Mainos: Lumikuningatar-jääbaletti
Lumikuningatar-jääbaletin ensi-ilta koetaan vihdoin Tampereen Nokia Arenalla 30.12.2022-1.1.2023. Koronarajoitukset siirsivät esityksiä vuodella alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta nyt taito- ja muodostelmaluistelun, jääkiekon ja musiikin huiput yhdistävä jääshow päästään esittämään yleisölle.
”Ei mikään Disney on Ice!” totesivat sekä Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas että jääshow’ssa Lumikuningattaren roolin tekevä taitoluistelija Laura Lepistö.
Monta Disney on Ice -näytöstä nähneenä on todettava, että ne ovat kaikki olleet taidokkaasti koottuja esityksiä. Lumikuningatar-jääbaletin tekijät eivät kuitenkaan yrittäneet keksiä pyörää uudelleen vaan ovat halunneet luoda uutta, uniikkia ja ennennäkemätöntä.

Lumikuningatar-jääbaletti pohjautuu tanskalaisen Hans Christian Andersenin satuun. Muilta osin suomalaista tekijäkaartia vahvistaa kanadalainen Melissa A. Thompson, joka on käsikirjoittanut tarinan. Koko perheelle suunnatun esityksen alaikäraja on kuusi vuotta.
Osallistuin perjantaiaamuna Helsingin Kaisaniemessä järjestettyyn tilaisuuteen, jossa tapasin osaa jääbaletin esiintyjistä ja taustahenkilöistä. Tilaisuus pidettiin säveltäjä Tuomas Kantelisen studiolla.

Ulkona oli mitä kirkkain talvipäivä, mutta studion ikkunoita peittivät paksut verhot. Tilaan toivat valoa kynttilät ja muutama lamppu. Katselin, että kaikki kattolamput oli poistettu. Kuulin, että säveltäjä tykkää työskennellä hämärässä tilassa.
Tuomas Kantelinen on säveltänyt Lumikuningatar-jääbaletin musiikin. Harmillisesti hän oli estynyt osallistumasta tilaisuuteen flunssan vuoksi. Iloksemme pääsimme kuitenkin kuulemaan muita jääbaletin tekijöitä glögin ja muiden jouluherkkujen parissa.


Tilaisuudessa paikalla ollut Mila Kajas esiintyy Lumikuningatar-jääbaletissa Lumikuningattaren neuvonantajana. Hän viittasi kuuluvansa vanhempaan kaartiin show’ssa myös esiintyvien Susanna Rahkamon ja Petri Kokon kanssa. Mila Kajas näytti yhtä tyttömäiseltä kuin mitä muistan hänet urheilu-uraltaan 1990-luvulta. Uskottava se oli, kun hän sanoi, että on täyttänyt jo 50 vuotta.

Suomi on huippumaa taitoluistelussa, muodostelmaluistelussa ja jääkiekossa. Tänä vuonna miesten jääkiekkomaajoukkue voitti sekä olympia- että MM-kultaa. Naisleijonat ylsivät Pekingin olympialaisissa pronssille.
Suomesta löytyi Lumikuningatar-jääbalettiin myös muodostelmaluistelukoreografiasta vastaava Anu Oksanen. Hän kertoi, että haasteellisinta on ollut saada liikuteltua ryhmää lavasteissa.

Nokia Arenan jäällä tullaan näkemään myös jääkiekkoilijoita. Kaikissa muissa paitsi ensi-illan näytöksessä 30.12.2022 jäälle luistelee monen lapsen ja vanhemmankin suosikki Marko ”Mörkö” Anttila.
Jääkiekkoilijoita perjantaiaamun glögitilaisuudessa edusti uransa jo lopettanut Pekka Saravo. Häntä tituleerattiin jääkiekkokoreografiksi. Saravolla, kuten Anttilallakin, on rooli pipolätkän pelaajana.

Lumikuningatar-jääbaletti kestää kaksi tuntia sisältäen yhden väliajan. Liput ja muuta informaatiota on saatavilla Lumikuningattaren internet-sivuilta. Lasten lippujen hinta on paikasta riippuen 39-59 euroa ja aikuisten lippujen 49-79 euroa.


Olen tekijöiden puolesta iloinen, että vaikeuksien jälkeen iso tuotanto näkee päivänvalon. Lumikuningattaren kerrotaan olevan tarina ystävyyden voimasta. Siinä on mukana suomalaista mytologiaa sekä ystävykset Kai ja Kerttu. Tarinaa höystävät upea musiikki ja taianomaiset puvut, joista kaksi oli näytteillä perjantaiaamun tilaisuudessa.
Sain lipun ensi-iltanäytökseen, joten Tampere kutsuu jälleen. Se onkin jo kolmas kerta tänä vuonna, kun juna vie minut Tampereella. Aiemmista kerroista voit lukea täältä ja täältä. Mutta mikä entiseen opiskelukaupunkiin matkatessa, kun se tarjoaa aina jotain uutta ja jännää koettavaa.