juoksu

Töölönlahti juosten osana HKIFIVE-haastetta

Osallistuminen HKIFIVE-haasteeseen saatu.

Kaksi viikkoa sitten suoritin ensimmäisen osan HKIFIVE-haasteesta ja juoksin Lauttasaaren ympäri. Tämän viikon perjantaina oli aika suorittaa toinen osa ja juosta Töölönlahden rantoja pitkin. Töölönlahti on lyhin koko haasteen matkoista (6 km). Jotkut ovat juosseet kaikki viisi reittiä (Lauttasaari, Töölönlahti, Etelä-Helsinki, Arabianranta, Keskuspuisto) yhden päivän aikana, mutta oma haasteeni etenee verkkaisemmin. Onneksi aikaa on 31.10.2021 saakka.

Töölönlahden ja viereisen Eläintarhanlahden kiertävän reitin ohjeellinen lähtöpiste on Töölönlahden eteläpäässä Finlandiatalon läheisyydessä. Mikäli Helsingin keskustaan saapuu julkisilla kulkuvälineillä, se on helpoin paikka lähteä juoksemaan reitille. Ajoin Helsinkiin autolla ja löysin parkkipaikan Helsingin Kaupunginteatterin edestä. Siitä oli vain kivenheiton mittainen matka Linnunlaulun sillalle, josta lähdimme juoksukaverini kanssa etenemään. Seurasimme junaraiteita etelään päin.

kuuden kilometrin juoksureitti helsingissa
Juoksin ensin Eläintarhanlahden ympäri ja sitten Töölönlahden ympäri. Matkaa kertyi yhteensä kuusi kilometriä.

Töölönlahden ympäristö ei kuulu vakioreitteihini, mutta on muuten tuttu. Moni iso ja pienempi juoksutapahtuma sivuaa lahden rantoja. Olen myös ollut töissä Hakaniemessä kahdessa ei osoitteessa vuosien 2005-2019 aikana. Sinä aikana kävelin lukemattomat kerrat Pitkääsiltaa pitkin tai pyöräilin ihaillen Tokoinrannan maisemia. Tietenkin välillä myös juoksin työmatkoja reppu selässä.

Junaraiteiden vierestä käännyimme kohti Kaisaniemeä ja Kruununhakaa. Aurinko paistoi kuumasti selkään. Olin tyytyväinen, että olin pukenut päälleni pienimmät juoksuvaatteet, jotka kaapista löytyivät. Kruununhaasta käännyimme Hakaniemen sillalle.

portaat hakaniemen silta
Reitin ainoat portaat laskeutuivat alas Hakaniemen sillalta.

Hakaniemen torin ympäristö on tuttuakin tutumpaa, sillä toimistomme sijaitsi ennen Pasilaan muuttoa aivan torin laidalla. Pitkänsillanrannassa oli tuttu ravintolalaiva, jolta kuului iloista puheensorinaa. Huomaan, miten koronapandemian aiheuttama laulu-, tanssi- ja kaikki muu kielto on iskostunut syvälle. Lähes hätkähdin, kun huomasin, että ravintolalaiva ei ollutkaan tyhjä, vaan siellä oli ihmisiä viettämässä iltaa.

Myös Tokoinrannassa oli väkeä istuskelemassa. Juoksijat ovat Töölönlahdella tuttu näky, eikä kukaan juuri korvaansa lotkauttanut tai irrottanut katsettaan lonkerotölkistä, kun juoksukaverini kanssa pyyhälsimme ohi. Jossain kohtaa reittiä kuulin muutamat aplodit tai sitten joku vain hätisteli hyttysiä tiehensä.

siltasaari tokoinranta
Tokoinranta on tuttu niiltä ajoilta, kun pyöräilin työmatkoja Hakaniemeen.

HKIFIVE-haasteen Töölönlahden reitti ylittää kaksi kertaa Linnunlaulun sillan. Näkymät sillalta ovat karuudessaan kauniit. Pohjoisessa näkyy kauppakeskus Tripla ja etelässä häämöttää kaupungin siluetti: Rautatieaseman kellotorni, Ravintola Torni ja Johanneksen kirkon tornit. Maisemaa halkovat molempiin suuntiin pääradan junaraiteet.

tripla pasilassa
Näkymä Linnunlaulun sillalta pohjoiseen.
linnunlaulun silta helsinki
Näkymä Linnunlaulun sillalta etelään.

Reittimme viimeinen osuus oli varsinainen Töölönlahti. Lahdella näkyi SUP-lautailijoita ja rannassa kulki väkeä monenlaisilla välineillä. Tuntui, että vaikka pyöräilijöille ja jalankulkijoille olisi miten tarkkaan merkitty omat reittinsä, silti osa kulki missä sattui. Oman lisänsä toivat sähköpotkulaudat, joilla moni huristeli ilman huolta huomisesta.

Vaikka kaupungin vilinä ulottuu lenkkipoluille asti, on Töölönlahden seutu todella kaunis paikka juosta tai kävellä. Kesällä merenlahti on kauneimmillaan, mutta nähtävää riittää ympäri vuoden. Olen kerran ollut todistamassa, kun Kansallisoopperan edustalla oli meneillään joutsenen pelastusoperaatio. Se oli sitä vuodenaikaa, kun joutsenetkin jäätyvät kiinni jaloistaan. Paikalla oli hälytysajoneuvoja, pelastuslaitoksen sukeltaja ja tietenkin paljon yleisöä – minä yksi heistä.

kuva-jossa-juoksija-toolonlahdella
Tässä kohtaa reitti oli jo lähes juostu. Aurinko paistoi edelleen kuumasti.

Helteisenä perjantai-iltana ei pakkanen purrut vaan vieno tuuli helpotti oloa juuri sopivasti. Matkavauhtimme oli ollut todella leppoisa, enkä muuta ollut suunnitellutkaan. Kevyestä treeniviikosta oli tullut aiottua kevyempi, kun arjen kiireet olivat vieneet mukanaan. Olin juossut edellisen lenkin sunnuntaina Puumalassa.

Perjantain lenkki Töölönlahdella oli odotettu hetki, eikä se tuottanut pettymystä. Kuusi kilometriä meni hyvässä seurassa ja kauniissa maisemissa kuin huomaamatta. Aikaa kului 41 minuuttia ja vauhti oli keskimäärin 6:53 min/km. Ne lenkit, joilla mennään naama irvessä, ovat erikseen. Tämä oli todellinen hyvän tuulen lenkki ja muistutus siitä, mitä juokseminen parhaimmillaan on. Se on sitä, kun ei huomaakaan juosseensa vaan tuntuu, että on lähinnä ollut pitämässä hauskaa.

juoksija portaat

Reitin plussat

+ lyhyt, sopii myös kävelyyn

+ helposti saavutettavissa

+ matkalla paljon palveluita, jos haluaa pysähtyä kahville/terassille/vuokrata SUP-laudan

+ luonnonläheisyys

+ ei eksymisvaaraa

Reitin miinukset

– liikennevaloihin piti pysähtyä kaksi kertaa

– on varottava pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita

– paikoin epätasainen alusta (mukulakivikadut)

3 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: