juoksu

Kerätään yhdessä #maskitmaasta

Sitä mukaa, kun maskien käyttö on koronapandemian kestäessä lisääntynyt, on niitä näkynyt enemmän ja enemmän myös maassa. Sinne ne eivät käytön jälkeen kuuluisi vaan roskikseen. Käytetyn kertakäyttömaskin paikka on sekajätteessä.

Olen vuoden alusta alkaen juoksulenkeilläni kerännyt pois maassa lojuvat hiuslenkit. Muutakin roskaa on valtavasti, mutta en millään ehdi kaikkea kerätä pois. Instagramissa ja Twitterissä olen seurannut nurmijärveläistä Kaisu Paulantoa (Roskajuoksijan päiväkirja), joka muiden roskien lisäksi on kerännyt pandemian aikana maasta tuhansia maskeja.

Viime torstaina tuli uutinen Helsinki City Running Dayn siirtymisestä lokakuulle. Saman päivän iltana minulla oli ohjelmassa kahdeksan kilometrin lenkki. Totesin, että ei tarvitse pingottaa, kun maraton siirtyi monta kuukautta eteenpäin. Voisin juosta iltalenkkini rauhallisesti ja fiilistellen. Nappasin lenkille mukaan kertakäyttöhanskat ja muovipussin ja päätin kerätä maskeja lenkkireittini varrelta.

roskajuoksu
Torstai-illan lenkillä keräsin puoli muovikassillista maskeja maasta.

Julkaisin kuvan keräämistäni maskeista Instagramissa ja heti alkoi tapahtua. Minua pyydettiin tekemään virtuaalitapahtuma. Kertomaan maskien keräämisestä isommin. Sain seuraajaltani kampanjalle nimenkin valmiiksi: #maskitmaasta.

Seuraavana päivänä, kun ajatus oli hetken aikaa muhinut päässäni, kehotin seuraajiani Instagramissa tekemään samoin eli keräämään maskeja maasta. Myöhemmin jaoin julkaisun myös Facebookiin. #maskitmaasta -kampanja alkoi ja se jatkuu niin kauan kuin maskeja maasta löytyy.

Roskajuoksun edelläkävijä Kaisu Paulanto antoi seuraavat ohjeet maskien keräämiseen:

  • Nyt lumien sulamisen aikaan kumikäsineet tai vettä pitävät hanskat ovat hyvät. Käsineet myös likaantuvat, varaudu hanskoilla, jotka voi pestä. Voi myös käyttää kertakäyttökäsineitä, mutta mahdollisuuksien mukaan kestohanskoja.
  • Jos ei halua koskea maskeihin, voi käyttää keräämiseen roskapihtejä tai mitä tahansa pihtejä, joita löytyy kotoa.
  • Maskit kuuluvat sekajätteeseen eli tavalliseen roskikseen. Käytettyjä roskapusseja, joihin maskeja voi kerätä, saa esimerkiksi pullonpalautuspisteiltä. Muutenkin olisi hyvä käyttää kierrätyspusseja esim. leipäpusseja, ettei tule lisää roskaa.
  • Koronavirus heikkenee nopeasti elimistön ulkopuolella. Tautiriskiä ei ole, varsinkin jos maski on lojunut maassa pitkään. Roskien keräämisen aikana ei kuitenkaan kannata näpelöidä kasvoja. Puhdista kädet huolellisesti maskien keräämisen jälkeen.
kertakayttomaski pakettina
Ihmiset ovat kekseliäitä. Olen löytänyt maskeja palasiksi revittyinä, pieniksi kääröiksi rullattuna ja jopa puuhun ripustettuna.

Kävin itse lauantaina viiden kilometrin kävelyllä, jolloin muovikassi täyttyi jälleen puolilleen maskeista. Sunnuntaina juoksin viikon pitkiksen – 18 kilometriä. Ensimmäinen hedelmäpussi täyttyi tunnissa ja toinen hyvää vauhtia jälkimmäisen tunnin aikana. Keräsin viikonloppuna maskeja myös silloin, kun kävelin ulkokuntosalille ja takaisin. Ohitin yhden koulun, jonka luona maskeja oli heitelty maahan surullisen paljon.

kertakayttomaskeja massa
Viikonlopun satoa. Maskeja tuntuu olevan maassa loputtomasti.

#maskitmaasta -kampanjan tarkoituksena on saada mahdollisimman moni keräämään maskeja maasta ja havahtumaan roskan määrään. Toivon myös, että kampanja tavoittaa heitä, jotka maskeja maahan heittävät. Haluan muistuttaa, että jonkun on ne sieltä kerättävä. Yhden maskin täydellinen maatuminen kestää 500 vuotta, joten emme voi vain jäädä odottamaan, että ne häviävät. Eräs ystäväni sanoi, että hän haluaa kerätä maskit pois, koska ei pandemian joskus loputtua halua nähdä enää yhtäkään maskia muistutuksena tästä ajasta.

En ajattele, että olisin parempi ihminen, kun kerään roskia pois luonnosta. Ajattelen, että pienistä puroista kasvaa joki. Teen sen, minkä pystyn. Asioiden kauhistelu ei auta, vaan pitää myös tehdä jotain. Jos käyt edes kerran keräämässä maskeja maasta, huomaat, että pienellä vaivalla saa paljon aikaan ja itselle hyvän mielen.

kuva, jossa sininen kertakayttomaski
Lue ohjeet maskien keräämiseen ylempää.

En aio jokaisella lenkillä kerätä maskeja enkä nosta ylös joka ikistä maskia, jonka näen. Välillä haluan juosta pysähtymättä ja kovaa. Hitaammille ja pidemmille lenkeille roskien keräämisen ja juoksun yhdistäminen eli plogging sopii erittäin hyvin. Keskivauhti laskee vääjäämättä, mutta hitailla lenkeillä se ei haittaa.

Maskeja löytyy maasta niin kauan kuin pandemia kestää. Olemme tässä kaikki. Maskin kumilenkit ja metallipidike voivat olla kohtalokkaita eläimille: linnut voivat sotkeutua niihin ja koira voi syödä maskin suihinsa. Kevät etenee kovaa vauhtia. Emmehän halua, että kesän tullen pensaan juurelta pilkistää kertakäyttömaski?

maskit maasta
#maskitmaasta kestää niin kauan kuin maskeja maasta löytyy.

4 kommenttia

  1. Hei vaan! Hieno homma tämä haaste – jaoin sen FB-ryhmässäni Pieniä ekologisia tekoja! Toivottavasti pääset pian juoksemaan ilman maskien keräämistä! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: