pyöräily

Uusia tuulia työmatkapyöräilyyn

Maratonit on tältä vuodelta juostu ja on aikaa keskittyä muuhunkin, kuin pelkkiin juoksuharjoituksiin. Kuten esimerkiksi työmatkapyöräilyyn, joka on mielestäni monella tapaa huippujuttu. Pyöräillessä toimistotyöntekijä saa ulkoilmaa, kunto nousee eikä pyöräily saastuta. Tätä ei ehkä ihan heti uskoisi, mutta pääsen kotiovelta nopeimmin 13 kilometrin päässä olevalle työpaikalleni pyörällä.

Kun harjoittelin kevään maratonille, harjoitusohjelmaan mahtui työmatkapyöräilyä noin kerta viikkoon. Syksyn maratonohjelmassa oli lähes pelkästään juoksua. Se on tietenkin oma valinta, että menee bussin ja junan kyydillä töihin ja lähtee illalla erikseen kuntoilemaan. Ei viisain valinta, mutta maratonille valmistautuminen vaatii hieman uhrauksia.

En pyöräile joka päivä enkä välttämättä edes joka viikko työmatkoja. Teen paljon kotoa etätöitä, mikä luonnollisesti vähentää pyöräilykertoja. Parhaimmilla viikoilla pyöräilen töihin kaksikin kertaa, mutta en sen enempää. Väillä myös juoksen työmatkoja. Työmatkajuoksua sain mahdutettua myös maratonharjoitteluun.

specialized sirrus elite
Ostin Specialized-merkkisen pyöräni lokakuussa 2015.

Neljä vuotta sitten syksyllä ostin nykyisen pyöräni. Se on miesten fitness/hybridipyörä, joka on osoittautunut hyväksi työmatkajuhdaksi. Kerran on mennyt rengas rikki työmatkalla ja joskus olen joutunut kädet öljyssä asettelemaan ketjuja paikoilleen. VR:llä takkuaa enemmän, joten en voi valittaa.

Talvella pyörässä on nastarenkaat, joten pyöräilykausi jatkuu läpi talven. Talvipyöräilyssä on omat haasteensa, kuten tarpeeksi lämpöisten käsineiden löytäminen. Toisin kuin juostessa, pyöräillessä palelee helposti sormet, jos on pakkasta. Jos on kovin paksut lapaset kädessä, vaihteiden vaihtamisesta tulee hankalaa.

Maratonin jälkeen olen pyöräillyt kaksi kertaa työmatkat. Heti maratonin jälkeisellä viikolla kerran ja tällä viikolla toisen kerran. On helppoa lähteä pyöräilemään, kun töissä on hyvät sosiaalitilat ja siellä valmiina pyyhe, shampoot ja muut tarvittavat. Ikävä kyllä tuttuun rutiiniin tulee pian muutos.

tokoinranta helsinki vesi heijastus vanha talo
Hakaniemi ja sen meren läheisyys muuttuvat pian Pasilan betonikortteleihin.

Parin viikon päästä työpaikkani muuttaa uusiin tiloihin Pasilassa. Olin siellä tutustumassa tällä viikolla. Työmatka lyhenee kolmella kilometrillä ja reitti pysyy samana kuin aiemminkin, joten siltä osin muutos on mieluinen.

Työkaverini ei turhaan sanonut, että on kuin aloittasi uudessa työpaikassa. Kun uudet toimitilat oli katsastettu, pyysin saada käydä katsomassa myös sosiaalitiloissa ja parkkihallissa. Esimieheni viittoi, että tuolta tulet pyörällä sisään ja tuolta menet ulos. Yritin parkkihallin ikkunoista näkyvistä maisemista päätellä, miten päin oikein olimme. Neula sisäisessä kompassissani pyöri hurjana ympyrää.

pasila tripla tyomaa
Pasinlan uudesta kauppakeskuksesta tulee pian työpaikkani lähikauppa.

Myös sosiaalitiloissa on toimittava eri tavalla kuin aiemmin, koska niissä ei ole omaa lokeroa, jossa voisin säilyttää tavaroitani. Eräs seuraajani kertoi Instagramissa, että oli kerran kuivannut itsensä käsipapereihin, kun oli unohtanut pyyhkeen kotiin. Käyköhän minulle vielä joku päivä samalla tavalla?

Uudet tilat ja käytännöt vaativat jälleen uuden oppimista. Vähän harmittaa, kun tutut rutiini menevät uusiksi, mutta en anna sen vaikuttaa työmatkaliikuntaani. Aion opetelle liikkumaan ja toimimaan uusissa tiloissa. Kirjoitin viime vuonna vinkkejä työmatkapyöräilyn aloittamiseen ja ensimmäinen vinkki oli, että aloita. Ei siitä muuten koskaan mitään tule. Nyt on otettava sama asenne.

Lue lisää: Kuusi vinkkiä työmatkapyöräilyyn

Se, että työmatkatkani lyhenee ja on jatkossa vain 10 kilometriä, saattaa lisätä työmatkaliikuntaa. Matka on juuri sopiva juosta. Pyörällä kotoani Pasilaan ajaa tasan puoli tuntia. Jatkossa ei tarvitse enää seistä Pasilan liikennevaloissa, kun saan kääntyä ensimmäisestä risteyksestä kohti parkkihallia – jos se siis sijaitsee siellä, missä luulen.

pasila ilmana hartwall-arena
Pasilan läpi ajaminen on ollut yhtä työmaan väistelyä viime vuodet.

Valittaminen sikseen. Olen tyytyväinen, että työmatkaliikkujille ylipäänsä on varattu mahdollisuus pyörän säilytykseen, peseytymiseen ja vaatteiden kuivatukseen. Rutiinit pitää luoda uudelleen ja varmasti tulee kömmähdyksiä ja unohduksia. Työmatkaliikunta on kuitenkin niin helppo keino perheelliselle lisätä liikuntatuntien määrää, että näen mielelläni vaivan. Kerron myöhemmin lisää, miten asiat lähtevät rullaamaan.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: