Kisaraportti

Virtuaalikisa koronasyksyn piristäjänä

Virtuaalikisoista on tullut tänä vuonna osa uutta normaalia. Myönnetään: virtuaalisesti ei pääse samaan tunnelmaan kuin oikean juoksutapahtuman lähtöviivalla. Tämä vuosi nyt vain on ollut sellainen, että standardeistaan on pitänyt joustaa. Minäkin olin heinäkuussa automatkalla Norjassa, kun olisi pitänyt istua Barcelonan koneessa. Isot 40-vuotiskekkerit vaihtuivat kahvitteluun omalla terassilla. Ja niin edelleen.

En ole osallistunut tänä vuonna yhteenkään maksulliseen virtuaaliseen juoksutapahtumaan. Keväällä juoksin Naisten Kympin kotinurkilla sinä päivänä, kun se olisi ilman koronapandemiaa järjestetty Helsingissä. Oli todella kaunis kevätpäivä. Muistan, miten silloin harmitti, että en voinut paistatella päivää aurinkoisella Mäntymäen kentällä.

juoksublogi espoo

Syksyllä jalkine- ja urheiluvaatevalmistaja Asicsilta oltiin minuun yhteydessä virtuaaliseen maratonviestiin liittyen. Lähdin oitis mukaan, sillä marraskuulle ei ollut mitään juoksuun liittyvää suunnitteilla. Alkuun en aivan tiennyt, mitä oli tulossa, mutta se selkeni tapahtuman lähetessä.

Kasasin seuraajistani kuuden hengen joukkueen, jolla osallistuimme virtuaaliseen maratonviestiin Asics World Ekideniin. Juoksin toiseksi viimeisen 10 kilometrin osuuden. Muut osuudet olivat 5, 5, 10, 5 ja 7,195 km. Olin tiimin kapteenina painottanut, että ei tarvitse juosta ennätysaikoja vaan nauttia juoksusta. Tässä tiimin tulokset:

  1. osuus Saila 5 km 28:49 min
  2. osuus Pia 5 km 25:22 min
  3. osuus Marja 10 km 53:46 min
  4. osuus Roosa 5 km 31:46 min
  5. osuus Elina 10 km 1:02:29 h
  6. osuus Katja 7,195 km 39:31 min
maratonviestijoukkuue
Tässä tiimini siinä järjestyksessä, kuin juoksimme osuutemme.

Kokonaisaika maratonillamme oli 4:01:41 tuntia. Sillä pääsi maailmanlaajuisessa tapahtumassa sijalle 2 691. Kaiken kaikkiaan Asics World Ekideniin osallistui 8 408 tiimiä.

Kisoissa usein käy isompia ja pienempiä kömmähdyksiä, eikä tälläkään kertaa niiltä vältytty. Ankkuriosuuden juoksi tamperelainen Katja. Hänellä oli ensin vaikeuksia päästä tallentamaan omaa osuuttaan. Tämä ei johtunut Katjasta vaan sovelluksesta, josta paljastui ongelmakohta. Kun tämä asia oli saatu kuntoon ja Katja pääsi juoksemaan, näytti hetken aikaa siltä, että hänen osuutensa jäi alimittaiseksi. Ankkuriosuuden pituus oli ilmoitettu 7,2 kilometrin mittaiseksi, mutta Katjan suoritus näytti vain 7,195 kilometriä. Lopulta selvisi, että sovellus lyhensi matkan itse tuon mittaiseksi, sillä onhan maraton 42,195 kilometriä!

Myös Pia kertoi, että hän ei ensimmäisellä kerralla saanut tallennettua juoksuosuuttaan. Pia ei kuitenkaan ollut kovin pahoillaan, sillä pääsi kaksi kertaa juoksemaan viiden kilometrin testijuoksun. Normaalisti Pia juoksee ultramatkoja, joten viisi kilometriä ei ole hänelle matka eikä mikään.

Omalle osuudelleni lähdin hieman jännittyneenä. Suurin epävarmuus liittyi sovellukseen, jolla juoksuni tallentaisin. Kymmenen kilometrin matka rennolla vauhdilla ei jännittänyt. Lopulta tallentaminen onnistui ja ohjelma ilmoitti, että olen onnistuneesti juossut oman osuuteni. Vauhtini oli todellista läpsyttelyä, sillä sain 10 kilometriin aikaa kulumaan yli tunnin. Olenhan kuitenkin juossut saman matkan tänä vuonna vain vähän yli 50 minuutissa. Tiimin kapteenina halusin näyttää, että emme ole hakemassa mahdollisimman kovia tuloksia vaan nauttimassa tunnelmasta.

valokuvaaja jenni somervalli
Tässä olin juuri saanut päätökseen oman osuuteni. Asics Novablast kengät saatu. Kuva: Jenni Somervalli.

Asics World Ekiden järjestettiin maailmanlaajuisesti ajalla 11.-22.11.2020. Oli hienoa olla osana tapahtumaa ja kannustaa muita juoksemaan. Lisäksi on ollut mielenkiintoista seurata, millaisissa olosuhteissa muut ovat maailmalla osallistuneet Ekideniin. Se on onnistunut parhaiten seuraamalla Instagramissa #asicsworldekiden ja #asicsworldekiden2020 hashtageja.

Keski- ja Etelä-Euroopassa tapahtumaan osallistuneet ovat saaneet juosta jopa shortseissa. Se sai taas muistamaan, miten pohjoisessa asumme ja miten erilaiset olosuhteet meillä on harrastaa juoksua ympärivuotisesti. Toisaalta huomasin, että olemme kaikki tällä hetkellä epidemian osalta ns. samassa veneessä. Suomessa olemme jopa paremmassa asemassa, sillä meillä ei ole jouduttu enää asettamaan yhtä tiukkoja rajoituksia, kuin keväällä.

Yhtä kaikki, nyt ei ole isojen juoksutapahtumien aika kuin korkeintaan näin virtuaalisesti. Kokemus maailman ensimmäisestä Asics World Ekidenistä oli mieluisa, sillä se loi yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tutustuin taas vähän paremmin pariin blogini seuraajaan ja löysin itse uusia seurattavia eurooppalaisista juoksijoista. Olen ulkomaan matkoilla osallistunut kansanvälisille yhteislenkeille tai juossut paikallisen oppaan kanssa. Se on vahvistanut tunnetta, että juoksijat pohtivat hyvin samanlaisia asioita riippumatta siitä, missä päin maailmaa vaikutamme.

virtuaalinen juoksutapahtuma

Virtuaalitapahtumassa ajanottoon näyttää liittyvän enemmän epävarmuuksia kuin oikeassa kisassa, vaikka kömmähdyksiä sattuu välillä niissäkin. Laitteet on hyvä testata ennen juoksua. Hienoa oli päättää itse oman juoksuosuuden reitti ja aika. Tämä kisa oli ilmainen ja palkintona oli hyvä mieli. Jäi myös taas yksi muisto kummallisesta koronavuodesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: