Uncategorized

Ensin mä olin että…

img_2713

Juoksukilpailuissa kannattaa uusimman tutkimustiedon valossa hymyillä leveästi reitin varrella oleville valokuvausfirmojen kuvaajille. Ei siksi, että kerrankin saisi onnistuneen kuvan ja muiston itsestään juoksukilpailuissa (tarkemmin ajateltuna ei sekään olisi huono juttu), vaan siksi, että hymyily parantaa juoksutuloksia.

Kun kuulin ensimmäisen kerran Ulsterin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, olin ensin että heh heh, hauska juttu. ”Keep on running and smiling” postasin Instagramiin. Mutta sitten olin, että ei hitto! Nämä ihmiset ovat tosissaan. Oikein tutkimus tehty. Joskin tuloksiin saattoi vaikuttaa tutkimusta tehneen henkilön sukupuoli. Mikä tahansa on helppoa, kun nainen kysyy, kerrotaan eräänkin miehen sanoneen. (Lähde: www.outsideonline.com)

Lyhykäisyydessään 24 kokenutta juoksijaa laitettiin juoksemaan kuusi minuuttia kerrallaan juoksumatolla. Yksi kuusiminuuttinen otsaa rypistäen, yksi käsiä ja ylävartaloa rentona pitäen, yksi omiin ajatuksiin keskittyen ja yksi – hymyillen. Tulokset osoittivat, että hymyily paransi juoksun taloudellisuutta kahdella prosentilla. Yksinkertaisesti esitettynä juoksija siis kulutti kaksi prosenttia vähemmän happea saadakseen saman tuloksen. Otsan rypistäminen toi huonoimman tuloksen ja kaksi muuta tapaa olivat lähellä otsan rypistelyn tuloksia.

img_2712
Kuvat kevään hiihtoreissulta Ylläkseltä.

Kaksi prosenttia. Mitäpä tuosta. Paitsi että esimerkiksi kenkävalmistaja Nike on kehitellyt ja tänä vuonna tuonut markkinoille uuden Zoom Vaporfly 4 % -kengän (lisää tietoa löytyy esimerkiksi täältä). Sen on nimensä mukaisesti tarkoitus parantaa juoksun taloudellisuutta ja siten tuloksia neljällä prosentilla. Pohjassa on käytetty kevyttä vaahtoa, jota käytetään myös lentokoneiden eristeenä. Pohjaan on ujutettu vielä hiilikuituinen lusikan mallinen rakenne. Eräs kenkää kokeillut totesi, että olo oli kuin olisi laittanut luistimet jalkaan ja lähtenyt kävelemään niillä kumimattoa pitkin jäätä kohti. Itse juoksu oli kuitenkin hänen mukaansa ollut miellyttävä kokemus.

Kengän on oltava kevyt, jotta mahdollisimman vähän energiaa kuluisi jalan liikutteluun. Samalla kengän on kuitenkin vaimennettava iskua ja palautettava energiaa. Toisella kenkävalmistajalla Adidaksella on myös oma vastaava kenkänsä: adidas adizero Sub2. Sen nimi viittaa kahden tunnin alitukseen maratonilla (mitä siis ei ole kisoissa eikä edes Niken kunnianhimoisessa yrityksessä Breaking2 vielä tehty). Adidaksen kenkä on suunniteltu nimenomaan maratoneille ja pitkänmatkan juoksuun. Sitä on kuitenkin saatavilla vain pieni erä harvoille ja valituille.

Harva meistä kuuluu sakkiin, joka starttaa Berliinin maratonilla A-ryhmässä tai juoksee maratonin alle 2 h 50 min ja siten voisi osallistua Adidaksen kenkien arvontaan. Tai ehkä löytäisit 275 eurolle muuta käyttöä, kuin ostaa Niken Zoom Vaporfly 4 % -kengät. Voit vaikka ostaa lentoliput ja lentää ilmojen halki.

img_2714

Juoksun taloudellisuuteen vaikuttaa toki moni muukin asia, kuten juoksutekniikka ja oikeanlainen harjoittelu. Hymyily on kuitenkin aivan ilmaista dopingia ja sen osaavat kaikki. Tai no, joskus tuntuu, että joiltakin se taito vain puuttuu, mutta ei välitetä heistä. Uskoi tutkimuksen tuloksiin tai ei, ei se ainakaan maksa mitään kokeilla!

Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: