Uncategorized

Esittelyssä juomavyöt

Nyt kun lämpötilat ovat nousseet suorastaan kesäisiin lukemiin, päätin kirjoittaa kahdesta omistamastani juomavyöstä, joilla juomat saa kuljetettua lenkillä mukana. Camelbakin juomavyön ostin HCR:n kisaexposta keväällä 2014 ja Salomonin vyön pari vuotta myöhemmin maratonia silmälläpitäen.

Salomonin vyötä olen käyttänyt eniten. Kangasmaisena se on kuin lisätaskut, jos juoksuvaatteiden uumeniin ei pysty säilömään puhelinta, geelejä, avaimia, nenäliinaa… Ja koska kyseessä on juomavyö, kulkee siinä vaivatta myös lenkillä tarvittavat nesteet.

Salomonin juomavyön ehkä nerokkain ominaisuus on pehmeät pullot. Vyöhön mahtuu kaksi 2,5 desilitran juomapulloa. Niissä juoma ei hölsky, sillä venttiili ei päästä ilmaa sisään pulloon, kun siitä juo. Kun pullo on tyhjä, se on vain kevyt pussi, joka mahtuu pieneen tilaan.

silikonipullo
Salomonin 2,5 desilitran pehmeä juomapullo.

Talven pitkillä lenkeillä olen kuljettanut vain yhtä juomapulloa mukanani ja sujauttanut pari geeliä taskuihin. Jotta pullo pysyy varmemmin matkassa mukana, voi pullon suun ympäri kietaista takataskussa olevan kumilenkin. Pullot ovat selkäpuolella, josta ne on melko helppo ottaa vauhdissa. Kuminauhaa irrottaessani joskus painan vahingossa imuosaa, josta voi roiskahtaa vettä vaatteille. Kun pullosta on muutaman kerran juonut, se mahtuu takataskuun kokonaan, eikä kumilankaviritystä enää tarvita.

Ohuena ja kangasmaisena Salomonin juoksuvyö pysyy melko hyvin paikoillaan. Kuten kaikki juomavyöt, myös sekin hieman pyörii vartalon ympärillä. Joudun pitkän lenkin aikana yleensä kerran tai pari asettamaan sen takaisin paikoilleen, etteivät pullot ole pian edessä ja puhelintasku takana. Vyön kireyttä on myös helppo säätää, ja säädöt pysyvät hyvin paikoillaan.

juoksuvyö
Camelbakin juoksuvyö kahdella 3 desilitran pullolla. Kuva: Jenni Somervalli

Camelbakin vyö on ollut minulla pidempään, mutta olen käyttänyt sitä huomattavasti vähemmän. Camelbakin vyö on ollut luottovarusteeni etelänmatkoilla, jolloin juoksen helteessä. Vyössä on kaksi isoa 3 desilitran juomapulloa takana ja pieni tasku puhelimelle edessä. Etelässä juoksen usein aamulla ennen aamupalaa, ja laitan silloin toiseen pulloon vettä ja toiseen esimerkiksi mehua, jos tarvitsen energiaa matkan aikana. Juuri muuta ei sitten tarvitakaan.

juomavyö2
Puhelimeni mahtuu juuri vyön etutaskuun.

Vaikka kuinka haluaisi, kaksi isoa ja tyhjänäkin jonkin verran painavaa pulloa eivät kulje kevyesti selän takana. Toinen pulloissa ainakin itseäni suunnattomasti ärsyttävä piirre on se, että vajaina neste hölskyy pulloissa. On kuin kantaisi aaltoilevaa tankkia mukanaan. Kaikki keskittyminen menee selän takaa kuuluvaan lotinaan.

Pullot ovat Camelbakin vyön heikoin mutta samalla vahvin lenkki. Niissä on iso suuaukko, jonka ansiosta neste on helppo kaataa sisään ja pullot on helppo pestä ja pitää sisältä kuivina silloin, kun niitä ei käytä. Korkkia ei tarvitse juodessa aukaista, vaan suuhunsa voi puristaa juuri oikean määrän nestettä. Venttiilissä on erikseen vielä säätö, miten paljon vettä kerralla haluaa tulevan.

Kaksi pulloa ovat selkäpuolella, josta ne on helppo vauhdissa napata mukaansa. Mekanismi aivan aidosti toimii näppärästi. Pullo on helppo irrottaa ja laittaa takaisin paikoilleen, vaikka selkänsä taakse ei näe. Kertaakaan en ole onnistunut pudottamaan pulloa vauhdissa, eivätkä pullot myöskään ole tippuneet. Vyö on kaiken lisäksi kaunis ja pullojen muotoilua harkittaessa on selvästi pohdittu käyttäjäystävällisyyttä.

juomavyö1

Raskaiden pullojen vuoksi Camelbakin juoksuvyö liikkuu enemmän lanteilla kuin Salomonin vyö. Jokainen juoksuaskel hieman heilauttaa pulloja, ja vyö liikkuu. Ainoa ratkaisu olisi muuttua vartaloltaan tasapaksuksi tai mieheksi, niin vyö ei nousisi ja liikkuisi niin paljon. Koska tämä ei ole mahdollista, kiristän vyön yleensä melko ylös. Vyö kiinnitetään paksulla soljella, ja se on enemmän vyölaukkumainen kuin Salomonin kangasmainen juoksuvyö.

Olen jo jonkin aikaa haaveillut Salomonin juomaliivistä. Esimerkiksi yhteislenkeillä olen nähnyt sellaisen monella. Juomaliivi vaikuttaa erittäin toimivalta ratkaisulta. Siinä voi käyttää samoja pehmeitä pulloja kuin juomavyössäni. Se jatkaa samaa linjaa kuin Salomonin juomavyö, sillä liivissä ei ole isoja painavia solkia vaan narukiristys. Juomareppua en vielä tarvitse – toistaiseksi pari pulloa juomaa riittää hyvin lenkillä.

Follow my blog with Bloglovin

3 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: