juoksu

Nastalenkkarit käyttöön

Nastalenkkareista kirjoittaminen tuli taas ajankohtaiseksi, kun vuorossa oli ensimmäinen kunnon pakkaslenkki. Osallistuin sunnuntaina Helsinki City Running Dayn yhteislenkille, joka lähti Töölön kisahallilta. Yhteislenkkejä järjestetään läpi talven joka toinen viikonloppu ja ne ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.

Pääkaupunkiseutu oli saanut kevyen lumipeitteen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kävin perheen kanssa ulkoilemassa lauantaina ja ihailin kaunista talvimaisemaa. Tiet olivat osin jäässä. Niinpä valitsin sunnuntain yhteislenkille jalkaani nastalenkkarit.

toolonlahden ympari juoksu talvella
Talvi saapui viikonloppuna – ainakin hetkeksi.

Ajoin Espoosta Töölöön päin autolla ja huomasin, että Helsingissä tiet olivat enimmäkseen sulia. Ei voinut enää perääntyä, koska mukana ei ollut muita kenkiä kuin jalassani olleet nastalenkkarit. Niillä siis mentiin.

Nykyiset nastalenkkarini ovat Sarva Xantet. Juoksin monta vuotta Icebugin nastalenkkareilla, mutta ne tulivat tiensä päähän vuosi sitten. Otin pienen harha-askeleen Salomonin Speedspike-kenkien suuntaan, mutta hylkäsin ne liian kovina. Muutama pidempi lenkki sai säärien alaosan jomottamaan ikävästi.

Sarva Xante nastalenkkarit talvijuoksuun
Nykyiset nastalenkkarini Sarva Xantet ostin tammikuussa 2019.

Tammikuussa 2019 ostin ensimmäiset Sarva-merkkiset kenkäni. Ne ovat kevyet, jonkin verran vaimennetut ja niissä on kapea lesti. Olisin mielelläni vaihtanut uusiin Icebugeihin, mutta en nykyisistä malleista löytänyt riittävän kapeaa lestiä. Mikä parasta, Sarvat tuntuvat pitävän liukkaalla vähintään yhtä hyvin kuin vanhat Icebugini.

Ehdin juosta uusilla nastalenkkareillani monta lenkkiä ennen kevään tuloa. Juoksin pitkiä lenkkejä sekä vetoja Juoksuliikkeen treeneissä Espoon keskuspuistossa. Jalat eivät palelleet enkä saanut hiertymiä.

nastalenkkarit talvijuoksu sarva
Juoksin sunnuntain yhteislenkillä nastalenkkareilla. Puin jalkaani myös itse tekemäni villaiset säärystimet.

Sunnuntain yhteislenkillä lähdin juoksemaan ryhmän kanssa, joka tähtäsi 6:15 min/km -vauhtiin. Heti Kisahallin pihassa huomasin, että nastalenkkarit olivat sittenkin oikea valinta. Vaikka tiet olivat enimmäkseen sulia, oli paikoin erittäin liukkaita kohtia.

Paljaalla asfaltilla nastat rapisivat, mutta eipä tarvinnut vilkuilla jalkoihin ja tarkkailla, missä mustaa jäätä oli. En mielelläni juokse nastoilla (ja kuka juoksisi), ellei alla ole jäätä tai lunta. Sarvoissa en kuitenkaan tunne nastoja pohjan läpi, joten ärsyttävintä on lähinnä kenkien alta kuuluva rapina.

talvijuoksuvaatteet nastalenkkarit
Talvijuoksuhousut, -takki ja käsineet Craft, saatu blogin kautta.

Ryhmämme juoksi Baanaa pitkin Hietaniemeen ja sieltä Meilahden ja Keskuspuiston kautta takaisin Kisahallille. Myötäilimme osin Helsinki City Runin ja Helsinki City Marathonin reittejä. Ensi vuonna matkat juostaan toiseen suuntaan kuin edellisinä vuosina. Olen itse mukana ensi kevään Helsinki City Marathonilla.

Reitti oli osin hiekkatietä, jolloin nastat eivät haitanneet. Hiekkateitä on mm. Hietaniemessä ja Keskuspuistossa. Osin oli liukkaita kohtia, joita minun ei tarvinnut nastakenkineni kiertää, vaan sain juosta vaikka peilijäällä.

joutsenetkin jaatyy kiinni jaloistaan
Näitä Töölönlahden maisemia ja lintuja katsellessa mieleeni tuli PMMP:n laulu ”Jousenet”.

Juoksin yhteislenkin päätteeksi vielä kaksi kertaa Töölönlahden ympäri, jotta pääsin lähelle juoksuohjelmassani ollutta 120 minuuttia pitkää lenkkiä. Oma lenkkini jäi lopulta kymmenen minuuttia tavoitteesta, mutta en antanut sen haitata. Juoksin yhteensä 17 kilometriä keskivauhdilla 6:26 min/km.

Sarvan nastalenkkarit olivat ensimmäistä kertaa jalassa pitkän kesätauon jälkeen. Huomasin illalla pientä arkuutta nilkoissa ja säärien alaosissa. Tuntemukset menivät  yön aikana ohitse. Uskon, että jalkani tottuvat taas pian nastalenkkareihin. Pelkkä kovalla alustalla juokseminen saattaa saada vastaavaa aikaan, vaikka kengät olisivatkin tutut.

nastat lenkkareiden pohjassa
Sarva Xante -kenkien pohjissa on 20 tähdenmuotoista nastaa.

Jos pohdit nastakenkien ostamista, suosittelen lämpimästi ne ostamaan. Liukkaalla kaatumiset ja loukkaamiset ovat aivan turhia. Kullekin paras malli löytyy sovittamalla, sillä kengissä on eroja. Itselläni on kokemusta vain kolmesta merkistä: Icebug, Salomon ja Sarva.

Icebugilla on pitkä kokemus nastakenkien valmistamisesta ja kenkien pito on huippuluokkaa. Vanhoista Icebugeistani ei irronnut yhtäkään nastaa kuuden talven aikana. Icebugien lesti on melko leveä, mikä kannattaa ottaa huomioon kenkäkaupoilla.

Salomonin kapeahko lesti sopii jalkaani. Salomon Speedspiket pitivät erittäin hyvin jäällä ja lumella, mutta ne olivat aivat liian kovat minulle. Oikein harmitti luopua niistä ja vaihtaa toiseen merkkiin. Onneksi olin ostanut kengät 30 päivän vaihto-oikeudella. Testasin kenkiä noin 100 kilometrin verran.

nastalenkkarit
Nastalenkkarit ovat parhaimmillaan investointi moneksi vuodeksi. Edelliset nastalenkkarini kestivät kuusi talvea.

Olen ollut tyytyväinen Sarvoihin. Sarvan toinen malli Xero on kuulemani mukaan vähemmän vaimennettu kuin minulla käytössä oleva Xante. Xante ei kuitenkaan ole raskas kenkä vaan kesälenkkarin oloinen. Sillä erotuksella, että siinä on nastat pohjassa.

Juoksen talvella kaikki mahdolliset lenkit ulkona, joten pitävä ja hyvä kenkä on välttämättömyys. Olen juossut kevätmaratonit vuosina 2016 ja 2019, joten osa harjoittelusta on osunut talvikuukausille.

Kelit varsinkin Etelä-Suomessa vaihtelevat vielä joulukuussa suuresti, mutta talvi on yleensä löytänyt tiensä tännekin viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Kevätmaraton odottaa taas, joten monta talvista lenkkiä on tiedossa!

Lue lisää: Nastalenkkareden valinta – ei ihan helppo nakki

10 kommenttia

 1. Kiitos, hyvä kirjoitus. Mulla on Salomonit ja ne on aivan liian kovat. Katselin Juoksija-lehdestä mainosta uusista Icebugeista ja aika hyvältä näyttivät. Melko arvokkaat, mutta sovittaminen ei maksa mitään ; -)

  Tykkää

  1. Tästä meillä varmaan oli joskus puhettakin. Kannattaa miettiä nastakengät monen vuoden investointina. Icebugit eivät oman kokemukseni mukaan ole kovat – päinvastoin. Hyviä talvilenkkejä sinne! 😊

   Tykkää

 2. Hei! Mistä löysit Sarva Zante naisten koon 42,5? Olen surffaillut eri kauppojen sivuilla, mutta löydän suurimpana koon 42, joka ei ihan minulle riitä.

  Tykkää

  1. Koko 42,5 löytyi Intersportista. Ostin kengät Helsingin keskustan Mikonkadun liikkeestä. On mahdollista, että Xantet ovat sittenkin miesten malli. Ne ovat kuitenkin kapeat lestiltään, joten rohkeasti kokeilemaan.

   Tykkää

   1. Juuri hetki sitten kotiin palanneena Sarva Zantet Tammiston Intersportista mukana. Pitkään kaupassa pähkin kokoja ja pakko oli nöyrtyä ottamaan 43, miesten malli. Seuraava 8h:n kisa loppiaisena ja piti saada uudet, paksut SealSkinz-sukat mahtumaan kenkiin. Suot kun voivat olla märkiä ja loppiaisen sää kaikkea + asteiden ja – 25 välillä. Kiitos vielä kerran, olit erinomaiseksi avuksi!

    Tykkää

   2. Kiva kuulla, että oli apua. 😊 Ei sovi liikaa tuijottaa kokoa. Eikös noille pitkille matkoille pidä olla reilun kokoinen kenkä, kun jalka turpoaa? Sukat kuulostaa hyviltä, kun Sarvoissa ei ole mitään kalvoa tms. Hyviä lenkkejä!

    Tykkää

 3. Joo turpoaa kyllä, mutta enemmän kesällä :-). Jos koskaan kaipaat maastojuoksulenkkareita, kannattaa kokeilla Salomon S Lab Speed. Ne ovat olleet yksi parhaita kenkäostoksiani.

  Tykkää

 4. Voiko nastalenkkareilla ajaa autoa? Vakaa päätös ostaa tänä talvena nastalenkkarit, vaikka en mikään himolenkkeilijä olekaan, mutta kun jää ne vähäisetkin ulkoilut väliin, jos on liukasta.

  Tykkää

  1. Olen ajanut nastalenkkareilla autoa. Eli kyllä se onnistuu, mutta onhan siinä pieni vaara, että nastat jäävät kiinni mattoon, mutta olen pitänyt riskiä aika mitättömänä. Kyllä vaarallisempaa on ajaa korkeakorkoisilla kengillä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: