Lenkillä-blogi testaa

Blackroll-hierontapallot apuna juoksijan lihashuollossa

Yhteistyöpostaus Fysiomyynnin kanssa.

Ennen vuotta 2013 en tiennyt, mitä on putkirullaus tai mikä on foamroller. Lihaskalvo oli tuttu vain pihveistä. Olin lukenut internetin keskustelupalstalta, että juoksijat hierovat pohkeitaan putkirullan avulla. Mielikuvani rullauksesta oli väärä ja outo. Olin tuolloin harrastanut juoksemista vasta vuoden ajan. Moni termi oli vieras.

Terveyskeskuksen fysioterapeutti opasti minut putkirullauksen saloihin. Olin saanut lähetteen fysioterapeutille, koska olin talviliukkailla kaatunut ja lyönyt polveni. Samassa rytäkässä löin myös pääni, mutta sen huomasin vasta seuraavana päivänä. Vaikka juoksuharrastus oli uusi, prioriteetit olivat jo hallussa: mitä väliä päällä, kun polvi oli niin kipeä, etten pystynyt juoksemaan. Pari päivää kävelin kyynärsauvojen avulla.

Kuva, jossa Ball ja Duoball.
Pienempi Blackroll-hieronta/triggerpallo ja suurempi DuoBall.

Magneettikuvausputkeen reittä myöten sukellettuani ilmeni, että polvessani oli luumustelma. En ollut sellaisestakaan koskaan kuullut. Fysioterapeutti laati jalkojen lihaksia vahvistavan saliohjelman, joka minulla on edelleen osittain käytössä. Hän neuvoi, että vahvistamalla jalan lihaksia polvikin pysyy linjassa. Varsinkin keskimmäisen pakaralihaksen vahvistaminen olisi tärkeää.

Neuvottuaan, miten lihaksia vahvistetaan, fysioterapeutti näytti jalkojen lihasten käsittelyn putkirullan avulla. Reiden ulkosyrjiä rullatessa teki mieli itkeä kivusta. Siitä huolimatta tai juuri siksi ostin samantien marketista putkirullan. Harmi vain en silloin tiennyt, että rullan pitää olla kova, jotta pystyy itse käsittelemään lihaksia. Sittemmin nurkkiimme on ilmestynyt pyörimään kovempaa tasaista ja nystyräistä rullaa.

Blackroll-rullilla ja -palloilla voi hieroa jännittyneitä ja rasittuneita lihaksia. Niiden avulla saa myös paremman liikkuvuuden ja palautumiskyky kehittyy.  (Lähde: www.fysiomyynti.fi)

fm_logo2017

Nyt olen vielä enemmän pro, kun sain Fysiomyynniltä testiin Blackroll-hierontapallon ja -tuplapallon. Idea on sama kuin putkirullauksessa. Pallo (tai tuplapallo) astetaan lattialle ja mennään itse päälle. Sillä ei siis hierota itse, vaan hierontaefekti tulee siitä, kun osa kehon painosta on pallon päällä. Toki esimerkiksi pienempää hierontapalloa voi liikutella käsin hierontaa vaativan kohdan päällä. Käsittelyn intensiivisyyttä voi lisätä laittamalla enemmän kehon painoa lattialla olevan pallon päälle.

Pallon tai tuplapallon voi laittaa myös seinää vasten ja nojata seinään. Itseään liikuttelemalla pääsee hieromaan kipeitä lihaksia. Tämän lähemmäksi oikeaa hierontaa on kotona vaikea päästä. Toisin kuin rulla, joka vaikuttaa laajemmalla alueella, pallolla saa lievitystä juuri yhteen tiettyyn kohtaan. Palloa kutsutaan tämän vuoksi myös trigger-palloksi.

Kuva, jossa kaksi hierontapalloa.
Pieni yksittäinen pallo on halkaisijaltaan 8 cm ja tuplapallon pallojen halkaisija on 12 cm. Tuplapalloa on saatavilla myös pienempänä.

Tuplapallo sopii erityisen hyvin selän käsittelyyn. Olen sillä rullannut myös pohkeiden alaosaa. Käsittely tuntuu entistä intensiivisemmältä tuplapallon muotoilun ansiosta. Tuplapallo näyttää hieman hassulta vimpaimelta. Hierontapallo muistuttaa erehdyttävästi avokadoa, kuten eräs tuttavani huomautti. Älä anna ulkonäön hämätä.

Jalkapohjien rullaus helpottaa pohjejumeja ja hoitaa plantaarifaskiittia. Tähän asti olen käyttänyt lasten pomppivia ”taikapalloja” tai tennispalloa jalkapohjien käsittelyyn. Olen rikkonut yhden lasten palloista ahkeralla rullailulla. Kahdesta puolikkaasta koostunut pallo halkesi. Onneksi sisällä ei ollut nestettä ja glitteriä, kuten joissain palloissa on. Tennispallon olen todennut olevan hieman liian pehmeä rullaukseen.

Pallolla voi rullata jalkapohjia esimerkiksi tv:tä katsellessa. Optimoin lihashuollon loikoilemalla sohvalla ja roikottamalla jalkaa lattialla pallon päällä. Tehokkaimmin veren saa kiertämään ja jalkapohjan kihelmöimään, kun seisoo ja reippaalla tahdilla liikuttaa jalkapohjaa pallon päällä. Blackroll-hierontapallo on juuri sopivan kokoinen ja sen pinta karhea, joten se ei ”karkaa” jalan alta.

Kuva, jossa pallo hoitaa plantaarifaskiittia.
Blackroll-hierontapallo on toistaiseksi paras pallo, jolla olen hieronut jalkapohjia.

Kuten tuplapallollakin, hierontapallolla pääsee käsiksi juuri tiettyyn kipeään tai kiristävään kohtaan. Jos luulet, että sinulla ei sellaisia ole, et ole niitä vain löytänyt. Pakaran lihaksia saa käsiteltyä, kun asettaa pallon lattialle ja istuu pallon päälle sillä kankulla, jota kivistää. Sitten vain etsimään kipeintä kohtaa. Täytyy kuitenkin pystyä hengittämään, eli ei saa sattua liikaa.

Juoksijalla kiristävät kohdat ovat yleensä jaloissa. Nykyajan elämäntyyli, jossa vietämme paljon aikaa tietokoneiden ja muiden laitteiden äärellä, saa myös muut paikat kolottamaan. Pallolla voi helposti ”itse” hieroa lapojen aluetta, kun tekee sen seinää vasten.

Kuva, jossa kaksi hierontapalloa.
Blackroll-hierontapalloista sain hyvän lisän lihasten kotihuoltoon.

En ole lääketieteen tai muuten ihmisen fysiikan asiantuntija, joten voin kertoa vain omista kokemuksistani. Mielestäni rullaus on lähimpänä hierontaa, johon voi omin keinoin päästä. Rullauksen voi ottaa omana harjoituksenaan, mutta reisiä, pohkeita tai alaselkää voi rullata muutaman kerran silloin, kun siihen on aikaa. Putkirullalla tai hierontapalloilla voi tehdä ”täsmäiskun” lihakseen, joka kaipaa rentoutusta.

Rullaus saa veren kiertämään ja helpottaa lihasten kiristyksiä. Käynti urheiluhieronnassa vastaa treeniä, eikä samana päivänä kannata urheilla. Hierovilla rullilla ja palloilla voi lämmitellä lihaksia kevyesti ennen treeniä, huoltaa treenin jälkeen tai tehdä lihashuollon omassa kodissa.

Jos kiinnostuit hierontapalloista tai haluat tutustua Fysiomyynnin muuhun tarjontaan, klikkaa tästä nettikauppaan. Muista käyttää ostosten yhteydessä koodia LENKILLÄ, niin saat 20 % alennuksen ja toimituksen ilman postikuluja. Nyt kannattaa käyttää tarjous hyödyksi! Fysiomyynnillä on paljon muitakin juoksijaa kiinnostavia tuotteita valikoimassaan, kuten perinteiset putkirullat, juoksuvyöt ja jumppapallot. Koodi on voimassa 28.2.2019 saakka.

Esitellyt tuotteet saatu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: