juoksu

Kuukausi seuraavaan maratoniin

Olen myöhässä kirjoitukseni kanssa, sillä tämä olisi pitänyt julkaista jo eilen. Ei sillä, että kynäilyni olisi silloin ollut vielä valmis, mutta eilen oli 27.4. ja seuraava maratonini on 27.5. Kuukausi maratoniin siis.

Varusteet maratonia varten pitää olla hyvissä ajoin valittu ja testattu. Eilen olin kiireinen, koska piti hankkia uudet bluetooth-kuulokkeet. Kuuntelen aina maratonilla musiikkia. Paitsi yhdellä kertaa juoksin ilman. Tuli ennätys, hups!

3,5 vuotta palvelleet vanhat kuulokkeeni tulivat tiensä päähän. Kun oikean korvan kuulokkeesta ei enää kuulunut kunnolla, oli kaksi mahdollista selitystä: a) kuulokkeet ovat hajoamassa ja b) oikeasta korvastani on menossa kuulo.

Harmillisesti kyseessä oli vaihtoehto a. Tungin vasemman korvan kuuloketta oikeaan korvaan ja kuulin musiikin selvästi, vaikka korvakäytäväni ja kuulokkeiden nappi olivatkin eri paria. Kuulossani ei ole mitään vikaa.

Kaikkien teknisten välineiden ostaminen on minulle välttämätön paha, mutta ei auttanut muu kuin alkaa miettiä kauppaan lähtöä.

Kuulon huonontuminen ei sekään olisi ollut yllätys. Kaikkien kotiäitivuosien jälkeen luulen, että oikeassa korvassani on jotain kuulonalenemaa. Sen verran paljon pidin sylissäni kiljuvia lapsia. Nostin raakuvan naperon aina oikealle puolelle kehoani. Onneksi nykyään yksi jälkikasvusta käyttää keuhkojensa kapasiteetin huilun soittamiseen.

nainen kuuntelee kovaaanisen aanta
Mitä sanoit? En yllättyisi, vaikka kuuloni olisi huonontunut. Tällä kertaa kyse olikin rikki menneistä kuulokkeista.

Eilen ostin kauppakeskuksen elektroniikkamyymälästä vanhojen kuulokkeiden tilalle Jabra Elite 7 Active -kuulokkeet. Aikaisemmat bluetooth-kuulokkeeni olivat toisissaan kiinni narulla, mutta nämä uudet ovat pelkät kaksi korvanappia.

Koska kuulokkeita ei saanut kaupassa hygieniasyistä kokeilla, ostin ne, jotka näyttivät siltä, että voisivat sopia korvaan ja pysyä paikoillaan.

Myyjän suosituksilla oli oma painoarvonsa. Sain pidettyä suuni kiinni, enkä maininnut mitään siitä, että mikäli tämä puhuu palturia, minulla on aktiivinen juoksijoista koostuva seuraajajoukko somessa. Epäilemättä kerron heille, oliko ostos hitti vai huti.

jabra elite 7 active kuulokkeet
Ostin hajonneiden tilalle ensimmäiset täysin langattomat kuulokkeet. Parittaminen puhelimen kanssa kanssa kävi näppärästi. Saapa nähdä, miten minun kanssani.

Kun myyjä kysyi maratonaikaani, sain kyllä suuni auki. Ja niin loksahti myyjänkin suu auki. Miehet ovat selvästi useammin kysymässä maratonaikaani. Eikä siinä mitään, kerron sen mielelläni.

Tämäkin kyseinen mies oli selvästi hämmästynyt. Oho, oli ainoa, mitä hän siihen osasi sanoa. Lisäsi hetken kuluttua perään, että sehän on alle neljä tuntia. Kyllä, 3:53 on alle 4.

kuntosalin vapaa harjoittelualue
Kertoilen mielelläni juoksuharrastuksestani, mutta välillä se nousee esiin yllättävissä paikoissa.

Seuraava maratonini on Helsingin Pukinmäessä 27.5. järjestettävä Helsinki Spring Marathon. Se valikoitui kevään maratoniksi, koska en pääse tänä vuonna suosikkitapahtumaani Helsinki City Running Dayhin.

Helsinki Spring Marathon on tuttu yhdeltä maratonilta ja kahdelta kymmenen kilometrin matkalta.

Nyt kun kuulokkeet on uusittu, pitää vielä viimeisen viikot harjoitella, testata muita varusteita ja hioa taktiikkaa.

Oppaanani tällä maratonmatkalla on ollut englanninkielinen maratonkirja. Viimeisille viikoille riittää vielä kolme pitkää lenkkiä, useampi vauhtikestävyysharjoitus ja lyhyempiä peruskestävyyslenkkejä.

Kuukauden aikana maratonkunnolleen voi vielä jotain tehdä, ja osa siitä saattaa jopa olla hyödyllistä.

Se on selvää, että ihmeitä ei enää tapahtu. Kuntoaan voi kuitenkin vielä hioa. Vappuna osallistun yhteislenkille ja aion juosta 24 kilometrin pitkän lenkin. Juuri sitä pidempiä lenkkejä en olekaan koko talven aikana juossut.

Viimeisten viikkojen vauhtikestävyysharjoitukset pitää tehdä kunnolla ja huolella. Jos mikä niin ne terävöittävät kuntoa ennen h-hetkeä.

Muutoin ei auta kuin uskoa, että jaksan taas juosta 42,2 kilometriä. Viime viikonlopun onnistuminen Helsinki10:llä toi aimo annoksen itseluottamusta.

juoksija senaatintorilla helsinki 10 lahdossa
Kymmenen kilometriä on vähemmän kuin maraton, mutta onnistuminen yhdellä matkalla toi luottoa muille matkoille.

Työ on tässä kohtaa suurimmaksi osaksi jo tehty. En suoraan sanottuna usko olevani ennätyskunnossa, mutta lähden tavoittelemaan taas neljän tunnin alitusta.

Maratonajoista syntyy keskustelu mitä kummemmissa paikoissa. Joulun aikaan pysähdyin keskustelemaan vanhemman herrasmiehen kanssa hiihtolenkillä. Juttelimme niitä näitä ja lopulta kerroimme omat maratonaikamme.

Eilinen keskustelu elektroniikkaliikkeen myyjän kanssa liippasi läheltä juoksua, koska olin hakemassa nimenomaan juoksuun tarkoitettuja kuulokkeita.

Koska myyjän työhön selvästikin kuului myydä asiakkaille myös liittymiä (olkoonkin, että en ostanut puhelinta), liittymäasioiden jälkeen hän tiedusteli maratonaikaani.

Juoksuharrastus kannattaa, sillä se johtaa välillä hauskoihin tilanteisiin kanssaihmisten kanssa.

asics novablast
Olen juossut lähes kaikki ennätykseni Asics Novablasteilla. Ne ovat nimensä veroiset ”pomppukengät”. Kuvan kengät saatu blogin kautta.

Maratonpäivän säästä riippuu, missä varusteissa juoksen. Sään suhteen toivon viileää toukokuuta. Hellemaratonia en varmaan edes pystyisi juoksemaan.

Oli sää mikä tahansa, vien tapahtumaan omat juomat ja kannan mukanani energiageelejä. Parhaat tulokseni olen viime aikoina juossut Asics Novablasteilla. Kenkävalinta ei kuitenkaan ole vielä varma.

Mennyt talvi on ollut ehjä harjoittelumielessä. Se on ollut myös surun ja kiireen täyttämä talvi. Juoksu ei aina ole ollut ykkönen.

hautajaisissa
Talven aikana hautasimme kaksi lähipiiriin kuulunutta henkilöä. He eivät enää nähneet tätä kevättä ja kesää.

Olen harjoitellut, mutta enemmänkin olisi voinut. Se on sellainen juttu, että harjoittelun määrä korreloi aika vahvasti tuloksen kanssa.

Kuuden maratonin ja 11:n vuoden juoksuharrastuksen jälkeen tiedän, että tapahtumia tulee toisia kuten toisia vuosia.

Tänä vuonna olen harjoitellut sen, minkä olen ehtinyt. Katson silti toiveikkaina kuukauden päähän. Jossain määrin jopa odottavana.

Mitä lähemmäs maraton tulee, sitä malttamattomammaksi mieli käy. Pääsisipä jo juoksemaan!

2 kommenttia

 1. Mä en henkilökohtaisesti tule enää ikinä ostamaan sellaisia korvaan tungettavia nappeja, juoksu- tai muuhunkaan käyttöön. Viimeksi kun piti ostaa uudet, niin ostin myyjän suosituksella jotkut napit joista hän vannoi, että varmasti pysyvät korvassa kuin liimattuna myös juostessa. Eipä pysyneet kymmentäkään metriä, vaikka kokeilin läpi kaikki erikokoiset osat. Ja mikäänhän ei ole ärsyttävämpää kuin korjailla juostessa kuulokkeita. Kamalaa pelätä koko ajan, että hukkaa lenkkipolulle jotain kallista. Nykyiset luujohdekuulokkeet on onneksi melko täydelliset. 🙂 Toivottavasti sun ostos osoittautuu hyväksi!

  Tykkää

  1. Nyt yhden vajaan 12:n kilometrin lenkin jälkeen voin sanoa, että Jabrat pysyvät hyvin päässä! Pitää vielä testata hikisemmissä tai kosteammissa olosuhteissa, miten ne pysyvät paikoillaan.

   Se on tosiaan aika arpapeliä, mitkä kuulokkeet sopivat ja mitkä eivät. Kaikilla kun on vähän erilaiset korvat. Se on vähän sama kuin juoksukengissä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

   En ole koskaan kokeillut luujohdekuulokkeita. Ne eivät itselleni tulleet kysymykseen, sillä käytän kuulokkeita myös sängyssä makoillessani. Napit on siinä kätevät. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: