terveys

Kun korona kävi kylässä

Olen ollut avoimen koronarokotemyönteinen siitä asti, kun koronarokotteista alettiin puhua. Otin koronarokotteen heti, kun vuoroni tuli. Myös kaikki muut perheeni 12 vuotta täyttäneet ottivat rokotteen omalla vuorollaan. Uskoin ja uskon edelleen, että rokote vähintään suojaa vakavammalta tautimuodolta. Lisäksi kaksi rokotetta saaneita ei pääsääntöisesti määrätä karanteeniin. Siinä oli toinen hyvä syy käydä piikillä.

10-vuotias lapseni, joka rokotetta ei ikänsä vuoksi vielä ollut saanut, sai koronavirusinfektion syyslomalla. Tartunta oli mitä ilmeisimmin tullut edeltävällä viikolla koulusta. Hänellä oli vain pientä yskää, jonka luulin olevan jotain muuta syysflunssaa. Meillä oli suunnitelmissa lähteä katsomaan syysloman loppupuolella isovanhempia, minkä vuoksi vein lapseni koronatestiin. Yllätys oli melkoinen, kun testi olikin positiivinen.

Vaikka olin omin silmin nähnyt, että lapsi oli hyvävointinen ja erittäin lieväoireinen, menin hetkeksi pois tolaltani. Olin kauppakeskuksessa ostoksilla, kun tieto positiivisesta testituloksesta saapui tekstiviestinä puhelimeeni. Käännyin epäuskoisena kannoillani, kävelin parkkihalliin ja aloin etsiä autoani. En heti muistanut, mihin olin sen jättänyt. Piti päästä äkkiä kotiin kertomaan uutiset. Huomasin, että aivoni eivät toimineet kunnolla. Luin viestin uudelleen, jos sittenkin olin ymmärtänyt väärin. En ollut.

Ensijärkytys häipyi pian, kun piti alkaa järjestellä asioita. Ilmoitus isovanhemmille, ettei tullakaan loppuviikosta kylään. Muiden sovittujen menojen perumista. Soitto tartuntatautiyksiköstä ei juuri aiheuttanut toimia, kun ketään perheestä ei asetettu karanteeniin eikä koulujen syysloman vuoksi tarvinnut ilmoittaa koululle isommasta altistumisesta. Lapsen pieni köhä olikin nyt sitten tauti, jota oli oikealta ja vasemmalta väistelty viimeiset puolitoista vuotta. Se oli koko jutussa ihmeellisintä.

keilaniemi espoo
Koronaviruksen aiheuttama tauti oli lopulta perheessämme lievä, mutta sitä ei sovi vähätellä.

Olin samaan aikaan helpottunut ja pettynyt. Helpottunut siitä, että nyt tautia ei enää tarvitsisi varoa, kun se jo asui meillä. Pitkä jännitys laukesi. Petyin, kun syyslomalleni tuli epätoivottu ohjelmanumero.

Koska minua ei asetettu karanteeniin, olisin voinut jatkaa elämääni kuin mitään koronaa ei perheessäni olisi ollutkaan. Päätin toimia toisin. Olin mahdollisimman paljon sairastuneen lapsen kanssa. Tein viikonlopun aikana vain kevyitä kävelylenkkejä ja välttelin ihmisiä ruokakaupassa. Olihan mahdollista, että sairastuisin itsekin tai jo pahimmassa tapauksessa kannoin virusta.

Sen lisäksi, että minua tai muita perheenjäseniä ei asetettu karanteeniin, ei meitä kehotettu menemään koronatestiin. Lapsen koronatartunta oli todettu syyslomaviikon torstaina. Maanantaihin mennessä olin jo lähestulkoon kehittänyt itselleni oireita. Sain tuolloin tarkistussoiton tartuntatautiyksiköstä ja kerroin huoleni. Sairaanhoitaja toisessa päässä sanoi, että tietenkin voin käydä testissä.

Huijasin netin oirekyselyssä ja pääsin varaamaan itselleni testiaikaa. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt koronatestissä, mutta yritin peittää jännitykseni. Minun oli tsempattava itseäni samoin kuin olin tsempannut lapsiani niinä monina kertoina, kun olin vienyt heitä samaan toimenpiteeseen. Äkkiä se olisi ohitse. Niinhän se olikin, mutta sen verran kuitenkin tuntui ilkeältä nenänielussa, että uskoin testiputkiloon tipahtaneen täydellisen näytteen.

Sain testistäni negatiivisen tuloksen. Kaikki muutkin perheessämme pysyivät oireettomina. Oli kulunut viikko siitä, kun yksi lapsista oli alkanut oireilla. Koronaviruksen aiheuttaman taudin itämisaika voi olla jopa kaksi viikkoa, mutta yleisimmin oireet alkavat 4-5 vuorokauden kuluttua tartunnasta (katso lisää thl.fi). Negatiivisesta testituloksesta ilahtuneena lähdin heti seuraavana päivänä lenkille ja juoksin kevyin jaloin yli tunnin lenkin.

musta ulkoiluasu lidl
Vasta negatiivinen testitulos sai minut vakuuttuneeksi, että en ollut itse sairastunut.

Koronaan sairastuneen lapseni oireet eivät missään vaiheessa pahentuneet. Kävimme ulkona iltaisin, kun muita ihmisiä ei juuri ollut liikkeellä. Olimme saaneet tartunnanjäljityksestä ohjeet, joiden mukaan ulkoilu oli sallittua, kunhan vältteli lähikontakteja. Eristystä kesti kymmenen päivän ajan siitä, kun oireet olivat alkaneet. Sen jälkeen sai palata normaaliin arkeen.

Tätä kirjoittaessani on kulunut noin kaksi viikkoa siitä, kun lapseni ensimmäiset oireet alkoivat. Koska sairastunut tartuttaa jo ennen oireiden alkamista, olen muun perheen kanssa altistunut ensimmäisen kerran jo yli kaksi viikkoa sitten. Nyt uskallan sanoa, että muu perhe välttyi tartunnalta. Onneksemme myös sairastuneen oireet olivat lievät, eikä pienen yskän lisäksi tullut kuumetta, päänsärkyä tai muuta koronaviruksen yleisesti aiheuttamia oireita.

En voi tietää, olisiko muu perhe välttynyt sairastumiselta, vaikka meillä ei olisi ollut rokotuksia. Ilmeisesti nyt kiertävä deltavariantti tarttuu helposti perheen sisällä. Emme tehneet muita varotoimenpiteitä kuin säädimme ilmanvaihtoa isommalle asunnossamme. Rokotteet eivät anna 100-prosenttista suojaa, mutta haluan uskoa, että ne ainakin osaksi auttoivat meitä muita pysymään terveinä. Jos olisimme kaikki sairastuneet, jo pelkästään 5-henkisen perheen ruokahuolto eristyksessä ollessa olisi tuottanut hankaluuksia.

Saimme nähdä, että tauti on lievimmillään niin vähäoireinen, että sitä tuskin huomaa. En voi kuitenkaan omaa kokemustani yleistää muihin. Jo sen perusteella, mitä olen viimeisen puolentoista vuoden aikana mediasta saanut nähdä ja lukea, koronaviruksen aiheuttaa tauti on pahimmillaan tappava. Ei ole ylipäänsä mukavaa olla kipeänä, vaikka voisikin sairastaa kotona ilman sairaalahoitoa.

keilaniemi espoo
On kuluttavaa, kun koronapandemia vain jatkuu ja jatkuu.

En voi myöskään olla miettimättä sairauden aiheuttamia kustannuksia yhteiskunnalle. Tehohoitojaksot ovat asia sinänsä, mutta sairastumisesta aiheutuu myös muita sairaanhoitokustannuksia. Niitä me veronmaksajat olemme suurilta osin rahoittamassa. Ehkä juuri rokotus piti minut työkykyisenä, koronatestiä lukuun ottamatta en joutunut turvautumaan terveydenhuoltoon ja palasin hieman epäonnisen syyslomani jälkeen täysipäiväisesti töihin.

Juoksijana olen helpottunut, että en sairastunut. Saatan altistua uudelleen, jolloin oma puolustuskykyni ja rokotuksen antama suoja joutuvat uudelleen töihin ja testiin. Tällä kertaa ne molemmat toimivat, ja saatoin jatkaa rakasta harrastustani. Olen kerran kuntoutunut keuhkokuumeen jälkeen takaisin juoksukuntoon, eikä se ollut helppoa. Kesti useamman kuukauden, että saavutin tason, jossa olin ennen sairastumista.

Nyt 10-vuotiaalla lapsellani on joidenkin kuukausien ajan taudin tuoma immuniteetti ja meillä muilla perheenjäsenillä kahdet rokotukset. Koronaan voi sairastua kahdesti, eikä rokote anna täyttä suojaa. Rokotteen teho myös laskee ajan kuluessa. En voi alkaa elää täysin huolettomasti, mutta suurin jännitys taudin suhteen on kaikonnut.

Asiantuntijoiden mukaan uusi koronavirus tulee ajan myötä lieventymään ja jää kiertämän väestössä tavallisena flunssana. Ihan vielä en voi suhtautua siihen tautina muiden joukossa, sillä se aiheuttaa osalle ihmisistä vakavia oireita. Tautiin on latautunut paljon tunneperäisiä asioita, jotka huomasin omassa ja muiden reaktioissa, kun tauti perheessämme todettiin.

Lapseni luvalla kerron tämän sairauskertomuksen. Haluan kannustaa ottamaan koronarokotukset ja muutenkin toimimaan vastuullisesti. Niin kauan kun on ihmisiä, joilla ei ole vastustuskykyä koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan, tauti leviää väestön keskuudessa. Kun kukin tekee oman osuutensa taudin leviämisen välttämäiseksi, vältymme paljolta inhimilliseltä kärsimykseltä.

5 kommenttia

  1. Kiitos! Päästiin kyllä vähällä. Koulualtistumisesta lähti muitakin tartuntaketjuja, joissa sairastuneet tulivat ihan kunnon flunssaan. En ole kuullut, että mitään vakavampaa kuitenkaan.

   Tykkää

 1. Myös meillä kävi korona kylässä vuosi sitten.Mies sairastui, mutta hänenkin tapauksessaan tauti oli kuin mikä tahansa flunssa ; pientä köhää ja vähän kuumetta.Koko setti oli ohi parissa päivässä.Minä tai lapsemme emme tautia koskaan saaneet vaikka nukuimme samassa sängyssä koko jengi ja oltiin samoissa tiloissa lähes koko ajan. Kukaan meistä ei ole rokottautunut ja ainakaan tällä hetkellä en halua rokottautuakaan.Never say never, mutta tällä mennään toistaiseksi. En pelkää kotimaa, tulee jos on tullakseen. Muiden vuoksi en omaan kehoon liittyviä päätöksiä tee.

  Tykkää

  1. Hyvä, että teilläkin meni helpolla ohi. Tuo aikaisempi virus ei ilmeisesti niin helposti perheen sisällä tarttunutkaan. Me ei alettu tehdä mitään suurempia erityisjärjestelyjä. Käsipyyhkeitä vaihdoin useammin, mutta söin mm. ruoantähteitä lapsen lautaselta, kuten äideillä on tapana.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: