juoksu

Uudella juoksuohjelmalla kohti epävarmoja aikoja

Juoksuohjelma saatu blogiyhteistyönä.

Sain tällä viikolla uuden juoksuohjelman kuukaudeksi eteenpäin. Juoksuohjelmani on jo yli kahden vuoden ajan laatinut juoksuvalmentaja Ira Hassinen. Ajattelin hieman kertoa, millaisella ohjelmalla tällä hetkellä harjoittelen, sillä se kuitenkin teistä osaa kiinnostaa. Ira on laatinut ohjelman tavoitteitani ja toiveitani ajatellen, joten siitä ei kannata liikaa ottaa mallia.

Harjoitteluni jatkuu edelleen kaksi tehoviikkoa ja yksi kevyt viikko -jaksotuksella. Kevyellä viikolla on 2-3 lepopäivää ja viikonlopun pitkä lenkki on lyhyempi. Tehoviikoilla juoksen neljä kertaa, joista yksi kerta on vauhtikestävyystreeni ja yksi pitkä lenkki. Tässä vaiheessa kevättä pitkät lenkit ovat maksimissaan 20 kilometrin mittaisia. Viikkokilometrit liikkuvat 40 kilometrin molemmin puolin.

Ennen kuin Ira laati minulle seuraavan kuukauden ohjelman, esitin hänelle muutaman toiveen. Ensimmäisen oli se, että ei nosteta vielä kovasti harjoittelumääriä. Koronatilanne heikkenee jälleen, minkä vuoksi huhtikuun juoksutapahtumat on jo siirretty syksyyn. Elämme vähintään epävarmoja aikoja. Toinen toive oli säilyttää lihaskuntoharjoittelu ohjelmassa. En ole koko talvena päässyt kuntosalille, mutta olen innostunut käymään ulkokuntosalilla.

Kun sain uuden ohjelman käsiini, huomasin, että Ira oli lisännyt siihen viikkokilometrejä maltillisesti, säilyttänyt lihaskuntoharjoittelun ja palauttanut mäkivedot viikko-ohjelmaani. Joillain viikoilla on jopa kaksi lihaskuntotreeniä, ja siitähän minä tykkään. ”Saan” myös juosta enemmän. 18-20 kilometrin pitkät lenkit pomppasivat ohjelmasta esiin miellyttävinä herkkuina. Pitkät rauhalliset lenkit ovat ylivoimaisesti mieluisimpia harjoituksia.

juoksuvalmentajan laatima juoksuohjelma
Esimerkkiviikko juoksuohjelmastani. Sykerajat on asetettu testijuoksun perusteella.

Olen monesti ennenkin todennut, että juoksuohjelman mukaan harjoittelu ei tunnu lainkaan sitovalta. Löydän asiasta vain positiivisia puolia. En joudu käyttämään energiaani siihen, että miettisin, mitä minäkin päivänä teen. Lepopäivistä ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, sillä ne ovat osa ohjelmaa. Usein lepopäivinä tunnen, että kaipaan välipäivää harjoittelusta.

Olen pystynyt yllättävän hyvin noudattamaan juoksuohjelmaa. Välillä treenejä jää syystä tai toisesta tekemättä. Se olisikin ihmeellistä, jos kuukaudesta toiseen noudattaisi pilkun tarkasti ohjelmaa. Juuri jokin aika sitten kirjoituksessani pohdin, leviääkö pakka ja hajoaako pää, jos ei pääse liikkumaan? Jos nautinto tulee siitä, että on tehnyt joka ikisen harjoituksen ohjeen mukaan eikä siitä, että on saanut harrastaa liikuntaa, on motiivi väärä. Mielestäni harjoitteluun kuuluu se, että sitä tekee rakkaudesta lajiin.

Laiskotteluun tottuu yhtä helposti kuin säännölliseen harjoitteluun. Viimeksi mainitun tuomia hyviä puolia ei usein huomaa ennen kuin tulee tauko. Säännöllinen harjoittelu aiheuttaa positiivisen kierteen, jossa juoksu tai muu liikuntaa tuo hyvää oloa, nukkuu hyvin ja tekee mieli ravita kehoa terveellisellä ruolla. Liikkumattomuus muuttaa olon tukkoiseksi eikä uni ole yhtä sikeää. Vaatii enemmän ponnisteluja, että tauon jälkeen pääsee taas kiinni harjoittelun makuun.

Kun juoksee säännöllisesti, tulee siitä tapa, jota ei edes ajattele rasitteena. Se kuuluu hyvään elämään siinä kuin muutkin terveelliset elämäntavat. Siinäkin mielessä juoksuohjelma on hyvä apuri pitämään yllä motivaatiota.

takatalvi maaliskuussa
Kevät tulee tänä vuonna hitaammin kuin viime vuonna.

Vaikka harjoittelumääräni kasvavat nyt vain hienoisesti, lähden innoissani tekemään uuden ohjelman harjoituksia. Maltillinen viikkokilometrien nosto takaa sen, että kehoni ehtii mukautua. Joka kolmas viikko tuo helpotusta kevyen viikon muodossa. Monipuolinen harjoittelu lihaskuntoharjoituksineen on myös erittäin tervetullutta. Mitä tuleva kevät ja kesä sitten mukanaan tuovatkin, harjoitusmielessä olen menossa hyvään ja oikeaan suuntaan.

4 kommenttia

 1. Mä olen noudattanut elämäni ekan kerran juoksuohjelmaa marraskuusta lähtien. Jännästi kahdenlaiset fiilikset. Mulla on jäänyt eri syistä (lapsenvahdin puuttuminen, palautumisvaikeudet, loukkaantuminen, muutto) aika paljon treenejä väliin, ja se kyllä laskee fiilistä ja luo huonommuudentunnetta. Ohjelma ei täysin mätsää mun elämäntilanteeseen eli siihen, että olen joka toisen arkiviikon yksin lasten kanssa. Toisaalta kyllä silti tulee harjoiteltua enemmän ja monipuolisemmin, kun on se ohjelma, eli lopputulos juoksun kannalta lienee kuitenkin positiivinen. Ohjelmaan kuuluvat yhteistreenit ovat aina kivoja ja inspiroivia, ja koska meitä on porukassa vain kolme, ne saadaan sovittua niin, että olen päässyt jokaiseen.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi! Yhteistreenit olinkin melkein jo unohtanut. Kaikkea tämä korona teettää. Ne ovat kyllä todella mukavia ja hyödyllisiä. Porukassa saa aina enemmän irti itsestään.

   Ehkä tuossa tilanteessa täytyy hyväksyä tosiasiat ja harjoitella sen verran kuin ehtii. Kunhan jonkinlainen kosketus säilyy, niin sitten on helpompi lisätä harjoittelumääriä, kun se joskus onnistuu. Itsekin hyvin tiedostan, että jonkin arkea mullistava asia kuten sairastuminen tai joku isompi remontti vaikeuttaisi varmasti ohjelman noudattamista. Tällä hetkellä elämä soljuu eteenpäin aika tasaista tahtia, niin on pystynyt tekemään suurimman osan treeneistä.

   Mukavaa kevättä sinulle! 🙂

   Tykkää

 2. Moikka! Kerrot usein saaneesi jonkin tuotteen pr-lahjana. Olisi kiva, jos avaisit tätä seikkaa joskus hieman tarkemmin. Usealla varmaan tulee käsitys, että kysymys on oikeasti lahjasta, vaikka niin ei olekaan. Kiinnostaisi myös tietää mitä itse ajattelet tällaisesta yhteistyöstä ja sen ns. läpinäkyvyydestä. Tähän liittyen onkin tullut juuri julkaistua ohjeistusta verotukseen. https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/sometulot/

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: