohjelmassa. Pyöräilen myös talvella.

Aloin käydä salilla jo ennen juoksuharrastustani. Salikäynteihin pätee sama kuin pyöräilyyn: riippuu harjoitusohjelmasta. Tällä hetkellä käyn 1-2 kertaa viikossa ja harjoittelen 2-jakoisella saliohjelmalla. Ohjelman minulle on laatinut juoksuvalmentajani Ira nimenomaan juoksua ajatellen. Tykkään käydä salilla!

Pidän myös lukemisesta. Fiktion sijaan luen mieluummin elämäkertoja tai tietokirjallisuutta.

Olen myös aina pitänyt käsitöiden tekemisestä. Aikaisemmin tein villapaitoja ja lapsille villa-asuja, mutta nyt tuntuu olevan aikaa enää pienempiin projekteihin kuten villasukkien ja säärystimien tekoon. Myös matkustelu on lähellä sydäntäni.

12. Mikä juoksussa on parasta?

Juoksussa on parasta sen tuoma raukea olo. Joskus juostessa tuntuu, että sitä voisi jatkaa ja jatkaa melkein loputtomasti. Silloin juoksu on parhaimmillaan. Juoksu on myös äärimmäisen helppo harrastus ja siinä saa runsain mitoin raikasta ulkoilmaa. Tykkään  tarkkailla luontoa, kun juoksen. Mieluiten juoksen meren rannassa.

Juoksu on myös yksinoloa ja rauhoittumista. Yleensä kuuntelen musiikkia, kun juoksen. Ajattelen niitä näitä ja pää ”puhdistuu”.

valokuvaaja Jenni Somervalli espoo
Kuva: Jenni Somervalli

13. Mikä bloggaamisessa kiinnostaa?

Bloggaamisessa hienointa on kirjoittaminen ja kirjoitusten hiominen julkaisukuntoon. Jos saan aikaiseksi mielestäni hyvän tekstin ja siihen vielä liitettyä onnistuneet kuvat, olen todella tyytyväinen. Joskus hiominen on pakko jättää vajaaksi ja vain painaa ”julkaise”. Teen tätä harrastuksena, eikä aikaa ole loputtomasti.

14. Mikä on suurin vastoinkäymiseni juoksuharrastuksen parissa?

Rasitusvamma keväällä/kesällä 2018. Olin kaksi kuukautta juoksematta lonkkakivun vuoksi. Tuolloin aika tuntui pitkältä, vaikka jälkikäteen ajateltuna selvisin vähällä. Pystyin pyöräilemään ja käymään salilla, mutta sanomattakin on selvää, että juoksukunto laski.

Pelkäsin pitkään vamman uusiutumista, mutta se on hävinnyt jälkiä jättämättä. Aloin syksyllä 2018 taas treenata ja juoksin maratonin keväällä 2019.

Rasitusvamman myötä opin, että harva niiltä säästyy ja vammoja tulee ja menee. Tärkeintä on malttaa pitää taukoa silloin kun alkaa kolottaa. Paikoillaan olo ei ole paras lääke rasitusvammoihin, vaan on parempi pysyä liikkeessä ja tehdä korvaavia tai kuntouttavia liikkeitä.

15. Mikä on suosikki juoksumatkani?

Ehkä se on maraton. Olen juossut vasta kolme maratonia, mutta siitä on tullut suosikkini. Takanani on jo toistakymmentä puolimaratonia ja ne ovat alkanet tuntua pikamatkoilta. En tarkoita, että puolimaraton on helppo matka – päinvastoin. Siinä on juostava koko ajan kovaa vauhtikestävyysalueella.

16. Mikä on suosikki harjoitukseni?

Pitkä lenkki peruskestävyysalueella. Ehdottomasti. Intervalliharjoittelu on pakkopullaa, jota pitää tehdä, että saa vauhtikestävyyttä. Ellei joku olisi käskemässä, juoksisin vain peruskestävyyslenkkejä. Keholle on kuitenkin annettava haastetta ja vaihtelua.

17. Mitä juoksu on tuonut elämääni?

Tavoitteellista tekemistä, paljon uusia tuttavuuksia, hyvän kunnon, onnistumisia ja ymmärrystä omasta kehosta.

18. Millainen liikuntatausta minulla on?

Lapsena harrastin ratsastusta, mutta en juurikaan muuta liikuntaa. Yläasteen liikunnanopettaja tappoi pitkäksi aikaa innostuksen mm. juoksuun. Opiskeluaikoina kävin yliopiston edullisilla jumppatunneilla. Sekoilin jaloissani, kun piti tehdä grapevine tai mambo. Kävin joskus lenkillä ja ennen lasten saamista aloittelin saliharrastusta.

Juoksuharrastuksen aloittaminen lasten saamisen jälkeen ei liittynyt elämäntapamuutokseen tai muuhun sellaiseen. En tarvinnut laihdutuskuureja, koska kolmannen lapsen jälkeen olin hoikemmassa kunnossa kuin nykyään. Kun lähdin juoksemaan, jäin heti koukkuun, ja sillä tiellä olen edelleen.

valokuvaus espoo jenni somervalli
Kuva: Jenni Somervalli

19. Mitä toivon vuodelta 2020?

Ensi vuonna täytän 40 vuotta. Enpä olisi uskonut, että minulla on mahdollisuus 40-vuotiaana olla paremmassa kunnossa kuin koskaan aikuisiällä. Toukokuun Helsinki City Marathonilla lähden tavoittelemaan uutta ennätystä. Toivon, että saan pysyä terveenä ja harjoitella ilman vammoja.

20. Yksi hauska fakta minusta

Kuulun niihin kahteen prosenttiin suomalaisista, joilta puuttuu kaikki neljä viisaudenhammasta.

 

2 kommenttia

  1. Mukava postaus! Olen samoilla linjoilla siitä, mikä juoksussa on parasta ja mitä se on antanut. Meikäläinen täällä kasvattaa turhuttavan hitaasti viisaudenhampaitaan; röntgenissä on tarkastettu, että tulossa ovat kaikki, mutta vasta kaksi on suvainnut ilmaantua. Ehdin varmaan kevyesti maratonkuntoon ennen kuin olen kunnolla viisas.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: