Lenkillä-blogi testaa

Sport-geenitesti aktiiviliikkujalle – näytteen ottaminen

Kaupallinen yhteistyö Evogenomin kanssa. Sisältää mainoslinkin.

Uudenvuodenaattona kiikutin postilaatikkoon sylkinäytteeni, josta jyväskyläläinen bioteknologian yritys Evogenom tekee minulle geenitestin. Tuloksia voin odottaa aikaisintaan neljän viikon kuluttua. Enimmillään analyysin tekoon menee kahdeksan viikkoa.

Näytteestäni tehdään Sport-geenitesti, joka on laajin Evogenomin tarjoama geenitesti. Nimensä mukaisesti se on suunnattu urheilijoille, mutta soveltuu myös kaltaiselleni aktiiviliikkujalle.

geenitestin tekeminen kotona
Tarvikkeet näytteenottoa varten toimitetaan postitse kotiin. Näyte palautetaan samassa pakkauksessa.

Näytteen perusteella tehty analyysi tulee kertomaan, millainen perimä minulla on esimerkiksi suhteessa kestävyysurheiluun (nopea ja hidas lihaskudos, hapenkäyttö), harjoittelun jälkeiseen palautumiseen tai kipukynnykseen.

Sport-geenitestin perusteella analysoidaan myös perintötekijöitteni vaikutusta unirytmiin, energian varastointiin, eräiden tautien vastustuskykyyn ja esimerkiksi alttiuteen saada heinänuha. Kerron tarkemmin tuloksistani, kun saan ne käsiini.

Geenitesti ei tule kertomaan absoluuttisia ja täysin tarkkoja vastauksia edellä mainittuihin ominaisuuksiin. Vastaukset ovat todennäköisyyksiä ja osoittavat, miten tietoni sijoittuvat suhteessa keskiarvoon. Analyysi perustuu olettamukseen, että olen perusterve. Sport-testin esimerkkiraporttiin voit tutustua täällä.

geenitestin tekeminen kotona
En ole koskaan aiemmin tehnyt geenitestiä. Hieman jännittää, millaisen analyysin saan näytteestäni.

Evogenomin sivuilla todetaan, että raportti ei ole lääketieteellinen analyysi vaan kartoitus geneettisistä ominaisuuksistani ja vahvuuksistani. Ympäristötekijöillä ja elämäntavoilla on suuri vaikutus tämänhetkiseen terveydentilaani.

Ennalta odotan eniten vastausta siihen, onko minulla laktoosin pilkkomiskyvyn antava genotyyppi. Luultavammin ei. Olen noudattanut vähälaktoosista ruokavaliota yli 25 vuotta, koska oman kokemukseni mukaan saan oireita laktoosista eli maitosokerista. Laktoosinpilkkomiskykyäni ei ole koskaan testattu.

Blogini lukijat saavat Sport-testin hintaan 190 euroa käyttämällä koodia ELINASPORT. Koodi on voimassa 17.1.2021 asti. Pääset nettikauppaan tästä.

kotona tehtava geenitesti
Testipakkauksessa on mukana näyteputkilo ja suppilo näytteenottoa varten. Testi tehdään syljestä.

Näyte geenitestiä varten otetaan syljestä. Testipakkaus tulee postilla kotiin ja näytteen voi ottaa itse. Ennen näytteen antamista ei saa syödä, juoda tai pestä hampaita 30 minuuttiin. Ohjeet ovat yksinkertaiset, mutta ne kannattaa lukea tarkkaan ennen testin tekoa.

Testipakkauksessa on näyteputkilo, jossa on stabilointiainetta. Stabilointiainetta ei saa mennä suuhun tai iholle. Ennen näytteen antamista putkilosta otetaan korkki pois ja tilalle laitetaan pakkauksessa mukana oleva suppilo. Näyte kerätään sylkemällä suppiloon.

suppilo geenitestin naytteenottoa varten
Näyte geenitestiä varten kerätään sylkemällä muovisuppiloon. Sylkeä tulee kerätä 2 ml.

Sylkeä tulee kerätä kaksi millilitraa. Putkilossa on mittaviivat, joiden avulla voi tarkistaa, että näytettä on riittävästi. Sen jälkeen suppilo irrotetaan varovasti näyteputkilosta, ruuvataan korkki tiukasti paikoilleen ja ravistetaan putkiloa.

Sylkinäyte palautetaan samassa pahvipakkauksessa kuin se on lähetetty kotiin. Tämän vuoksi pakkausta ei kannata repiä kovin paljon, kun sen aukaisee. Sisällä on tarra, joka liimataan pakkauksen päälle ennen takaisin lähettämistä. Postimaksu on maksettu, joten siitä ei tarvitse huolehtia. Pakkauksen voi jättää mihin tahansa postilaatikkoon tai viedä postiin.

geenitestin tekeminen kotona syljesta
Näyte palautetaan samassa pakkauksessa kuin jossa se on tullut kotiin. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Näyte analysoidaan Jyväskylässä. Kun lopullinen analyysi on toimitettu asiakkaalle, näyte tuhotaan. Evogenom säilyttää anonyymin raakadatan, mutta sekin tuhotaan asiakkaan niin halutessa.

Evogenomin internet-sivuilla kerrotaan, että analysoinnissa käytetyt ohjelmistot pyörivät heidän omilla palvelimillaan irti verkosta. Myös tiedot perimästä säilytetään erillisellä tietokoneella vartioidussa tilassa.

muovinen nayteputki
Postitin oman näytteeni geenitestiä varten uudenvuodenaattona. Tuloksia voin odottaa aikaisintaan tammikuun lopulla.

Tietojen säilytykseen liittyvät asiat tarkistin heti, kun sain yhteydenoton Evogenomilta. Luotan siihen, että perimätietojani ei luovuteta kolmansille osapuolille eikä niillä käydä kauppaa. Perimätietoni koskettaa myös sukulaisiani ja tulokset ovat lopullisia. Toisin kuin verikokeiden muuttuvat tulokset, perimä on sama koko ihmisen elinajan.

Tekemälläni testillä ei selvitetä sukulaisuussuhteita tai tutkita perinnöllisiä sairauksia. Uskon, että raportti sisältää paljon tietoa, jota on mukava tietää, mutta joka ei suuresti tule mullistamaan käsitystä itsestäni.

Juoksuharrastukseni on muuttunut vuosi vuodelta tavoitteellisemmaksi. Testistä odotan vastauksia siihen, millaisia taipumuksia minulla on perimäni suhteen ja mihin minun kannattaa harjoittelussa kiinnittää huomiota. Mutta niistä lisää myöhemmin!

3 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: