Uncategorized

Mitä tapahtui laktaattitestissä? Osa I

img_2759

Olin perjantai-iltana laktaattitestissä, joka oli osa Espoon Tapioiden Juoksuklubin syksyn toimintaa. Kirjoitan tässä ensimmäisessä osassa tuoreeltaan siitä, miten testi suoritettiin. Tulosten analysoinnin ja sen, miten tulokset vaikuttuvat jatkossa harjoitteluuni, jätän toiseen osaan. Tämä jo pelkästään siksi, että saan testin tehneeltä Teemu Pasaselta tarkemman analyysin sähköpostiini alkuviikkoon mennessä. Testin lukemat (laktaattiarvot ja sykkeet) eivät minulle kerro juuri mitään. Varsinkin, kun olin laktaattitestissä nyt ensimmäistä kertaa.

Laktaattipitoisuuden ollessa matala (< 1,5 mmol/l) tuotetaan liikkumiseen vaadittava energia suurimmaksi osaksi aerobisesti rasvoista ja hiilihydraateista. Liikunnan tehon lisääntyessä aerobisella energiantuotolla ei pystytä muodostamaan energiaa riittävän nopeasti, vaan hiilihydraateista joudutaan tuottamaan energiaa anaerobisesti eli ilman happea (anaerobinen glykolyysi). Anaerobisen glykolyysin sivutuotteena kudoksiin syntyy maitohappoa. Maitohappo hajoaa nopeasti laktaatti-ioneiksi ja vetyioneiksi. Laktaatti poistuu lihaskudoksesta verenkiertoon, josta sen määrä voidaan verinäytteiden avulla mitata. Vetyionien kertyminen kudoksiin laskee kudosten pH:ta ja aiheuttaa ns. ”hapotuksen tunteen”.

Edellinen on suora lainaus ennen testiä tulleesta viestistä. Siinä sain myös ohjeet testiin valmistautumisesta. Ei kovia teho- ja voimatreenejä kolmena edeltävänä päivänä, ja testiä edeltävänä päivänä vain kevyttä harjoittelua tai lepoa. Minulla tämä tarkoitti sitä, että testin ollessa perjantaina, piti jättää keskiviikkoillan Juoksuklubi2:n treenit väliin. Niissä tunnetusti mennään kovaa, ja seuraava päivä menee aina harjoituksista toipuessa. Halusin varmistaa testin onnistuneen tuloksen, joten vielä tiistaina pyöräilin työmatkoja reilu 26 kilometriä, mutta sen jälkeen en liikkunut siten, että olisi tullut hiki. Voin keroa, että oli vaikeaa olla lähtemättä liikkumaan, kun siihen on niin tottunut.

Ennen testiä tuli olla syömättä 2-3 tuntia. Tämä ymmärtääkseni vain siksi, että ruoka ehtisi laskea ennen testiä. Testissä nimittäin juostiin yhteensä 4,8 kilometriä, joista viimeiset 800 metriä maksimivauhtia. Se on helpompaa, kun edellinen ateria ei hölsky vatsassa. Juomisesta oli ohjeena, että ”normaali juominen”. Yritin päivän aikana kuitenkin juoda muutaman ylimääräisen vesilasillisen, ja otin lisäksi vesipullon mukaani testiin.

sisäjuoksurata
Esport Arenan sisäjuoksurataa.

Laktaattitestejä tehdään myös juoksumatolla, mutta testi, jossa itse olin, tehtiin Esport Arenan sisäjuoksuradalla. Testi kesti noin tunnin, ja sen aikana juostiin kuusi kertaa 800 metriä. Jotta matka olisi juuri 400 metriä/kierros, piti juosta tiettyä rataa molemmat kaksi kierrosta. Perjantai-iltana sisäjuoksuradalla oli hiljaista, ja meitä testattavia oli yhteensä kolme. Kerralla yhteen testiryhmään otetaan maksimissaan neljä.

Ennen testin alkua Teemu Pasanen otti verensokerinmittauslaitetta muistuttavalla laitteella ensimmäisen laktaattiarvon sormenpäästä. Kuusi 800 metrin matkaa juostiin tietyllä sykkeellä, ja välittömästi kahden kierroksen täytyttyä otettiin uusi verinäyte, jonka tuloksen avustaja kirjasi ylös. Yhteensä sormenpäitä piikitettiin kahdeksan kertaa, joten vielä seuraavana päivänäkin sormenpäät olivat hieman hellinä. Ensimmäisessä näytteenotossa pahoittelin hieman kylmiä käsiäni, mutta Teemu Pasanen lohdutti, että kyllä veri testin aikana alkaa kiertää ja kädet lämpenevät.

sisäjuoksurata
…ja mistähän sormesta seuraava näyte?

Ensimmäinen laktaattiarvoni ennen testiä oli 0,8. Se ei kertonut minulle yhtään mitään, mutta oli ilmeisesti ok arvo. Maksimisykkeeni ei ollut tiedossa, joten iän perusteella laskettavan maksimisykkeen (minulla jossain 180 hujakoilla) perusteella minun käskettiin juosta ensimmäiset kaksi kierrosta sellaisella tahdilla, että sydän löisi 120 lyöntiä minuutissa. Mittasin sykettä omalla Garminin kellollani, johon kuuluu sykevyö. Tuntumani oli, että vyö antoi luotettavia lukemia. Sain myös hyvin joka kerta pidettyä sykkeen suurin piirtein siinä, mitä oli käsketty. Teemu Pasanen kehotti tosin ilmoittamaan laktaattiarvon mittauksen yhteydessä sen sykkeen, jota kello näytti ennen kuin testiryhmä kaarteen takaa tuli näkyviin. Hän nimittäin kertoi, että monen testattavan syke pompsahtaa, kun juoksija näkee lähestyvän testauspisteen.

Ensimmäiset kaksi kierrosta, joilla sykkeeni piti pysyä noin 120:ssä, juoksin todella hidasta hölkkää. Ennen testiä ei ns. lämmitelty, joten lämmittely tapahtui luonnollisesti testin edetessä. Jokaisen setin välissä mitattiin laktaattiarvo ja palauteltiin tasan yksi minuutti. Sitten taas uudestaan matkaan. Seuraavat 800 metriä sain ohjeen juosta noin sykkeellä 130-135. Ymmärsin, että Teemu Pasanen antoi ohjeen sykkeistä aina saadun laktaattiarvon perusteella, koska tavoitesyke oli eri testiläisille eri.

img_2758
Mittarin tiedot ylös kirjanpitoon. Teemu Pasanen oikealla.

Kolmannella rupeamalla juoksin sykkeellä 140 – 145, neljännellä pyrin 155:en, viidennellä yritin pitää sykkeen välillä 170 – 175 ja kuudes 800 metrinen juostiin niin lujaa kuin jaksoi pitää samaa vauhtia yllä koko matkan. Sykkeeni pysyi viimeisellä kierroksella pitkään 177:ssä ja nousi ihan testin lopussa 178:an. Olisiko tuo sitten maksimisykkeeni? Ainakin se menee aika lähelle laskennallista lukemaa.

Kun juoksin sykkeillä 120 – 155, pysyi laktaattiarvo lukemissa 0,7 – 1,2. En tähän asti ole juuri sykettäni tarkkaillut juostessa, mutta tunsin vauhdista, että nämä ovat syke- ja vauhtialueita, joilla olen tottunut juoksemaan. Kun syke nousi yli 170:een, oli laktaattiarvo 4,6 ja maksimivauhdilla juostun 800 metrin jälkeen 8,0. Kuten totesin, arvot eivät minulle tässä vaiheessa paljon kerro, mutta tunsin kyllä, milloin juoksu ei enää ollut helppoa ja sen tuntuista, että sitä voisi jatkaa pitkään. Viimeisen maksimivauhtisen vedon jälkeen piti pysyä liikkeessä vielä kymmenen minuuttia. Kävelin kahden muun testiläisen kanssa reipasta vauhtia rataa ympäri ja välillä kevyesti hölkäten. Sen jälkeen laktaattiarvo mitattiin vielä kerran. Itselläni se näytti lukemaksi 3,5.

Sain nopean palautteen testistä heti sen loputtua. Käytän sen mukaan hyvin rasvaa energialähteenä sykkeillä 120 – 145 juostessa ja että palautuminen oli nopeaa. Kuten totesin, saan alkuviikkoon mennessä tarkemman analyysin tuloksista sekä ohjeita harjoitteluun jatkossa. Mainituilla sykealuilla juoksu tuntuikin mukavalta ja ”omalta”. Tietenkin siinä kehittyy, mitä tekee eniten. Minulle ominta ovat pitkät rauhalliset lenkit, joilla peruskestävyys kehittyy. Sen ohessa on kuitenkin hyvä tehdä tehokkaampia treenejä, jotta jaksaisi juosta kovempaa vauhtia pidempään ja myös maitohapon sieto kasvaisi. Kovempien treenien toivossa liityin alun perin Juoksuklubiin, sillä itsekseni pysyn helposti vain mukavuusalueella. Laktaattitesti houkutteli myös, kun kuulin sen kuuluvan ohjelmaan sekä syksyllä että keväällä.

img_2776

Jännitin testiä etukäteen aivan turhaan. Tuntui, että päivällä sydän otti omia ylimääräisiä lyöntejään pelkästä jännityksestä, ja ”leposyke” tavatessani testin tekijät Esport Arenalla oli 80. Syytä jännittämiseen ei olisi kuitenkaan ollut. Ainoastaan kaksi viimeistä osiota juoksin ”epämukavuusalueella”, mutta helpotti, kun tiesin kummankin olevan vain 800 metriä. Testissä sain myös keskittyä vain juoksuun, kun ammattilaiset ottivat aikaa, kirjasivat tuloksia ylös ja kertoivat, millä sykkeellä juosta. Minun tehtäväkseni jäi vain juosta ja yrittää vauhtia säätelemällä pitää syke ilmoitetussa lukemassa. Myös tarkempi analysointi jää ammattilaisille, ja siihen palaan seuraavalla kerralla!

Follow my blog with Bloglovin

4 kommenttia

  1. Päivitysilmoitus: Hiihdellen – LENKILLÄ-BLOGI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: