Uncategorized

Säässä kuin säässä: sateinen sunnuntaipitkis

img_2587

Espoon Tapioiden Juoksuklubi, johon liityin tänä syksynä, järjestää sunnuntaiaamupäivisin yhteislenkkejä. En ollut syystä tai toisesta niihin vielä päässyt osallistumaan. Nyt kalenterissa ei ollut mitään menoa sunnuntaiaamupäivälle, ja olin päättänyt lähteä ensimmäiselle Juoksuklubin yhteislenkilleni.

Olen aikaisemmin mainostanut, miten olen aamuvirkku ja herään viikonloppuisinkin aikaisin ilman herätyskelloa. Niinpä en nytkään laittanut sunnuntaiaamuksi herätystä, vaan luotin siihen, että herään ajoissa ja saan viettää rauhallisen aamun kahvia juoden ja herkutellen aamiaisen jälkeen vielä suklaakakulla. Sitä oli jäänyt edellispäivältä, kun ystäväni oli kylässä.

Heräsin klo 8:48 ja lenkki alkaisi Otaniemessä klo 10:00. En voi puhua pommiin nukkumisesta, mutta suklaakakulla herkuttelu jäi. Kuppi kahvia, kevyt aamupala ja vaatteiden keräily. Ulkona satoi, kuten oli satanut jo koko viikonlopun. Takiksi otin Lontoon matkalta ostamani Uniqlon vedenpitävän takin, mutta muuten puin tavalliset lenkkarit ja juoksutrikoot.

Laituri meren rannalla
Sateinen Otaniemi.

Ulkona oli noin kolme lämpöastetta, satoi ja tuuli. Ovesta ulos astuessa kirpaisi, mutta ennen lenkkiä on hyvä olla vähän kylmä. Silloin vaatteita on sopivasti päällä. Kunhan lihakset alkavat tuottaa lämpöä, ei enää palella. Ainakaan niin kauan, kuin pysyy liikkeellä. Aluksi minua lämmitti auton penkinlämmitin, kun ajoin kotoa Otaniemeen.

Otaniemeen lähtöpaikalle oli kertynyt toistakymmentä osanottajaa. Etukäteen oli ilmoitettu, että ryhmiä olisi kaksi. Toinen juoksisi kaksi tuntia vauhdilla 6:15 min/km ja toinen vauhdilla 6:45 min/km. Kun ryhmät ulkona jakaantuivat, oli meitä 6:15-ryhmäläisiä vain kolme. Olin pohtinut mahdollisuutta juosta 6:45-ryhmässä, mutta todennut sen sitten vähän turhan hitaaksi. Olinhan juuri nukkunut superpitkät yhdeksän tunnin yöunet ja pitänyt keskiviikon treeneistä asti taukoa juoksusta, joten jaksaisin hyvin nopeammassa ryhmässä.

yhteispitkis

Kolmen juoksijan yhteislenkki oli hauska kokemus. Pienessä ryhmässä oli etunsa, kun matkan aikana säädimme vauhtia ja reittiä. Olimme toki alussa suunnitelleet juoksevamme Laajalahden ympäri ja vauhti oli meille ”annettu”, mutta lopulta emme olleet tilivelvollisia kuin itsellemme. Yhteisymmärryksessä pidimme vähän nopeampaa vauhtia yllä. Matkaa kertyi yhteensä 19,54 kilometriä ja aikaa kului 1 tunti 57 minuuttia. Lenkin keskivauhti oli noin 6:00 min/km.

Minulla oli juoksutakin taskussa yksi energiageeli ja Salomonin pehmeässä juomapullossa 2,5 dl vettä. Otin geelin puolenvälin jälkeen ja hörppäsin vettä päälle. Ilman geeliä olisin varmasti pärjännyt, mutta tunsin, että siitä sai mukavasti energiaa loppumatkaksi. Noin 20 kilometrin lenkki on minulle tavallinen pitkis, mutta juoksen ne yleensä vähän hitaammin tähdäten vauhtiin 6:30 min/km. Sunnuntain hieman nopeammalla vahdilla juostu pitkis sujui kuitenkin ongelmitta.

Merenranta
Merenrantaa Otaniemessä.

Juoksen yleensä pitkät lenkit yksin musiikkia kuunnellen, mutta nyt oli mukava vaihteeksi juosta parin muun juoksijan kanssa niitä näitä jutustellen. Usein puhe kääntyi juoksuun. Kaksi muuta juoksijaa olivat samasta Juoksuklubi2-ryhmästä kuin minäkin, mutta emme entuudestaan tunteneet toisiamme. Nyt voin sanoa tuntevani heidät vähän paremmin.

Kotiin lähtiessä sukat oli läpimärät ja kaksi tuntia sateessa juosseena muutenkin aika märkä olo, mutta voittajafiilis. Kävin lämpöisessä suihkussa ja korjasin pahinta energiavajetta urheilujuomalla, jota sekoitan usein puoli litraa lenkin jälkeen. Meillä oli ilo sunnuntaina istua sukulaisten luona valmiiseen lounaspöytään. Mikä olikaan mukavampaa kuin syödä vatsansa pullolleen muiden valmiiksi laittamaa ruokaa. Ja jotta reilu tuhat aamulla menetettyä kilokaloria tulisi takaisin, otin vielä kotona iltateen kanssa pari palaa suklaakakkua, jota aamulla en ehtinyt syödä.

Gatorade
Urheilujuomasta energiaa.

Ensi lauantaina 25.11.2017 on vuorossa yhteislenkki Helsingissä, jonka järjestää Juoksujalka vipattaa blogin Merituuli. Olen mukana lenkillä kuten myös Vastaisku ankeudelle blogin Jenny. Kutsumme kaikkia blogiemme lukijoita mukaan yhteislenkille! Matka on noin 15 kilometriä ja vauhti rauhallinen. Lähtö on Kauppatorin kupeesta Allas Sea Poolin luota klo 10.00 ja kesto noin kaksi tuntia. Facebookissa tapahtuma löytyy täältä.

Follow my blog with Bloglovin

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: