Lenkillä-blogi testaa pyöräily

Team Rynkeby – God Morgon Espoo pyöräilee Pariisiin – pääsin kurkkaamaan harjoituksiin

Pikkujouluissa pomolle avautumisesta aiheutuu harvoin mitään hyvää. Joskus voi kuitenkin niin käydä, kuten kävi tanskalaiselle Rynkeby Foodsin työntekijälle Knud Vilstrupille. Hän lupasi pyöräillä kymmenhenkisellä porukalla Pariisiin ja työnantaja lupasi maksaa viulut – ja tuoremehut. Ensimmäisen Pariisiin suuntautuneen pyöräreissun jälkeen rahaa oli vielä jäljellä ja se päätettiin lahjoittaa tanskalaisen sairaalan lasten syöpäosastolle.

Näin syntyi Team Rynkeby – God Morgon vuosituhannen alussa. Nyt kaikissa Pohjoismaissa ja Saksassa on tiimejä, jotka keräävät rahaa sairaille lapsille. Suomessa avustuskohteita ovat Sylva ry ja Aamu Säätiö. Viime kaudella Suomen eri kaupunkien joukkueet keräsivät lähes 900 000 euroa lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen sekä syöpäsairaiden lasten perheiden tukemiseen.

Team Rynkeby – God Morgon joukkueisiin on niin paljon halukkaita, että niihin pitää hakea. Kaikki halukkaat eivät pääse mukaan. Mehutehtaan pienen porukan puuhastelusta on kasvanut iso organisaatio. On tiimijohtajaa, maajohtajaa ja lautakuntia ylemmällä tasolla. Joukkueisiin valitaan joka vuosi puolet uusia pyöräilijöitä ja tavoite on, että sukupuolijakauma on tasainen. Joukkueisiin pyritään ottamaan eri-ikäisiä ja eri ammattikunnista tulevia henkilöitä. Tarvitaan lääkäreitä ja pyörämekaanikkoja.

Joukkueisiin valitut henkilöt kustantavat itse pyörän, vaatteet ja muut varusteet. Heidän keräämänsä lahjoitukset käytetään lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Kustannukset ovat vähintään 3 000 euroa, joten joukkueeseen osallistuminen on myös iso taloudellinen panostus. Lisäksi harjoittelu vaatii aikaa. Vuosittain kesäkuussa tiimit pyöräilevät Pariisiin noin 1 200 kilometrin matkan. Matka on projektin huipentuma ja kohokohta.

Suomessa Team Rynkeby – God Morgon joukkueita on Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja yhdistetty tiimi Jyväskylä-Kuopio. Tällä viikolla pääsin mukaan kotikaupunkini Team Rynkeby – God Morgon Espoon joukkueen harjoituksiin. Osa porukasta oli tullut jo aikaisemmin Esport Centeriin, jossa oli ennen spinningiä Ira Hassisen ohjaama kuntosaliharjoittelu. Ira toimii vuoden 2019 Espoon joukkueen treenivastaavana.

Kuva, jossa spinning pyora
Espoon joukkueen treenivastaava Ira Hassinen auttoi säätämään pyörän asetukset oikein.

Vaikka viime kesänä pyöräilin rasitusvamman pakottamana varmaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, en ollut hoksannut, miten paljon pyöräily vaatii myös ylä- ja keskivartalolta. Putkelta eli seisaaltaan polkeminen on helpompaa, kun on ruista ranteessa ja tarkemmin sanottuna ojentajissa. Vatsa- ja selkälihakset pitävät pakettia kasassa, kun jalat pyörittävät polkimia. Sen ja monta muuta sain huomata, kun napsautin klossikenkäni kiinni spinning-pyörän polkimiin.

En ollut ensimmäistä kertaa spinningissä, mutta edellisestä kerrasta oli jokunen vuosi ehtinyt vierähtää. Poljin ensimmäistä kertaa klossikengillä, joita olen hellästi haalinut kenkälaatikossa kolme pitkää vuotta. Kynnys ottaa ne käyttöön on ollut liian korkea. Spinning-pyörällä ei ole vaaraa kaatumisesta.

Etukäteen olin ajatellut, että selviän helposti 90 minuutin sisäpyöräilystä. Olinhan kesällä pisimmillään pyöräillyt yli 60 kilometrin ja kahden ja puolen tunnin matkan. Vähän tiesin. Tai olisihan minun pitänyt tietää harjoituksen nimestä: Animal Spinning. Harjoitus sisälsi mm. lyhyitä kiihdytyksiä ja palautuksia vuorotellen lähes uupumukseen asti. Kuntotasolla pyöritysnopeus oli hitaampi kuin kilpapyöräilijätasolla keskikadenssin ollessa noin 100-120.

Kuva: Valtteri Kantanen

Takarivissä ja tietoisena siitä, että minun ei tarvitse ensi kesänä pyöräillä Pariisiin, en ihan kaikkeani jaksanut antaa. Tein kuitenkin töitä koko puolitoistatuntisen ja voin sanoa, etten ole sellaista treeniä hetkeen tehnyt. Hikoilin niin, että pyöräilypaitani oli läpikotaisin märkä. Join treenin aikana pullollisen vettä ja toisen urheilujuomaa.

Tiimeihin valitaan niin kokeneita kuin aloittelevia pyöräilijöitä, mutta on selvä, että jokaisen on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa, kun pyöräillään 200 kilometrin päiväetappeja halki Euroopan.

Fyysisen kunnon kasvattaminen on välttämättömyys. Team Rynkeby on listannut myös muut tärkeät arvonsa. Joukkueen jäsenet ovat lupautuneet olemaan aktiivisia niin tapahtuman valmistelussa kuin harjoituksiin osallistumisessa, puhumaan toisilleen ystävällisesti ja oppimaan toisiltaan, toivomaan menestystä itselle ja toisille sekä tekemään tiimityötä yli rajojen. Tiimiläisten arvoja ovat myös sosiaalisen elämän tukeminen tiimin sisällä.

Team Rynkebyn tavoite on olla Pohjoismaiden huomaavaisin ja lainkuuliaisin pyörätiimi. Tämän vuoksi Team Rynkebyn osallistujat ovat sitoutuneet noudattamaan tieliikennelain säädöksiä, huomioimaan muut tiellä liikkujat, olemaan roskaamatta (edes ajattelematta sitä), olemaan ystävällisiä ja kiittämään kohteliaasti, kun muut antavat tilaa.

Kuva: Valtteri Kantanen

Viimeisimmän ”velvoitteen” noudattamisen huomasin ihan konkreettisesti, kun osallistuin yhteistreeneihin. Kaikki kiittivät, kun toinen piti ovea auki. Pieniä eleitä, jotka varsinkin suomalaiselta jäävät helposti tekemättä. Täällä saa yleensä oven naamalleen, jos olettaa, että kanssakulkija jää pitämään sitä auki.

Päästessäni kurkistamaan Espoon tiimin (mukana oli pyöräilijöitä myös Helsingin joukkueesta) yhteisiä harjoituksia aistin hyvän yhteishengen. Jopa minut toivotettiin aplodien saattelemana mukaan, eikä oloni ollut ulkopuolinen, vaikka sellainen olin. Minulle tuli mieleen hyönteisyhdyskunnat, joissa jokaisella on jokin oma tehtävänsä, mutta joissa kaikki samalla toimivat yhteisen hyvän eteen. Hyörinä lähes täydessä spinning-salissa oli melkoinen, kun musiikki soi ja kammet pyörivät.

Pyöräilykenkäni pääsivät vihdoin käyttöön.

Koko jutun tärkein tavoite on tietenkin kerätä varoja vakavasti sairaiden lasten hyväksi ja olla aktiivinen varojen kerääjä. Olen itse äiti kolmelle ja täti vielä useammalle lapselle, joista yhdellä on CP-vamma. Siskoni 6-vuotis lapsi on elämänsä aikana ollut monenlaisissa tutkimuksissa ja viettänyt jaksoja sairaalassa. Lasten ja etenkin sairaiden lasten asiat ovat lähellä sydäntäni ja olen mielelläni mukana tuomassa esiin tätäkin hyväntekeväisyyskampanjaa.

Team Rynkeby – God Morgon Espoon joukkueen harjoituksiin minut kutsui treenivastaava Ira. Hänen keräyssivulleen pääset seuraavan linkin kautta:

Iran keräyssivu Sylva ry:lle

4 kommenttia

 1. Suosittelen kyllä tätä projektia kaikille, joilla vain on siihen mahdollisuus – saa tehdä hyvää itselleen ja muille. Pariisiin pyöräily on kauden huipennus, mutta lopulta vain pieni osa sitä. Eikä tosiaan tarvitse olla mikään himoliikkuja pärjätäkseen – tarvittava kuntotaso rakennetaan vuoden mittaan ja lopullisella ajoryhmityksellä voidaan tasata reissun rasitusta kunkin resurssien mukaan. Jos aihe kiinnostaa, YouTube-kanavaltani löytyy dokumentoituna paitsi toissakesän Pariisiin pyöräily, myös videoita siihen valmistautumisesta, varusteista ja varainkeruusta.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Sinulla on paljon hienoja videoita, mutta laitan nyt tähän linkin reitistä:

   On tuo kyllä kaikin puolin mahtava projekti. Varmasti hienoa, että olet päässyt kokemaan sen!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: