Kulttuuri ja taide

Lumikuningatar-jääbaletti yhdistää taitoluistelun, muodostelmaluistelun, jääkiekon ja musiikin huiput

Mainos: Lumikuningatar-jääbaletti

Lumikuningatar-jääbaletin ensi-ilta koetaan vihdoin Tampereen Nokia Arenalla 30.12.2022-1.1.2023. Koronarajoitukset siirsivät esityksiä vuodella alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta nyt taito- ja muodostelmaluistelun, jääkiekon ja musiikin huiput yhdistävä jääshow päästään esittämään yleisölle.

”Ei mikään Disney on Ice!” totesivat sekä Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas että jääshow’ssa Lumikuningattaren roolin tekevä taitoluistelija Laura Lepistö.

Monta Disney on Ice -näytöstä nähneenä on todettava, että ne ovat kaikki olleet taidokkaasti koottuja esityksiä. Lumikuningatar-jääbaletin tekijät eivät kuitenkaan yrittäneet keksiä pyörää uudelleen vaan ovat halunneet luoda uutta, uniikkia ja ennennäkemätöntä.

laura lepisto lumikuningatar jaabaletissa
Laura Lepistö kertoi, millaista on kilpavuosien jälkeen olla mukana isossa taideprojektissa. Takana kuuntelee Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas. ”Vaihtopenkillä” jääkiekkoilija Pekka Saravo, taitoluistelija Mila Kajas ja muodostelmaluistelun koreografiasta vastaava Anu Oksanen.

Lumikuningatar-jääbaletti pohjautuu tanskalaisen Hans Christian Andersenin satuun. Muilta osin suomalaista tekijäkaartia vahvistaa kanadalainen Melissa A. Thompson, joka on käsikirjoittanut tarinan. Koko perheelle suunnatun esityksen alaikäraja on kuusi vuotta.

Osallistuin perjantaiaamuna Helsingin Kaisaniemessä järjestettyyn tilaisuuteen, jossa tapasin osaa jääbaletin esiintyjistä ja taustahenkilöistä. Tilaisuus pidettiin säveltäjä Tuomas Kantelisen studiolla.

kynttiloita palamassa monihaaraisessa kynttelikossa
Perjantaiaamun tilaisuus pidettiin Helsingin Kaisaniemessä säveltäjä Tuomas Kantelisen studiolla.

Ulkona oli mitä kirkkain talvipäivä, mutta studion ikkunoita peittivät paksut verhot. Tilaan toivat valoa kynttilät ja muutama lamppu. Katselin, että kaikki kattolamput oli poistettu. Kuulin, että säveltäjä tykkää työskennellä hämärässä tilassa.

Tuomas Kantelinen on säveltänyt Lumikuningatar-jääbaletin musiikin. Harmillisesti hän oli estynyt osallistumasta tilaisuuteen flunssan vuoksi. Iloksemme pääsimme kuitenkin kuulemaan muita jääbaletin tekijöitä glögin ja muiden jouluherkkujen parissa.

olkipukki poydalla
joulutorttuja
Tuomas Kantelinen on säveltänyt musiikkia koti- ja ulkomaisiin elokuviin. Jälkiä hänen töistään oli studiolla nähtävillä muun muassa elokuvajulisteissa.

Tilaisuudessa paikalla ollut Mila Kajas esiintyy Lumikuningatar-jääbaletissa Lumikuningattaren neuvonantajana. Hän viittasi kuuluvansa vanhempaan kaartiin show’ssa myös esiintyvien Susanna Rahkamon ja Petri Kokon kanssa. Mila Kajas näytti yhtä tyttömäiseltä kuin mitä muistan hänet urheilu-uraltaan 1990-luvulta. Uskottava se oli, kun hän sanoi, että on täyttänyt jo 50 vuotta.

mila kajas haastattelussa
Mila Kajas esittää Lumikuningattaren neuvonantajaa 30.12.2022 ensi-iltansa saavassa jääshow’ssa.

Suomi on huippumaa taitoluistelussa, muodostelmaluistelussa ja jääkiekossa. Tänä vuonna miesten jääkiekkomaajoukkue voitti sekä olympia- että MM-kultaa. Naisleijonat ylsivät Pekingin olympialaisissa pronssille.

Suomesta löytyi Lumikuningatar-jääbalettiin myös muodostelmaluistelukoreografiasta vastaava Anu Oksanen. Hän kertoi, että haasteellisinta on ollut saada liikuteltua ryhmää lavasteissa.

anu oksanen
Suomessa on monenlaista jääurheilun osaamista. Muodostelmaluistelukoreografiasta Lumikuningatar-jääbaletissa vastaa Anu Oksanen.

Nokia Arenan jäällä tullaan näkemään myös jääkiekkoilijoita. Kaikissa muissa paitsi ensi-illan näytöksessä 30.12.2022 jäälle luistelee monen lapsen ja vanhemmankin suosikki Marko ”Mörkö” Anttila.

Jääkiekkoilijoita perjantaiaamun glögitilaisuudessa edusti uransa jo lopettanut Pekka Saravo. Häntä tituleerattiin jääkiekkokoreografiksi. Saravolla, kuten Anttilallakin, on rooli pipolätkän pelaajana.

jaakiekkoilija pekka saravo
Pekka Saravo muistutti, että jääkiekkoa kannattaa pelata sen itsensä vuoksi – ei pelkkä ammattilaisuus mielessä.

Lumikuningatar-jääbaletti kestää kaksi tuntia sisältäen yhden väliajan. Liput ja muuta informaatiota on saatavilla Lumikuningattaren internet-sivuilta. Lasten lippujen hinta on paikasta riippuen 39-59 euroa ja aikuisten lippujen 49-79 euroa.

lumikuningatar jaabaletti
lumikuningatar jaabaletin puvustusta
Lumikuningatar-jääbaletti esitetään Tampereen Nokia Arenalla 30.12.2022-1.1.2023.

Olen tekijöiden puolesta iloinen, että vaikeuksien jälkeen iso tuotanto näkee päivänvalon. Lumikuningattaren kerrotaan olevan tarina ystävyyden voimasta. Siinä on mukana suomalaista mytologiaa sekä ystävykset Kai ja Kerttu. Tarinaa höystävät upea musiikki ja taianomaiset puvut, joista kaksi oli näytteillä perjantaiaamun tilaisuudessa.

Sain lipun ensi-iltanäytökseen, joten Tampere kutsuu jälleen. Se onkin jo kolmas kerta tänä vuonna, kun juna vie minut Tampereella. Aiemmista kerroista voit lukea täältä ja täältä. Mutta mikä entiseen opiskelukaupunkiin matkatessa, kun se tarjoaa aina jotain uutta ja jännää koettavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: