Uncategorized

Lenkkarit naulaan viikoksi…

img_4268

… ja sukset tilalle. Juoksutauon aiheuttaman tyhjiön olen täyttänyt hiihdolla ja lukemalla jälleen kerran yhtä juoksuaiheista kirjaa. Adharanandin Finnin (joka nimestään huomatta on britti ja jonka vanhemmat ovat lähtöisin Irlannista) kirja ”Running with the Kenyans” pohtii syitä kenialaisten ylivoimaisuuteen pitkänmatkanjuoksussa.

Savannien kuumuus ei voisi olla kauempana lumisesta Lapista, jossa olen viettänyt tätä viikkoa. En edes pakannut mukaani lenkkareita, sillä Ylläksellä on tarjolla Suomen parhaat ladut. Latuverkostoon pääsee käsiksi alle 100 metrin päässä vuokramökistämme.

hiihto2

Ihan vähän vain olen katsellut tienreunoja, kun olemme ajaneet autolla tunturin ja laskettelukeskuksen tuntumassa. Vilkuillut, että pystyisihän tuossa juoksemaan. Mutta lenkkarit ovat kotona 1000 kilometrin päässä. Ennen lomalle jäämistä katsoin töissä kalenteria ja suunnittelin, että juoksen heti maanantaina työmatkan. Se helpottaa.

Etelä-Suomessa on ollut parempi hiihtotalvi kuin aikoihin. Myöskään omasta kodistamme ei ole pitkä matka laduille. Olen kuitenkin käyttänyt liikunnalle liikenevät hetket juoksuun. Kolmena talviviikonloppuna olen ollut yhdessä tai yksin vetämässä yhteislenkkiä (lue jutut Yhteislenkki Laajalahden ympäri, Yhteislenkki pakkasessa ja 15 kilometrin yhteislenkki Espoossa) ja lisäksi on ollut Juoksuklubin yhteislenkit.

Lasten kanssa on kotipuolessa tullut hiihdettyä aika paljon. Lisäksi vietin maalla yhden viikon, kun lapsilla oli koulusta hiihtoloma helmikuussa. Kirjoitin siitä postauksessa Hiihdellen. Juoksuksi osa hiihtolomaakin meni. Juoksin yhden 22 kilometrin pitkiksen, josta kannan muistoa vieläkin mustan varpaankynnen muodossa.

Hiihtokilometrejä ei siis aivan valtavasti ollut alla, kun pakkasimme sukset boksiin ja ajoimme pohjoiseen. Yllättävän hyvin juoksukunnolla on jaksanut hiihtää. Olen hiihtänyt 10-15 kilometrin lenkkejä, jotka toki eivät ole mitään hurjan pitkiä. Olen oikein odottanut, että milloin matka alkaa painaa, mutta kilometrit Garminin näytöllä vain lisääntyvät yksi toisensa jälkeen ilman uupumusta.

hiihto3

Kaksi vuotta sitten harjoittelin ensimmäiselle maratonilleni. Reilua kuukautta ennen h-hetkeä vietin samoin yhden viikon hiihtokeskuksessa ja korvasin juoksuharjoitukset hiihtämällä. Hiihdin silloin vähän pidempiä lenkkejä, joista pisin oli yli 20 kilometriä. Ei sydän tiedä, millä sitä rasitetaan, vaikka toki hiihdosta puuttuu juoksulle ominainen iskutus.

Päivittäisten hiihtolenkkien lisäksi parasta lomalla on lepo. Tosin idästä nouseva aurinko herättää aikaisin aamulla. Viikolla ohitettiin myös yksi virstanpylväs, kun päivän pituus saavutti yön pituuden. Vaikka aurinko on minut joinain aamuina turhan aikasin herättänytkin, olen yrittänyt ottaa aikaisista aamuista kaiken irti. Mökin ikkunasta näkee suoraan tunturiin, ja olen istuskellut omien ajatusteni kanssa ihaillen maisemaa.

img_4192

Pitkien yöunien lisäksi lomalla on vapaa työn rasittesta ja muusta arkisesta hyörinästä. Aikaa puuhastella lasten kanssa ja vain olla. Alussa manitsemassani Adharanandin kirjassa kerrotaan ”koneistosta”, joka Keniassa ja tarkemmin Itenin kaupungissa tehtailee juoksuhuippuja maailmalle. Juoksijoiden ainoa tehtävä on juosta, ja joidenkin kerrotaan nukkuvan jopa 16 tuntia vuorokaudessa. Lepo tarkoittaa istuskelemista puun varjossa muiden juoksijoiden kanssa jutustellen tai vain katsellen tyhjyyteen.

Itse olen vain harrastelija juoksussa, mutta silti olen pohtinut levon merkitystä. Kokonaisrasitus voi käydä suureksi, kun juoksuharjoittelun yhdistää täysipäiväiseen työhön ja perheen tuomiin velvoitteisiin. Juoksusta saan energiaa, mutta myös harjoitus on stressi elimistölle. Omat rajoitteet ja rajani tuntien yritän löytää sopivaa tasapainoa.

Yksi hienon asia Lapissa on hiljaisuus. Eräänä iltana hiihdin poikani kanssa vajaan 5 kilometrin lenkin, jonka aikana vastaan ei tullut yhtäkään hiihtäjää. Maiseman täytti vain poikani huutelu, kun pysähdyin ottamaan kuvaa uskomattoman kauniista auringonlaskusta. ”Tule jo äiti!” Puissa mustana roikkuva naava kertoo, että ilma on puhdasta. Näihin kuviin ja tunnelmiin!

hiihto1

Tutustu Helsinki City Running Dayn hyväntekeväisyyssivuuni täältä

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: