salitreeni

Millainen kotisali meillä on?

Sisältää mainoslinkkejä.

Kun koronakriisi sulki melkein kaikki kuntosalit, tuli aika puhaltaa pölyt pois varastossa lojuneiden levypainojen päältä. Siirsin syrjään myös sähkösahan, joka vei kaiken tilan painonnostopenkin päältä. Mitä muuta löytyikään? Mutkatanko, kahvakuula, tasapainolauta… Varaston nurkassa nökötti kuntopyörä.

kotisali mutkatanko levypaino

Kuntopyörä on jonkin aikaa ollut käyttämätön, mutta se on toimittanut joskus muutakin kuin vaatetelineen virkaa. Pyöräilin kuntopyörällä, kun lapset olivat aivan pieniä. Nyt voin jo lähteä iltalenkille yksin tai pyytää lapsia mukaan pyöräilemään.

Kuntopyörän olemassaolo palautui mieleeni, kun mediassa alettiin puhua ulkonaliikkumiskiellosta. Onneksi sellaista ei ole tullut, eikä nyt näytä siltä, että ihmisten liikkumista pitäisi rajoittaa enemmän kuin on jo tehty. Ehdin kuitenkin suunnitella, että nostan pyörän ulos terassille ja pyöräilen siinä.

kotitreeni levypaino

Ostin 10 kg:n kahvakuulan sen jälkeen, kun olin käynyt liikuntakeskuksen ohjatuilla kahvakuulatunneilla. Se oli samoihin aikoihin, kun aloitin juoksuharrastuksen vuonna 2012. Katsoin ohjeita myös YouTubesta ja heilutin kuulaa iltaisin, kun lapset olivat menneet nukkumaan.

Tuolloin tein sen virheen, että kuntoilin liian myöhään illalla. Kroppa kävi kierroksilla, minkä vuoksi yöuni ei ollut aina palauttavaa. Niin käy edelleen, jos lähden lenkille liian myöhään. Rannesykemittarin mukaan syke pysyy tällöin jopa 68 lyönnissä/minuutti, kun normaalisti öisin se laskee alle 50:n. Lisäksi sain vuodenvaihteessa 2012/2013 toispuoleisia puutumisoireita, joiden vuoksi kävin neurologin tutkimuksessa. Puutumisen syy oli kuitenkin lihaksissa.

Parhaan avun puutumisoireisiin sain fysioterapeutilta, jolle olen edelleen kiitollinen. Hän laittoi vinossa olleen kroppani ruotuun ja muistutti, että liian haastavien kahvakuulaliikkeiden teko ei ole järkevää niin kauan, kuin vartalossa on epätasapainoa.

Kahvakuula on kuitenkin kotitreenaamisen hyvä apuväline. Etuheilautukset haastavat koko kroppaa ja lämmittelevät lihaksia. 10 kg:n painoinen kuula on ollut hyvä kompromissi, sillä se on riittävän raskas etuheilautuksiin, mutta ei kuitenkaan liian painava yhdellä kädellä nostettavaksi.

soutuliike kahvakuula

Vajaa kymmenen vuotta sitten mieheni hankki meille penkin, mutkatangon ja levypainoja. Koska meillä on eripainoisia levypainoja 0,5 kg:sta 5 kg:an, saan tehtyä itselleni juuri sen painoiset käsipainot, kuin tarvitsen. Kuntosalilla olen käyttänyt hauiskääntöihin 7 kg:n painoja ja pystypunnerrukseen 5-6 kg:n käsipainoja. Teen yleensä 12-15 liikkeen sarjoja kolme kertaa.

Tavalliseen kyykkyyn, askelkyykkyyn tai bulgarialaiseen kyykkyyn voi ottaa painoksi kahvakuulan, käsipainot, tangon tai vaikka lapsen, jos sellaisia löytyy nurkista. Bulgarialainen askelkyykky on suosikkini. Se ei tarvitse avukseen painonnostopenkkiä, vaan mikä tahansa koroke käy. Olen tehnyt bulgarialaisia askelkyykkyjä puistonpenkkiin nojaten.

bulgarialainen askelkyykky

Lihaskuntotreeniin minua motivoi monikin asia. Ensinnäkin tykkään siitä. Mieluiten kävisin salilla, mutta nyt poistun kotoa vain pakollisten menojen kuten kaupassakäynnin vuoksi.

Toiseksi haluan välttää rasitusvammat. Sain kaksi vuotta sitten lonkan rasitusvamman, joka johtui pitkälti pakaroiden voimattomuudesta ja lantion asennosta. Kolmas asia on, että hartiani jämähtävät helposti toimistotyössä. Pystypunnerrus, soutuliike ja ylätalja (jota meillä ei sentään kotona ole) saavat veren kiertämään hartioissa ja auttavat välittömästi jumittuneeseen oloon.

Bonuksena lihaskuntotreenistä saa muotoa lihaksiin. Liian isoja lihaksia ei saa vahingossa, joten liikaa lihaskasvua ei tarvitse pelätä, jos saliliikkeitä tekee kerran tai kaksi viikossa. Kansallinen liikuntasuosituskin kehottaa harjoittamaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kahdesti viikossa. Kunhan koronarajoitukset päättyvät, hankin taas salijäsenyyden, mutta siihen asti kotisali on kirjaimellisesti kotisali.

3 kommenttia

  1. Mekin tuumittiin pihalla olevaan teräshalliin hankkia perussalikamat. Itselle juurikin toimistotyön takia tarvitsee tehdä treeniä yläkropalle. Alaroppa saa juoksusta hyvin puhtia.

    Tykkää

    1. Muutama viikko pelkkää etätyöskentelyä kotitoimistolla on kyllä tehnyt selväksi, että yläkroppa vaatii liikuntaa. Sullahan on siellä hyvät puitteet, jos on oikein halli. 😊 Meillä salikamat on normaalisti lämpimässä varastossa, joka ei ole kovin iso. Mahtuu siellä kuitenkin kuulaa heiluttamaan ja painoja nostelemaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: