Lenkillä-blogi testaa

Geenitesti vahvisti uskomuksia itsestäni, mutta onnistui myös yllättämään

Kaupallinen yhteistyö Evogenom Oy kanssa.

Lähetin vuodenvaihteessa sylkinäytteeni Jyväskylään Evogenomille, joka suomalainen bioteknologiayritys. Näytteestäni Evogenom teki Sport-geenitestin, joka on suunnattu erityisesti urheilijoille ja aktiiviliikkujille. Sain tulokseni maaliskuun loppupuolella. Nyt, kun olen niihin kunnolla tutustunut, voin kertoa tuloksistani myös teille. Jutun lopussa on alekoodi, mikäli joku teistä kiinnostuu tietämään lisää, millaisia liikunnallisia ominaisuuksia omassa perimässä on.

Tekstimuotoisen analyysin lisäksi sain Evogenomilta geenitestin raakadatan. Se jää käyttööni tulevaisuuden varalle. Geenitutkimus kehittyy hurjaa vauhtia, ja joskus myöhemmin raakadatasta saattaa selvitä sellaista, jota ei vielä tänä päivänä tiedetä tai osata tutkia. Genomi eli geeniperimä tulee pysymään samana koko elinaikani. Täytyy tosin muistaa, että perimä ei määritä elämääni kokonaan, vaikka sillä suuri vaikutus onkin.

Ensinnäkin perimä ei määritä ihmisen kohtaloa vaan ympäristötekijät ja elintavat vaikuttavat siihen. Toiseksi osa tässä esitellyistä tuloksista perustuu siihen, että eräille piirteille on löydetty suuntaa-antava geneettinen pohja. Osa tuloksista on tarkempia, sillä eräiden ominaisuuksien suhteen voidaan suoraan kertoa genotyyppi ja se, millaisen ominaisuuden se antaa. Yhteen tällaiseen liittyi testin yllättävin tulos.

Urheilulliset ominaisuudet

Geenitestini analyysistä kävi ilmi, että suorituskykyni on yhdistelmä kestävyyttä ja voimaa. En yllättynyt tästä tuloksesta, sillä se kuvaa hyvin minua juoksijana. Tuloksissa myös sanottiin, että genotyyppini on kestävyysurheilun suhteen hyvää keskitasoa ja lihaskudokseni perinnöllinen rakenne on painottunut hitaan lihaskudoksen suuntaan. Toisaalta nopeusvoiman perinnöllinen kapasiteetti on hieman keskivertoa parempi.

Täytyy jälleen muistaa, että nämä eivät ole absoluuttisia totuuksia vaan kertovat siitä, mitä geeniperimäni mahdollisesti minulle suo. Harjoittelun määrä ja intensiteetti vaikuttavat merkittävästi siihen, miten hyvin pärjään nopeassa juoksussa tai kestävyyttä vaativilla matkoilla. On kuitenkin mukava tietää, että perimäni heijastelee sitä, mihin olen mieltynyt, eli pidempiin matkoihin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että perintötekijäni vähentävät lihasarkuutta harjoittelun jälkeen. En tietenkään osaa sanoa, pitääkö tämä paikkansa, sillä minulla ei ole kokemusta muista kuin omista lihaksistani. Tavallisesta poikkeava harjoittelu tekee minunkin lihakseni kipeiksi. Vaikea sanoa, kokeeko joku muu kovempaa tai pitkäkestoisempaa kipua. Myös perinnöllinen CRP-tasoni on jonkin verran keskivertoa alempi. CRP-arvoa käytetään usein mittaamaan tulehduksen vakavuutta.

Sitä en olisi halunnut kuulla, että riskini akillesjänteen tulehdukselle on kohonnut. Toisaalta, kun tämän tiedän, osaan varautua asiaan. Ehkä olen jo siihen osannut varautua ilman geenitestin tulostakin, sillä olen mieltynyt talvisin pitämään villasäärystimiä, kun juoksen. Ne ehkäisevät akillesjänteen tulehdusta.

Uni

Olin ennalta varma, että perimäni viittaa aamuvirkkuuteen. Väsyn aikaisin illalla, nukun sikeästi ja herään aamulla usein ilman herätyskelloa. Olen myös energisin aamulla. Geenitestin perusteella unentarpeeni on normaali 7-9 tuntia, unisyklini ei ole lyhentynyt ja – yllätys – en ole erityisen aamu- tai iltavirkku.

Itse tietenkin tiedän parhaiten, millainen nukkuja olen. Aloin kuitenkin miettiä, että ehkä pidän aamuvirkkuutena sitä, että olen heti herättyäni ”hereillä”. Tykkään lenkkeillä aamulla. Luovuus kukoistaa heti herättyäni. Jos on aikaa, aamuisin syntyvät parhaat blogitekstit ja muut kirjoitukset. Myöhään illalla olen jo usein liian väsynyt aivotyöhön.

Ruoka ja painonhallinta

Tätä osa-aluetta luin uteliaana. Perimäni on mitä on, mutta eniten painonhallintaan vaikuttavat elintavat. Tulosten mukaan varastoin energiaa tehokkaasti ja makeanhimoni ja ruokahaluni ovat koholla. Tunnistan ominaisuudet itsessäni, mutta elintavoillani se ei haittaa. Saanpa tarpeeksi energiaa juoksemiseen ja rakennusaineita keholleni.

Olen monesti tuonut esiin, että juoksu ei ole laihduttanut minua pätkääkään. Ruokahaluni on varmasti syy siihen, että energiavajetta ei pääse syntymään ja paino laskemaan. Sanomattakin on selvää, että pitkät lenkit lisäävät ruokahalua entisestään. Ne lisäävät päivittäistä energiantarvetta jopa puolella. Jos kuitenkin haluaisin pudottaa painoani, kannattaisi se testitulosten perusteella tehdä runsasproteiinisella ruokavaliolla.

Oli hauska lukea, että kuulun perintötekijöideni puolesta ryhmään, jonka edustajat ovat tyypillisesti keskivertoa kookkaampia. Analyysin kirjoittaneet tutkijat eivät tietenkään ole nähneet minua vaan ainoastaan perimäni ja sen emäsparit. Mutta se minä olen, pituutta yli 170 senttimetriä, kengänkoko 41 ja painoa sen verran, ettei pieni tuuli pääse kaatamaan.

Tiedän, etten missään nimessä ole lihava, mutta en ole tyypillisen kestävyysjuoksijan kokoinen pieni ja kevytrakenteinen nainen. Se ei tosin minua haittaa, sillä isosta koosta on ollut vain etua. En suostu olemaan heikko ja heiveröinen muutenkaan, joten onneksi ulkoinen habitukseni on sen mukainen.

Kolmen raskauden jälkeen on helppo olla samaa mieltä, että perintötekijöideni puolesta minulla ei ole riskiä sairastua raskausajan diabetekseen. Minulla ei ollut raskausaikoina kertaakaan ongelmia sokeriarvojen kanssa enkä joutunut sokerirasituskokeeseen. Lapseni syntyivät kaikki normaalikokoisina.

Minulla ei testin mukaan myöskään ole riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään. Pitänee paikkansa, sillä kiloni kertyvät kaikkialle muualle paitsi keskivartaloon. Sen osoittavat peili ja kehonkoostumusmittaukset, joissa olen käynyt. Viskeraali- eli sisäelinrasva on kehossani vähäistä.

Muut terveystiedot

Loppuraportissa oli tietoja, joita ilman olisin voinut elää, mutta jotka oli hauska tietää. Kofeiiniaineenvaihduntani on keskivertoa tehokkaampaa, minkä vuoksi juon enemmän kahvia. Pitää paikkansa! Minulla ei ole suomalaisessa populaatiossa esiintyvää geenimuunnosta, joka altistaa impulsiiviselle ja aggressiiviselle käytökselle erityisesti alkoholin vaikutuksen alaisena. Allekirjoitan! Alkoholi sopivasti nautittuna ja hyvässä seurassa tekee vain hyvää.

Tieto siitä, että saatan saada statiinilääkkeistä (kolesterolilääkkeet) sivuvaikutuksia, on hyvä tietää tulevaisuuden varalta. Toki yritän pitää elintapani sellaisina, ettei kolesterolilääkkeisiin koskaan tarvitsisi turvautua.

Yksi testitulos yllätti minut totaalisesti. Sen mukaan minulla on laktoosin pilkkomiskyvyn antama genotyyppi. Olen 14-vuotiaasta asti noudattanut vähälaktoosista ruokavaliota, koska olen uskonut, että minulla on laktoosi-intoleranssi. Viime vuosina olen vähentänyt maidon käyttämistä entisestään ja siirtynyt kaura- ja muihin kasvispohjaisiin tuotteisiin.

Tulosten mukaan en siis tarvitsisikaan vähälaktoosisia tuotteita. Kun aloin miettiä, en edes muista, milloin olisin nauttinut tavallista maitoa, jotta voisin tietää, millaisia oireita siitä saan. Olen niin ominut identiteettini ”laktoosivammaisena” ja muiden hyväntahtoisen naljailun kohteena.

Tieto ei järisytä elämääni, mutta laittaa laajemmin miettimään, millaisia uskomuksia meillä voi olla itsestämme ja miten lujassa ne voivat olla ilman mitään sen suurempaa syytä. Sopivan tilaisuuden tullen kokeilen, aiheuttaako tavallinen maito tosiaan jotain oireita, kuten 90-luvun alkupuolella luulin.

Luonteenpiirteet

Luoteenpiirteille on löydetty suuntaa-antavaa geneettistä pohjaa, mutta jokainen varmasti ymmärtää, että ympäristötekijöillä on suuri vaikutus luonteeseen. Jos noin 20-50 % tiettyyn ominaisuuteen liittyvistä seikoista voi perustua genotyyppiin, niin uskoisin, että luonteenpiirteiden kohdalla prosenttiosuus on melko matala. Ihan jo lähipiirissäni huomaan, että tietyt luonteenpiirteet näyttävät periytyvän. Sitä, miten paljon käyttäytyminen on opittua, on vaikea sanoa.

Omien tulosteni perusteella olen sosiaalisuuden suhteen keskivertoa tasoa. En ole erityisen introvertti (sisäänpäin suuntautunut), mutta en täysin ekstroverttikään (ulospäin suuntautunut). Tulos kuvaa hyvin luonnettani. Viihdyn ihmisten seurassa ja usein ihan kaipaan sitä, mutta en pitkästy yksin ollessani.

Oliko testi hyödyllinen?

Suurin yksittäinen hyöty oli saada tietää, että minulla on sittenkin kyky pilkkoa laktoosia. En ollut aiemmin tehnyt mitään testiä. Laktoositoleranssi on yleistä Euroopassa, jossa maitoa käyttävät muutkin kuin imeväiset ja pienet lapset. Kyky juoda maitoa aikuisena on aikaisemmin auttanut pysymään hengissä. Nyt se tarkoittaa lähinnä sitä, että voi syödä tavallisesta maidosta tehtyjä ruokia ja monenlaisia herkkuja.

Koska muilta osin testitulokset lähinnä vahvistivat sitä kuvaa itsestäni, joka minulla jo entuudestaan oli, pidin testiä onnistuneena. Se antoi myös aihetta pohtia, millaisia olettamuksia meillä on itsestämme ja miten ne vaikuttavat elämäämme. Saatamme esimerkiksi toimia elämässämme aina tietyllä tapaa, ”koska minä nyt olen tällainen”. Joskus olisi hyvä pöllyttää jumiutuneita ajatuksia ja oletuksia itsestämme.

Mitä juoksuun tulee, olen vajaan kymmenen vuoden aikana havainnut, että en ole nopea juoksija. Vahvuuteni ovat muualla. Testin tulokset vahvistivat tätä olettamusta, vaikka minulla on myös nopeusvoimaan liittyviä ominaisuuksia. Jaan esimerkiksi erään geenimuunnoksen, jota on paljon olympiaurheilijoilla. Se ei tee minusta olympiatason urheilijaa varsinkin, kun tutkimustulokset ovat vielä ristiriitaisia. Mutta tällä tiedolla voi sopivan tilaisuuden tullen päteä.

Testi auttoi myös ymmärtämään itseään ja muita ihmisiä jälleen hieman paremmin. Perinnöllisistä syistä ihmiset haistavat tuoksuja erilaisina ja eri voimakkuuksilla. Joillakin on luonnostaan vastustuskyky norovirukselle (minulla ei ja olen sen saanut karvaasti kokea). Jotkut aivastavat kirkkaassa auringonvalossa (minä!). Ihmiset ovat erilaisia eivätkä he aina voi käyttäytymiselleen mitään. Myös meissä liikuntaa harrastavissa on erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja ihmisiä, eikä vertailu sen vuoksi ole kovin hedelmällistä.

Alekoodi blogini lukijoille!

Koodilla ELINASPORT saat Sport-geenitestin hintaan 190 euroa. Koodi on voimassa 11.4.2021 asti. Klikkaa Evogenomin sivuille tästä linkistä.

Aiempi postaukseni näytteen ottamisesta: Sport-geenitesti aktiiviliikkujalle – näytteen ottaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: