arki

Joulusuunnitelmia

En pidä itseäni jouluihmisenä. Siihen nähden joulun lähestyminen on tänä vuonna tuntunut yllättävän mukavalta. Ehkä syynä on 11 päivän loma, aikatauluttomuus ja se, että ei tarvitse lähteä mihinkään eikä tehdä juuri mitään.

Ostin itselleni kaksi joululahjaa: tuoreen suomalaisen dekkarin ja lempisuklaatani. Käärin ne lahjapaperiin ja laitoin nimeni päälle. Joulun pyhiksi on taatusti mieluista tekemistä tiedossa.

Tänä jouluna ja uudenvuoden vaihteessa voin pitää enemmän lomaa, sillä lomapäiviä säästyi syksyltä. Olemme yleensä perheen kanssa olleet marraskuussa viikon Kanarian saarilla, mutta tänä vuonna matkaa ei voinut tehdä.

valkoinen enkelitonttu ja poro

Edellisen kerran olen pitänyt lomaa lasten syyslomalla lokakuussa. Silloin olin maratonin jälkeen henkisesti ja fyysisesti niin poikki, että siinä ei yksi lomaviikko auttanut. Nyt olo on paljon energisempi, joskin pimeys on lisännyt unentarvetta. Sellainen väsymys on kuitenkin erilaista, kuin uupumus, jota koin syksyllä.

Aatonaattona minulla on viimeinen työpäivä, ja sitten alkaa loma. Palaan töihin vasta ensi vuoden puolella. Voin jo kuvitella, mikä helpotus on painaa työkoneen kansi keskiviikkona kiinni.

Perheeni viettää koko joulun kotona Espoossa. Koronaepidemian vuoksi emme lähde muualle joulun viettoon. Se, että en tänä jouluna näe läheisiä sukulaisia, harmitti ensin. Sitten tilalle tuli helpotus: ei tarvitse lähteä jouluna mihinkään. Kun olen muiden kanssa puhunut asiasta, on monella sama tilanne. Tulossa on tavallisuudesta poikkeava joulu.

valkoinen joulutahti

Olen varmistanut itselleni mieluisaa luettavaa jouluksi ja kyytipojaksi hyvää suklaata. Joulupöydässämme on edustettuina erilaiset kalaruoat sekä maukkaat juustot. Olen ostanut myös kinkun, jonka laitamme uuniin aatonaaton iltana. Hyvä ruoka on iso osa joulua.

Entä treenit? Harjoittelen valmiin ohjelman mukaan, joten minun ei itse tarvitse vaivata päätäni asialla. Juoksuvalmentaja Ira Hassinen on merkinnyt lepopäivät sekä jouluaatolle että -päivälle. Vasta tapaninpäivänä ohjelmassa on juoksulenkki ja mäkivetoja. Sunnuntaina juoksen normaaliin tapaan pitkän lenkin (1 h 40 min).

Moni juoksee jouluaattona pitkän lenkin ja laskeutuu sitten joulun viettoon. Kolmen lapsen perheessä äidin on vähän vaikea häipyä paikalta useaksi tunniksi. Olen monena vuonna juossut pitkiksen joulupäivänä, jolloin touhua ja vilskettä on ollut vähemmän. Tänä vuonna lepäilen myös joulupäivänä.

Lukemisen, syömisen ja juoksemisen lisäksi jouluna saa viettää kiireetöntä aikaa perheen kesken. Siihen kuuluu ulkoilua, saunomista ja television katselua.

kasin kirjoittaminen on luovaa

Välipäiville olen suunnitellut kahta kirjoitusprojektia, joita teen, jos jaksan. Ne eivät tunnu velvollisuuksilta, sillä tykkään kirjoittamisesta. Kun kerrankin on aikaa, on kirjoittaminen mukavaa puuhaa.

Tulen varmasti postaamaan jotain someen joulun pyhinä, mutta aion antaa myös puhelimelle lomaa. Jatkuva sometus ei kuulu jouluun, vaan silloin tulee keskittyä läheisiin ihmisiin ja yhdessä oloon. Ymmärrän toki heitä, jotka joutuvat tahtomattaan viettämään joulua yksin. Tänä vuonna heitä on tavallista enemmän.

Iloiset ilmeet ja tavararöykkiöt eivät ole todellisuutta joka kodissa. Toivon, että kukaan ei ota paineita joulun vietosta tai siitä, että voisi julkaista mahdollisimman edustavia kuvia someen. Joulu ei ole suoritus, vaan se on mielentila.

peilipallo joulukuuseen

Toivon kaikille oikein mukavaa ja rauhallista joulua! Palataan pyhien jälkeen pienellä yhteenvedolla vuodesta 2020 ja toivotetaan tervetulleeksi vuosi 2021.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: