yhteislenkki

Kesästä enemmän irti juoksemalla

Kesästä ja mistä tahansa vuodenajasta saa enemmän irti juoksemalla. Syksyn pimeydessä ja kevättalven loskakeleissä ei ole paljon katsottavaa. Kesä antaa kokemuksia niin isolla kauhalla, että sitä tekisi mieli toppuutella. En ehdi nauttia tästä kaikesta loistosta!

Kesäinen maisema Mäntyniemessä.

Tiistaiaamuna osallistuin jälleen yhteislenkille. Kiitos lasten kesäloman ja miehen etätyöpäivän pääsin lähtemään kotoa jo ennen seitsemää. Ensimmäiset juoksuaskeleet piti ottaa, kun kiiruhdin bussista junaan. Ehdin juuri ja juuri kyytiin.

Tapaamispaikaksi oli sovittu Kaisaniemen puisto Helsingissä. Siitä nelihenkinen aamulenkkiryhmämme lähti kiertämään Töölönlahtea. Se ei tietenkään riittänyt meille, vaan suuntasimme seuraavaksi Baanaa pitkin Hietaniemeen.

Yhteislenkille osallistuivat lisäkseni Esa, Satu ja Merituuli.

Nyt kesäkuun puolivälin jälkeen päivä on pisimmillään. Aamulla kahdeksalta oli jo 20 astetta lämmintä ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Olin saanut junassa pitkiä katseita lyhyistä shortseistani, mutta kaikki muu olisi ollut liikaa lämpöisessä kesäaamussa.

Kun katson lenkillä otettuja kuvia, huomaan, että olen saanut väriä talvenkalpeaan ihooni. En ole ehtinyt maata äksänä rannalla, mutta juostessa saa aivan huomaamatta aurinkoa. Urheilukellon jättämä vaalea raita ranteessa on jo silmiinpistävä.

Kuva: Satu Saarisalo

Hietaniemestä matka jatkui Mäntyniemen ohi kohti Seurasaarta. Pidimme vauhdin lähellä 7 min/km. Meillä oli Merituulin kanssa takanamme sunnuntain 17 kilometrin lenkki. Ihmettelimme molemmat, miten meno tuntui siitä huolimatta todella kevyeltä. Oli olo, että tätä voisi jatkaa miten kauan tahansa.

Uusimmassa Sport-lehdessä (6-7/2019) on pieni haastattelu minusta ja siitä, miten olen hyötynyt matalilla sykkeillä juoksemisesta. Sain siitä jälleen hyvän todisteen: kevyistä lenkeistä palautuu nopeasti ja voi taas lähteä uudelleen juoksemaan.

Mitä enemmän juoksee pitkiä matkoja matalalla sykkeellä, sitä paremman peruskestävyyskunnon saa. Hyvä peruskestävyys auttaa pitkillä lenkeillä, eli hyvä kierre on valmis. Peruskestävyyden päälle taas voi alkaa rakentaa vauhtikestävyyttä.

Näkymä Seurasaareen päin.

Kaunis merimaisema ja vihreä luonto tekivät osaltaan menon kevyeksi. Juoksu auttaa minua rämpimään läpi pimeämmät vuodenajat, sillä juoksusta tulee lähes poikkeuksetta hyvä olo. Kesällä on sitäkin hienompaa, kun kaikkea kaunista tulvii silmien verkkokalvoille. Samaan aikaan kumpuaa hyvä olo myös sisältä päin.

Kävimme kääntymässä Seurasaaressa. Sieltä löytyi vessa, jossa pystyi myös täyttämään vesipullot. Minulla oli mukana hyväksi havaittu Salomonin juomavyö ja siihen sopivat kaksi pehmeää 0,25 litran pulloa. Paluumatkalla otin myös yhden geelin. Aamulenkeillä alkaa helposti energia loppua, koska on ehtinyt syödä vain kevyen aamupalan.

Pehmeät pullot ovat loistava keksintö.

Paluumatka meni mukavasti jutellessa. Väkeä oli jo enemmän liikenteessä, kuin ihan aamutuimaan. Puolet meistä – minä mukaanlukien – oli menossa lenkin jälkeen vielä töihin. Osa jatkoi lomapäivän viettoa ja olin heille hieman kateellinen. Juoksin Kaisaniemen puistosta työpaikalle Hakaniemeen.

Olisin voinut jäädä ulos kauniiseen kesäaamuin.

Lenkin tiedot:

⁃ 17,35 km

⁃ 2:02 h

⁃ 7:03 min/km

⁃ keskisyke 134 bpm

Aamulenkki ennen työpäivää oli kuin varastettu hetki. Sopiva annos aurinkoa, kesäistä luontoa ja juoksukaverien seuraa. Työpaikalla lounastauolla keräsin lautasen kukkuroilleen syötävää. Kerroin, että olin aamulla juoksemassa ja oli hirmuinen nälkä. Olin juonut lenkin jälkeen aamulla vain pullollisen urheilujuomaa.

Hietaniemessä

En tiedä, miltä muiden korviin kuulostaa 17 kilometrin aamulenkki ennen työpäivää. Minulle se oli lähes parasta, mitä sinä hetkenä tiesin. Toimistorakennukseemme tehdään julkisivuremonttia, enkä näe huoneestani edes ulos. Siellä se pressujen ja suojamuovien takana on. Ihana kesä.

6 kommenttia

 1. Vau, mahtavannäköinen lenkki ja aikamoiset luvut kaikin puolin! On kyllä ihanaa tajuta joka vuosi uudestaan, kuinka mukavaa kesälenkkeily parhaimmillaan on. Ihmettelen vähän, miksi junailijat jaksoivat katsella pitkään kuvan perusteella aika normaalinmittaisia shortseja, varsinkin kesäpäivänä…

  Tykkää

  1. Mä nyt niin kyllä hengitän ja elän tätä kesää, kun olen kesäihminen. Oli kyllä mahtava lenkki! Helsingissä on paljon kaunista merenrantaa. Kuljimme suosittua reittiä pitkin, sillä vastaantulijoita oli paljon! Pari tv:stä ja muualta tuttua henkilöä tuli bongattua myös. Ja Hietaniemessä melkein jouduimme itse tv-kameroiden eteen, kun siellä kuvattiin aamu-tv:tä. 😅 Ja niistä shortseista… Kyllähän ne aika ylös nousivat, kun siinä junanpenkillä istuin. 🙈

   Tykkää

 2. Mietin juuri iltalenkillä ollessani ihan samaa: miten ehtii nähdä kesällä paljon enemmän, kun juoksee. Huikea startti sulla työpäivälle ja kivankuuloinen reitti! Itselle se olisi vielä liian pitkä ainakin ennen työpäivää, mutta syksyn puolimaratonin lähestyessä I’m getting there. 🙂

  Tykkää

  1. Työpäivän jaksoin hyvin, mutta alkuillasta piti vähän keräillä itseään. 😅 Kesä on niin kaunis ja vain hetken täällä. Siitä pitää nyt nauttia. Tykkään seurata luontoa, joten juoksemalla saa monta kärpästä yhdellä iskulla. Mille puolikkaalle olet menossa? Siihen harjoitellessa ei tarvitse juosta edes noin pitkiä lenkkejä. Vähempikin riittää. 😊

   Tykkää

   1. Huomasin vastauksesi vasta nyt. Olen menossa Rantapuolikkaalle ja tavoitteena on, että ehtisin ennen sitä juosta pari noin 15 km lenkkiä – eiköhän se riitä. 🙂

    Tykkää

   2. Kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta. Mä olin juossut ennen ensimmäistä puolikasta v. 2013 enimmillään 16-17 km lenkin (en muista enää tarkkaan). Se riitti vallan mainiosti. Juoksutapahtumassa saa kummasti itsestään enemmän irti. Tsemppiä harjoitteluun! Olen Rantamaratonin expossa HCRD-ständillä perjantaina 20.9. ja lauantaina on tarkoitus startata kolmannelle maratonilleni kyseisessä tapahtumassa. 😊

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: