juoksu

10+1 viime hetken vinkkiä puolimaratonille

1. Älä laita päälle mitään uutta vaatetta tai varustetta

Kengät, alusvaatteet, sukat… kaikki pitäisi olla testattu aikaisemmilla lenkeillä. Poikkeuksen tekee tapahtumapaita, jos olet hankkinut sellaisen. Sen voit pukea tapahtumaan päällesi. Paidasta kannattaa leikata pois mahdolliset pesu- ja kokolaput, etteivät ne hierrä.

2. Leikkaa varpaankynnet

Joidenkin ohjeiden mukaan tämä pitäisi tehdä jo viikkoa aikaisemmin. Tärkeintä on, että liian pitkät varpaankynnet eivät osu toisiin varpaisiin tai hierrä lenkkareiden sisäpuolta.

3. Varmista, että puhelin, urheilukello ja bluetooth-kuulokkeet on ladattu

Lataa sähköiset laitteet täyteen ennen kisapaikalle menoa. Yhdistä bluetooth-kuulokkeet ja etsi kellon GPS hyvissä ajoin ennen lähtöä.

4. Mene ajoissa tapahtumapaikalle

Siirtymisiin ja varusteiden säilytykseen viemiseen saattaa kulua yllättävän paljon aikaa. Tapatumasta riippuen paikalla kannattaa olla vähintään tuntia ennen starttia. Jos lähtöryhmiin pitää ryhmittäytyä paljon ennen lähtöä, varaa aikaa enemmän.

5. Merkitse varustesäilytykseen jäävät tavarat

Osallistujakuoressa on yleensä paitaan kiinnitettävä numerolappu ja toinen pienempi lappu tai tarra, joka tulee kiinni reppuun tai kassiin, joka jää varustesäilytykseen. Älä kiinnitä varusteisiin kuuluvaa lappua tai tarraa itseesi.

6. Mene WC-jonoon hyvissä ajoin ennen starttia

Mikäli vessoihin muodostuu jonoa, mene jonottamaan ajoissa.

7. Sido kengännauhat tuplasolmulla

Mikään ei harmita niin, kuin kesken juoksun aukeavat kengännauhat. Sido ne kunnolla kiinni ennen lähtöä. Myös ns. lukkonauhoitusta voi kokeilla.

8. Lähde rauhallisesti liikkeelle

Jos olet asettanut tavoitevauhdin puolimaratonille, älä lähde yhtään sitä kovempaa liikkeelle. Voit jopa lähteä rauhallisemmin ja kiihdyttää vauhtia, kun lihakset ovat lämmenneet. Liian kovavauhtinen lähtö aiheuttaa pahimmillaan maitohapon kertymistä lihaksiin. Tällöin jalat kangistuvat jo alussa.

9. Suunnittele, missä ja mitä juot ja syöt, ja pysy suunnitelmassa

Puolimaratonin voi juosta ilman juomista ja lisäenergiaa. Monella kuntoilijalla aikaa kuluu kahden tunnin molemmin puolin, jolloin energia voi loppua kesken, ellei sitä saa matkan aikana lisää. Etenkin lämpöisellä ilmalla juomisen tärkeys korostuu. Myös viileämmällä ilmalla hikoilee, ja suosittelen juomista juomapisteillä. Puolimaratonille voi ottaa mukaan energiageelejä ja nauttia niitä 30–45 minuutin välein. Käytetyt tuotteet pitää olla testattu etukäteen, ettei tule yllättäviä vatsavaivoja.

10. Jos et jaksa juosta, kävele

Kävelyn ja juoksun yhdistäminen voi olla toimiva ratkaisu, jos et kertakaikkisesti jaksa enää juosta. Pitää kuitenkin osata erottaa, milloin mieli ei enää jaksa ja milloin kehosta on kaikki energia loppu. Sisäinen ääni voi huudella lopettamaan jo kauan ennen kuin fyysinen raja tulee vastaan.

+1 Pukeudu kevyesti

Lähdössä saa tuntua hieman viileältä. Laita ulkolämpötilaan 10 astetta lisää ja mieti, missä vaatteissa silloin menisit ulos.

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: