MATKAT

Patikointia ja polkujuoksua Puumalassa

Juhannuksen juoksukilometrit jäivät vaatimattomiksi. Ehdin kuitenkin päästä kunnon lomatunnelmaan vuokramökillä Puumalassa. Olimme matkassa perheen kanssa. Heitin talviturkin Saimaaseen, pelasin minigolfia, söin juhannuksen pitopöydässä vatsani täyteen enkä pessyt hiuksiani kertaakaan shampoolla pitkän viikonlopun aikana. Saimaan siniset aallot puhdistivat kuontalon.

Kuva, jossa vaahtopaita Saimaalla.
Suomen suurin järvi Saimaa.

Juhannuspäivänä kävimme koko viisihenkisellä perheellä tutustumassa Norppapolkuun. Se on 13 kilometrin mittainen merkitty ulkoilu- ja patikointireitti Puumalassa ja kulkee enimmäkseen Saimaan rantoja pitkin. Korkeuseroja on yllättävän paljon, joten sinne ei ole asiaa esimerkiksi lastenrattaiden kanssa.

Kuva, jossa reitelija jarven rannalla.
Ihailin luontoa Norppapolun varrella.

Näkymät kallioiden päältä olivatkin sitten ihanat. Juhannusaaton helle oli muuttunut tavalliseksi Suomen kesäsääksi, mutta se sopi hyvin Kaivannonkiepin kiertämiseen. Sen pituus oli neljä kilometriä ja etenkin reitin länsipuolella oli todella kauniit maisemat Saimaalle. Kovan tuulen ansiosta hyttyset eivät kiusanneet.

Kuva, jossa uimaranta saimaalla.
Yksi Norppapolun varrella olleista uimapaikoista.

Reitin varrella oli muutamia uimarantoja ja nuotiontekopaikkoja. Jos kiertää koko 13 kilometrin mittaisen Norppapolun, voi taukopaikoille pysähtyä syömään ja lämpimänä päivänä pulahtaa uimaan. Reitti on todella hyvin merkitty keltaisin nauhoin. Kävelijöitä on riittänyt sen verran, että maahan on tamppautunut selvä polku.

kuva, jossa patikoija norppapolulla
Norppapolku on hyvin merkitty maastoon.

Näin reitillä yhden maastopyöräilijän. En päässyt kysymään, millainen reitti on pyörällä kuljettavaksi. Vaikka olisi millainen maastopyörävirtuoosi tahansa, luulen, että paikoin pyörää on pakko taluttaa. Kulkemamme polku oli enimmäkseen kangasmetsää, mutta välillä hyvinkin jyrkkää nousua kalliota pitkin.

Kuva norppapolulta.
Jääkauden muovaamia maisemia Norppapolun varrella.

Norppapolku soveltuu varmasti hyvin polkujuoksuun. Tällä kertaa siihen ei ollut mahdollisuutta, vaan minun oli odotettava iltaan, että pääsin ottamaan juoksuaskeleita. Olin päivällä testannut kävellessä Saucony Peregrine -maastojuoksukenkiä (kengät saatu). Ne pitivät hyvin kallioille noustessa ja tuntuivat mukavilta polulla, jossa oli juurakoita, kiviä ja käpyjä.

Kuva, jossa maastojuoksukengat.
Saucony Peregrine -maastojuoksukengät. Kengät saatu.

Sauconyn yleistuntuma on pehmeä ja kimmoisa. Minulla on ollut käytössä myös toiset Sauconyn juoksukengät, jotka on suunniteltu asfaltille. Myös ne tuntuvat pehmeämmiltä kuin muut juoksukenkäni. Tähän asti olen juossut poluilla Salomonin S-lab ultra -kengillä, jotka ovat Peregrinien vastakohta: kovat, jäykät ja joustamattomat. Sauconyn kengissä on pehmeä päällikangas ja ne ovat muutoinkin tarkoitettu helpompaan maastoon kuin Salomonin kenkäni.

Kuva, jossa polkujuoksija.
Poluilla Puumalassa.

Kävin kokeilemassa polkujuoksua vuokramökkimme lähistössä. Olemme olleet samalla mökillä ennen, joten juoksuun soveltuva luontopolku oli tuttu. Reitti ei ollut pitkä, mutta pääsin testaamaan polkujuoksua ihan kunnon olosuhteissa. Pitkospuita, kivikkoa ja kapeita polkuja, joissa sai katsoa tarkasti jalkoihinsa.

Kuva, jossa luontopolku.
Luontopolku, jota pitkin juoksin.

Lyhyen neljän kilometrin lenkin aikana ehdin todeta, että pidän polkujuoksusta todella paljon. Luonnossa ja etenkin metsässä on rauhoittavaa liikkua. Nautin, kun asettelen jokaisen askeleen kiven tai juurakon viereen ja hyppään isompien esteiden yli. Metsään merkattu ja poljettu reitti osoitti tien, mutta olo oli vapaa. Lenkin jälkeen oli ihana pulahtaa mökkirannasta uimaan.

Kuva, jossa saimaa.
Saimaan rantaa Puumalassa.

Juhannuksessa parasta oli perheen kanssa vietetty aika, ajankulun unohtaminen ja luonnossa liikkuminen. Ehdin lukea yhden kirjan loppuun. Peiliin ja puhelimeen kurkkasin huomattavasti harvemmin kuin yleensä. Ennen varsinaista kesälomaa on vielä viikko töitä, mutta nyt sain jo vähän esimakua huolettomasta olosta.

Follow my blog with Bloglovin

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: