hiihto

Hiihdon uudet tuulet Helsingin Olympiastadionilla

Pr-tilaisuus.

Juoksumatto on tullut tänä talvena tutuksi. Olen juossut sisällä enemmän kuin aikoihin. Kahtena edellisenä talvena oli vielä voimassa koronarajoituksia, joiden vuoksi juoksin enimmäkseen ulkona ja hiihdin. Tänä talvena olen tauon jälkeen uskaltanut hikoilla muiden kanssa kuntosalilla.

Matosta, jolla voi myös hiihtää, olin ennen tätä viikkoa nähnyt vain kuvia. Tällöin kyse on ollut huippuhiihtäjien testi- ja harjoitussuorituksista. Nyt näin hiihtämiseen tarkoitetun maton lähietäisyydeltä ja pääsin sitä jopa kokeilemaan. En toki hiihtäen, vaan itselleni tutummalla tavalla juosten.

juoksija abilica xc mill 2700 juoksumatolla
Abilica XC-Mill 2700 -juoksumatolla voi myös hiihtää, pyöräillä tai sauvakävellä.

Jätin hiihtämisen matolla ammattilaisille. Helsingin Olympiastadionilla järjestetyssä tilaisuudessa sain kuulla, että matolla (rulla)suksilla hiihtäminen vaatii hyvää tekniikkaa ja tasapainoa. Siinä voi myös pyöräillä tai kävellä sauvojen kanssa.

Kyseessä on Abilica XC-Mill 2700 -juoksumatto, jota on ollut kehittämässä ja testaamassa norjalaishiihtäjä Johannes Klaebo. Metrin levyistä ja 2,5 metrin pituista juoksuhihnaa saa säädettyä enimmillään 15 prosentin kulmaan. Matkaahan voi jatkaa niin kauan kuin hihnaa riittää, eli loputtomiin.

Entinen ammattilaishiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kertoi tilaisuudessa, että Suomesta puuttuvat riittävän pitkät yhtämittaiset nousut, joilla hiihtoa voi harjoitella. Matto on myös turvallinen paikka hiihtää rullasuksilla, kun ei esimerkiksi tarvitse varoa muuta liikennettä.

kaisa makarainen hiihtaa rullasuksilla
Entinen ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on edelleen kovassa kunnossa. Hän näytti, miten hiihto onnistuu juoksumatolla.

En luottanut taitoihini niin paljon, että olisin kokeillut rullasuksia maton päällä. Olympiastadionilla oli alkanut juuri Helsinki Ski Weeks, joka houkutteli sen sijaan ulos hiihtämään.

Olen hiihtänyt viime talvina melko paljon ja nimenomaan perinteisellä tyylillä. Olympiastadionin juoksuradalle on tuotu paksu kerros lunta ja siihen on vedetty perinteisen hiihtotyylin ladut. Tasainen rata on hyvä paikka harjoitella hiihtoa vaikkapa lapsille tai heille, jotka eivät ole pitkään aikaan olleet suksien päällä.

hiihtaja helsinki ski week olympiastadionilla
Hiihtäminen perinteisellä tyylillä on minulle tuttuakin tutumpaa hommaa.
salomonin karvapohjasukset
Kokeilin ensimmäistä kertaa karvapohjasuksia. Aloin pohtia, pitäisikö omat nanosukset vaihtaa karvapohjasuksiin.

Jotain uutta toi myös ulkona hiihtäminen: sain ensimmäistä kertaa jalkaani karvapohjasukset. Uudet sukset olivat kuin unelma. Pito oli hyvä ja suksi luisti. Olympiastadionin sydämessä hiihtäminen oli myös kokemus talvisessa illassa.

Jos työpäivän jälkeen minua oli väsyttänyt ja olin pohtinut, mihin taas olin lupautunut lähtemään, haihtuivat ajatukset pian pois mielestä. Ulkoilma virkisti ja hiihtäminen kunnon välineillä sai aikaan himon päästä laduille pidemmäksikin aikaa. Tällä kertaa hiihtäminen jäi vain muutamaan testikierrokseen Olympiastadionilla.

helsinki ski weeks olympiastadionilla
Helsinki Ski Weeks Olympiastadionilla 4.-22.3.2023.

Talvi jatkuu ja hiihtokausi jatkuu. Olympiastadionille voi mennä maksutta hiihtämään 22.3.2023 asti. Jos ei ole omia välineitä, Hiihtocenter vuokraa paikanpäällä suksia, sauvoja ja monoja. Ski Weeks -tapahtuman aikana Olympiastadionilla on tarjolla myös Hiihtokoulu.fi hiihdonopetusta. Ei muuta kuin hiihtämään!

2 kommenttia

  1. Hei kiitos vinkistä, katsotaan lähdetäänkö kaverin kanssa testaamaan! 😀 Mun iskä (hiihtointoilija) on tykästynyt myös kovasti karvapohjasuksiin, sillä on itsellään sellaiset ja myös ne äitin sukset, joita olen tässä pariin otteeseen lainaillut, on karvapohjat. Aivan erinomaiset kyllä, luistaa ihanasti mutta pitää myös!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: