juoksu

Miten valitsen sopivat varusteet maratonille?

Juoksin viime viikon sunnuntaina 30 kilometrin lenkin, joka oli pisin koko keväänä. Se oli myös toistaiseksi pisin lenkki ennen toukokuun 18. päivänä juostavaa Helsinki City Marathonia. Halusin testata kuntoani ja samalla varusteita, joita suunnittelen ottavani mukaan maratonille.

Kuulokkeet, kengät, juomapullot, energiageelit, alusvaatteet, aurinkolasit… Mikään ei saisi olla ensimmäistä kertaa käytössä, kun lähtee juoksemaan yli 42 kilometriä. Koin itsekin yhden yllätyksen varusteita testatessani, mutta siitä jutussa myöhempänä.

Energiageelit ja urheilujuoma

Ensimmäisellä maratonillani kolme vuotta sitten käytin sekä energiageelejä että urheilujuomaa. Tapahtuman järjestäjä tarjosi oman merkkinsä energiageelejä, mutta kuljetin juoksuvyössä omia. Käytin silloin ja käytän edelleen Maximin appelsiinin makuista energiageeliä. Sunnuntain lenkillä niitä oli mukanani kaksi: otin ensimmäisen kymmenen kilometrin kohdalla ja toisen 20 kilometrin kohdalla. Huuhtelin geelit alas vedellä, jota minulla oli mukana kaksi ja puoli desilitraa.

Omiin makumieltymyksiin ja vatsalle sopivan geelin löytää vain kokeilemalla. Olen kokeillut muitakin geelejä – viimeksi GU-merkkisiä geelejä. Niiden laimea maku ja hyytelömäinen rakenne sai aikaan lähinnä oksennusreaktion.

Maximin energiageelit ovat tuttuja, mutta halusin sunnuntain pitkällä lenkillä testata, miten vatsani reagoi geelien ja urheilujuoman yhteiskäyttöön. Olen viime kesästä alkaen käyttänyt Jaksamisjuomaa (tuote saatu blogin kautta) urheilujuomana ja tykästynyt sen koostumukseen ja makuun. Juoma on täysin luonnontuote ja sisältää intiaanisokeri-täysruokosokeria, ruususuola-kristallisuolaa, macaa ja inkiväärijauhetta.

Kuva, jossa maratonille sopiva urheilujuoma.
Olen tykästynyt luonnolliseen Jaksamisjuomaan. Tuotteet saatu.

Aion myös tankata maratonille Jaksamisjuomalla. Keskusteltuani juomajauhetta myyvän tahon kanssa olen alkanut pohtia, pärjäisinkö maratonilla pelkällä urheilujuomalla. Se tosin vaatisi omien juomien viemistä matkan varrelle tai jauheen kuljettamista mukana. Onneksi tässä on vielä reilu kolme viikkoa aikaa miettiä.

Sunnuntain lenkillä nautin pullollisen (kaksi ja puoli desilitraa) urheilujuomaa noin 25 kilometrin kohdalla. Vatsani ei sanonut vastalauseita geelien ja urheilujuoman yhdistelmälle. Hyvältä näyttää.

Eräällä puolimaratonilla join järjestäjän tarjoamaa urheilujuomaa muutamalla juomapisteellä. Kun pääsin kotiin, vatsa tyhjeni kokonaan. En edes halua ajatella, millaisiin vaikeuksiin olisin joutunut, jos olisin juossut koko maratonin tuona päivänä. Olisi tullut kiire bajamajaan, jos sellainen olisi sattunut olemaan lähellä.

Vatsan toiminta voi aiheuttaa yllätyksiä, vaikka mitään tavallisuudesta poikkeavaa ei nauttisikaan. Pitkäkestoinen hölskyntä suolistossa saattaa saada vatsan toimimaan vikkelästi. En itse onneksi yleensä kärsi ns. juoksijan vatsasta.

Ensimmäistä maratoniani edeltävällä viikolla sairastin vatsataudin, minkä vuoksi olin erityisen huolissani vatsani reagoimisesta juoksuun ja käyttämääni lisäenergiaan. Vessoja ei ollut matkan varrella juurikaan, mutta onneksi sellaiselle ei lopulta tullut tarvetta. Säästyin ensimmäisellä maratonilla kokonaan vessareissuilta.

Juomavyö

Kuva, jossa juomavyö maratonille.
Salomonin juomavyössä on kaksi 2,5 dl pehmeää pulloa ja taskuja muille tavaroille.

Minulla on kaksi erilaista juomavyötä, joista voit lukea tarkemmin kirjoituksestani Esittelyssä juomavyöt. Kolmas juoksuvyö on lähinnä vain puhelimen ja energiageelien kuljettamista varten ja siitä voit lukea lisää kirjoituksestani Miibelt-varustevyö. Otan maratonille jommankumman juomavöistä. Suosikkini on Salomonin juomavyö, jossa on kaksi kahden ja puolen desilitran vetoista pehmeää pulloa. Vyö pysyy hyvin paikallaan eikä häiritse juostessa.

Kuljetin sunnuntain lenkillä toisessa pullossa vettä ja toisessa urheilujuomaa. Salomonin vyö oli käytössäni myös ensimmäisellä maratonillani, joten se on tuttu varuste. Kuten ei mitään muutakaan, ei myöskään juomavyötä sovi käyttää ensimmäistä kertaa maratonilla tai edes puolimaratonilla. Vyöt saattavat pyöriä ärsyttävästi lantiolla, nousta ylös vyötärölle tai muuten haitata juoksua.

Juoksuvaatteet

Vaatetuksen määrää kisapäivän sää. Pääsiäisenä juoksin pitkän lenkin vajaamittaisissa juoksutrikoissa, pitkähihaisessa aluspaidassa ja t-paidassa. Kaulaani puin vielä tuubihuivin, koska tuuli. Juoksin alkuillasta, jolloin lämpötila laski alle 10 asteen. Jos toukokuussa on lämmintä alle 10 astetta, tuo on myös kisavarustukseni.

Kuva, jossa juoksija rannalla.
Sunnuntain lenkin varusteet.

Noin 15 asteessa riittää vajaamittaiset housut ja pelkkä t-paita. Jos lämpötila kohoaa 20 asteeseen, puen shortsit. En tosin ole juossut koskaan edes puolimaratonia shortseissa, mutta muuten olen paljon käytättänyt kaksi vuotta sitten hankkimiani lyhyitä juoksushortseja. Viimeksi juoksin shortseissa lomalla marraskuussa Gran Canarialla.

Maratonille aion pukea alusvaatteet ja sukat, joita olen muutenkin käyttänyt juostessa. En mainitse nimeä, mutta eräs juoksututtuni on juossut maratonin pitsialushousuissa, EIKÄ tee sitä toiste. Sukkien saumatkin alkavat tuntua, kun juoksee useamman tunnin. Jalkojen turpoaminen on oma juttunsa, johon palaan kengistä kertovassa kappaleessa.

Aurinkolasit

Ostin tänä keväänä uudet aurinkolasit vanhojen rikkoutuneiden tilalle. Vanhoja käytin kesästä 2013 alkaen, joten nyt saatoin hyvällä omallatunnolla tuhlata toistasataa euroa Sziolsin sporttilaseihin. Olen ollut niihin todella tyytyväinen, sillä ne käyvät juoksun lisäksi pyöräilyyn ja hiihtoon. Lasit eivät valu tai muuten liiku nenällä. Lasit laitan maratonille tietenkin siitä tapauksessa, että aurinko paistaa.

Kuva, jossa ranta ja laituri.
Kuva lenkin varrelta Munkkiniemen rannasta. Pääsiäisenä oli lämmin sää.

Kuulokkeet

Sain vuodenvaihteessa testattavaksi Jaybird Tarah -bluetooth-kuulokkeet. Voit lukea niistä tarkemman arvioni tästä kirjoituksesta. Akun kestoksi luvataan kuusi tuntia, joten akku riittää, vaikka en pääsisikään tavoittelemaani noin neljään ja puoleen tuntiin. Suurempi huoleni on puhelimen akun kestävyys, mutta ei maratonini siihen kaadu.

Kuuntelen yksin juostessani aina musiikkia, kuten kuuntelin 30 kilometrin pitkiksellä. Reilussa kolmessa tunnissa iskee tylsyys, jos juoksee yksin eikä ole juttukaveria. Jos saan maratonilla kaverikseni jonkun, joka juoksee samaa vauhtia, mieluusti toki juttelen. Siinä kuluu aika vielä paremmin.

Kuva, jossa polku meren rannalla.
30 kilometriä on pitkä matka juosta yksin. Tykkään kuunnella musiikkia, kun juoksen yksin.

Jaybirdin kuulokkeet pysyvät hyvin korvissa, eikä niitä tarvitse asetella lenkin aikana uudestaan korville. Äänenlaadun ohella se on yksi parhaista ominaisuuksista verrattuna vanhoihin johdollisiin kuulokkeisiini. Pienen klipsin avulla kuulokkeet pysyvät kiinni paidan kauluksessa, eivätkä vahingossa putoa matkasta.

Kello

Sunnuntain lenkillä seurasin enimmäkseen vain sykettäni. Valmentajani Ira Hassinen arvioi testijuoksun perusteella minulle sykerajat juoksuharjoitteluun. Peruskestävyyslenkkini pyrin juoksemaan alle 139 sykkeen. Se onnistui sunnuntain lenkillä, sillä keskisyke oli 136. Matkan kulumista aloin katsoa vasta lähempänä 20 kilometrin rajapyykkiä.

Kuva, jossa Garmin 235 urheilukello.
Sziolsin aurinkolasit ja Garmin 235 urheilukello.

Kelloni on Garmin Forerunner 235, jonka sain joululahjaksi vuonna 2017. Kello on hyvä peruskello, johon olen ollut todella tyytyväinen. Se mittaa tarkasti matkaa ja sykkeen ranteesta. Kello seuraa myös unen laatua nukkuessani ja laskee askeleita päivän aikana. Tiedot kellosta puhelimeen siirrän bluetooth-yhteyden kautta.

Maratonilla en aio katsoa sykkeitä, vaikka jotkut sen mukaan niitä juoksevatkin. Varmempaa on katsoa kilometriaikoja, jotta pääsee tavoitteeseensa. Kello myös värisee ranteessa kilometrin täyttyessä ja ilmoittaa edellisen kilometrin keskivauhdin. Näppärä toiminto.

Juoksukengät

Jätin varusteiden mainitsemisesta kengät viimeiseksi, koska sunnuntain pitkis toi mutkia matkaan. Olen suunnitellut, että käytän maratonilla New Balance M1500BG5-kenkiä. HCRD Street Teamin jäsenenä olen saanut New Balancen Fresh Foam Zante Pursuit -kengät, mutta mielestäni ne ovat liian kevyet maratonkengiksi. Halusin hieman vaimennetummat kengät, ja ostin toisiksi kengiksi M1500-kengät.

Kuva, jossa new balance lenkkarit
Ei sittenkään näillä maratonille?

Onneksi testasin ”maratonkenkiäni”, sillä ilmeisesti jalan turpoamisen vuoksi alkoi vasemman jalan isovarpaan kynsi osua kengän kärkeen. Molempien kenkien – Zantet ja M1500 – pitäisi olla samaa kokoa, mutta ilmeisesti malli on hieman erilainen, sillä isovarpaalle on M1500 kengissä vähemmän tilaa.

Isovarpaan kynsi on ollut muutaman päivän hieman arka, mutta en usko, että se alkaa mustua ja irrota. Minulta on lähtenyt muiden varpaiden kynsiä juoksuharrastuksen aikana ja tiedä, miltä se tuntuu.

Ei siis M1500 maratonille. Mutta mitkä kengät sitten? Jos aion ostaa uudet, ne pitäisi ostaa hyvin pian, jotta ehdin totutella niihin. Voin myös päättää juosta ohuempipohjaisilla Zanteilla, mutta tuleeko matkasta liian tuskainen vähän vaimennetuilla kengillä? En haluaisi kovin monia kenkiä ostaa koska a) ne maksavat paljon ja b) eteinen on muutenkin täynnä erilaisia kenkiäni.

Kuva, jossa new balancen lenkkarit
Pitkä lenkki turvottaa jalkoja, joten maratonkengissä pitää olla hyvin tilaa varpaille.

Ja miten kunto sitten? Onko se kohdillaan? Sunnuntain hyvin mennyt 30 kilometrin pitkä lenkki loi uskoa, että maratonin juokseminen reilun kolmen viikon kuluttua on aivan mahdollista. Maraton on vain 12 kilometriä enemmän kuin harjoittelulenkkini. Viimeiset kilometrit eivät ole helppoja, mutta niistä selviää.

Tavoitteeni neljä ja puoli tuntia on aivan realistinen aika sunnuntain lenkin perusteella. Valmentajani väläytti, että jopa neljä tuntia voisi olla mahdollinen. En kuitenkaan aio lähteä liian nopeasti matkaan, sillä 42,2 kilometriä on pitkä matka.

Juoksen vielä kaksi pitkää noin kahden ja puolen tunnin lenkkiä ennen maratonia, joten voin testata toisia kenkiä ja urheilujuoman riittämistä lisäenergiana. Muuten kaikki alkaa olla kunnossa maratonia varten.

Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia

  1. Eipä tuohon ole juuri lisättävää. 🙂 Minäkin olen yleensä pyrkinyt etukäteen testaamaan järjestäjien tarjoaman kuntojuoman. Tosin viime vuonna en tainnut testata etukäteen Tukholman ja Tallinnan maratonien kuntojuomia. Tänä vuonna juoksin Pariisin maratonin omien energiageelien ja veden yhdistelmällä. Kuntojuomaa ei tainnut olla tarjolla. Tosin en sitä kaivannutkaan.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, millaista lisäenergiaa muut käyttävät maratonilla. En aio juoda järjestäjän urheilujuomaa, sillä siinä on makeutusainetta. Niistä ei yleensä ole vatsa tykännyt. Päivän sää vaikuttaa vielä valintaan, miten paljon pitää saada nestettä ja mm. suolaa. Nautin maratonilla todennäköisesti vettä ja energiageelejä ja omaa urheilujuomaa. Omat juomat täytyy tosin itse kuljettaa tai pyytää jotakuta tuomaan matkan varrelle. Vähän täytyy vielä miettiä. 😃

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: