juoksu

Puolimaratonin mittainen pitkä lenkki

Juoksuopiston verkkovalmennus saatu blogin kautta.

Edellisessä kirjoituksessani Lenkillä Gran Canarialla kerroin, että lomalla pidin taukoa Juoksuopiston juoksuohjelmasta. Toki juoksin Kanarialla, sillä mikä olikaan mukavampaa kuin juosta taas shortseissa ja t-paidassa. Viikon aikana kertyi kilometrejä 25. Juoksuohjelmassa oli menossa raskaampi viikko, enkä halunnut stressata lomalla harjoitusten vuoksi. Jätin harjoitusviikon kesken ja jatkoin palattuamme siitä, mihin olin jäänyt.

Juoksuopiston 12 viikon puolimaratonille tähtäävä verkkokurssi oli jäänyt viikolle 8. Minulla oli tekemättä toinen viikon avainharjoituksista, joka oli tällä kertaa 2,5-3 tunnin juoksulenkki. Ihan oikea pitkä lenkki siis. Pisin lenkki, jonka olin kevään rasitusvamman jälkeen juossut, oli 16 kilometriä. Kulutin siihen tuolloin kaksi tuntia. Nyt olisi luvassa pidempi juoksu.

Sunnuntaiaamuna vein tyttäreni hevostalleille ja lähdin itse juoksemaan. En ollut etukäteen miettinyt juuri reittiä tai lenkin tarkkaa kestoa. Ainoa ajatus tallin parkkipaikalta lähtiessä oli, että vähintään seuraavat kaksi tuntia olen omien ajatusteni kanssa. Se tuntui samaan aikaan hienolta ja pelottavalta. Omat ajatukset eivät pelottaneet vaan tuntemattoman edessä olo. Olen niin monet kerrat juossut pitkän lenkin yksin, mutta edellinen kerta oli viime keväänä.

kuva, jossa merenranta
Näkymä Laajalahdelle.

Lähtöpaikka muualta kuin kotoa tarjosi mahdollisuuden uusien reittien tutkimiseen. Ei mitään mullistavaa, mutta juoksin pitkin pienempiä katuja, joille ei muuten ole asiaa. Taisin matkalla bongata yhden asunnon, jota olimme reilu kymmenen vuotta sitten käyneet katsomassa ennen nykyisen asuntomme ostamista. Osa reitistä oli tuttua kesäisiltä pyörälenkeiltä, joita tein, kun en pystynyt juoksemaan.

Keilaniemessä minua vastaan käveli iso porukka. Parilla henkilöllä oli keltainen takki päällä ja mietin, olisiko siinä Espoon Team Rynkeby sunnuntaikävelyllä. Yritin katsoa joukosta tuttuja naamoja, mutta en tohtinut tervehtiä, kun en ketään tunnistanut. Kolme oli tunnistanut minut, joten kyllä se pyörätiimi oli, vaikkakin ilman pyöriä tällä kertaa. Olin jokin aika sitten tutustumassa heidän sisäpyöräilyharjoituksiinsa, joista voit lukea lisää postauksesta Team Rynkeby – God Morgon Espoo

Viikonloppuna sain kuulla toisesta kerrasta, kun minut oli ”bongattu”. Se ei ollut ihan tuore tapaus, vaan eräs blogiini eksynyt lukija kertoi, miten oli kesällä nähnyt minut juoksemassa Italiassa Lido di Jesolossa. Siellähän minä tapailin ensimmäisiä juoksua ja kävelyä yhdistäviä lenkkejä, kun sain taas rasitusvamman jälkeen ottaa juoksuaskelia.

Kuva, jossa Salomonin pehmyt juomapullo
Yleensä Salomonin pullot kulkevat selän takana juomavyössä. Tällä kertaa laitoin yhden 2,5 desilitran pullon takin taskuun. Kuva: Jenni Somervalli

Sunnuntain juoksulenkillä askelia kertyi reilusti yli 20 000. Juoksu oli helppoa aivan viimeisiä kilometrejä lukuun ottamatta, jolloin matka alkoi jo painaa. Eväänä minulla oli Kanarialta ostettu myslipatukka ja 2,5 desilitraa vettä Salomonin pehmeässä pullossa. Eväät kulkivat mukana juoksutakin taskuissa. Söin myslipatukan kahdessa erässä. Se toimi hyvin lisäenergiana, vaikka yleensä käytän geelejä. Geelien ansioksi luettakoon, että niitä on huomattavasti helpompi niellä vauhdissa kuin pureskella kohmeaksi muuttunutta myslipatukkaa.

Kanarian lämmöstä palattuani sopiva vaatetus aiheutti päänvaivaa. En missään nimessä halunnut palella ja vilustuttaa itseäni, mutta liika vaatetus kostautuisi hyvin pian juoksemaan lähdettyäni. Ilma oli hieman pakkasen puolella eikä tullut. Päädyin seuraavaan vaatekertaan, joka toimi hyvin:

  1. Lidlin talvijuoksutrikoot (saatu blogin kautta)
  2. Pitkähihainen aluspaita
  3. Paksumpi tekninen huppari
  4. Villasäärystimet
  5. Vuoriton juoksutakki
  6. Tuubihuivi
  7. Merinovillapipo
  8. Juoksuhanskat
  9. Lidlin talviurheilusukat (saatu)
  10. Adidas Supernovat

Erittäin tyytyväinen olin villasäärystimiin. Ne lämmittivät mukavasti nilkkoja. Säärystimien hyöty ei ole pelkkä mukava lämpö, vaan nilkkojen ja akillesjänteiden kylmettäminen voi oikeasti johtaa ongelmiin. Siitä voit lukea lisää postauksesta Nilkat piiloon!

Pidemmän matkan kenkinä minulla on viimevuotiset Adidas Supernovat. Yritin korvata niitä täksi kaudeksi Hokan Clifton 4:llä, mutta siinä kokeilussa kävi huonosti. En voi yhtä kenkämallia syyttää lonkkavaivastani, mutta oireet alkoivat pian uusien kenkien käyttöönoton jälkeen. Adidas Supernovat ovat olleet uskollinen palvelija ja niillä olen juossut lukemattomia kilometrejä ongelmitta.

Kuva, jossa puolimaratonin mittainen lenkki piirretty kartalle.
Puolimaratonin eli reilun 21 kilometrin mittainen lenkki

Sunnuntain lenkin pituudeksi tuli 21,42 kilometriä ja aikaa kului 2:24:23 tuntia. Keskinopeus oli 6:44 min/km ja keskisyke 145 l/min. Olin aivan yllättynyt, miten helposti pystyin taas juoksemaan ”oikean” pitkän lenkin. Nämä harjoitukset ovat aina olleet mieluisimpia juoksussa toisin kuin vetotreenit ja muut, joissa syke nousee ja hengästyttää.

Seuraava harjoitusviikko on onneksi merkitty kevyeksi. Viimeistelin jalkojen väsymyksen pyöräilemällä maanantaina pakkasessa työmatkat yhteensä reilu 25 kilometriä. Juoksuopiston ohjelmassa suositeltiin tälle viikolle omatoimista kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, uintia tai pyöräilyä. Nastarenkailla ja paksummalla vaatekerralla työmatkapyöräily tuntui kaikkea muuta kuin kevyeltä.

kuva, jossa talvinen merenlahti
Maanantaina pyöräilin työmatkat yhteensä noin 26 kilometriä.

Viime viikon juoksukilometrit olivat yhteensä reilu 46, johon olen todella tyytyväinen. On hienoa, kun jalka kestää taas juoksemista ja voin alkaa suunnitella ensi vuoden tavoitteita.

Follow my blog with Bloglovin

3 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: