juoksu

HKI FIVE – Sightseeing-kierros juosten Etelä-Helsingissä

Osallistuminen HKI FIVE -haasteeseen saatu.

Olen tänä kesänä tutustunut uudenlaiseen juoksuhaasteeseen, jonka ansiosta olen siirtynyt tutuilta juoksureiteiltäni hieman kauemmas. Tosin vain viereiseen kaupunkiin Helsinkiin, jonne kaikki viisi HKI FIVE -haasteen juoksureittiä sijoittuvat. Olen aiemmin juossut kymmenen kilometriä Lauttasaaressa ja kuusi kilometriä Töölönlahdella. Viime sunnuntaina oli Etelä-Helsingin vuoro.

juoksureitti helsingin keskustassa
Kiersimme Etelä-Helsingin reitin vastapäivään.

Baana, Kaivopuisto, Kauppatori ja Pohjoisranta ovat monelle helsinkiläiselle juoksijalle peruskauraa, mutta itse juoksen noilla main harvemmin. Olkoonkin, että rakastan Kaivopuiston merimaisemia. Kun vuonna 2004 muutin Kamppiin Albertinkadun asuntooni, kävelin usein merenrantaan lokkien kirkunan perässä. Sittemmin elämä vei minut Espooseen, josta on varta vasten lähdettävä Helsingin keskustaan juoksemaan.

HKI FIVE -haasteen kolmannen reitin ohjeellinen lähtöpiste oli keskustakirjasto Oodin edessä. Saavuimme juoksukaverini kanssa Helsinkiin autolla, joten valitsimme lähtöpisteen sieltä, mistä sai ilmaisen parkkipaikan. Sunnuntaina sellainen löytyi Helsingin kaupunginteatterin edestä, josta kävelimme Kaisaniemen puiston reunalle.

keskustakirjasto oodi helsingissa
Keskustakirjasto Oodi on Helsingin uusimpia maamerkkejä. Se on vaikuttava myös sisältä.

En ollut varmaan koskaan aikaisemmin juossut Rautatieaseman pääovien ohitse. Näin on saattanut tapahtua silloin, kun olen kiirehtinyt junaan. Nyt juoksin lenkkareissa, shortseissa ja juomaliivi täyteen ladattuna, eikä kenellekään varmasti jäänyt epäselväksi, että olin lenkillä enkä myöhästymässä junasta.

Rautatieaseman edustalla oli paljon ihmisiä, kuten koko reitillä. Jos maisemat olivatkin tavallisuudesta poikkeavia niin kyllä oli ihmismääräkin. Jonkin verran piti varoa polkupyöriä, sähköpotkulautoja ja koko tien leveydeltä kulkevia ihmisjoukkoja.

eiranranta meri helsinki
Eiranrannassa oli runsaasti auringonottajia, vaikka heitä ei kuvassa näykään.

Kymmenen kilometrin lenkki Helsingissä oli urbaanein reitti, jonka olen vähään aikaan juossut. Asiaan tietenkin kuuluu, että aurinkoisena kesäpäivänä pääkaupungissa on muitakin kulkijoita. Vastapainoksi saimme juoksukaverini kanssa kauniit merimaisemat ja paljon katseltavaa. Niin paljon, että puolet lenkistä oli juostu lähes huomaamatta.

Helteestä huolimatta ei tullut kuuma, kun mereltä puhalsi pienoinen tuuli. Olin ottanut toiseen juomaliivin pulloon vettä ja toiseen urheilujuomaa. Lähtiessä täydet lötköpullot rinnuksilla tuntuivat liioittelulta, mutta miten hyvältä urheilujuoma maistuikaan, kun reilun puolen tunnin matkanteon jälkeen pidimme pienen juoma/energiageeli/valokuvaustauon.

kaivarin rantaa
Sunnuntaina oli kaunis kesäpäivä ja merellä riitti kulkijoita.

Helsingin rantoja seuraileva reitti on hyvin tasainen. Ainoa pieni nousu on Olympiaterminaalin edessä, eikä sekään ole mikään iso. Laivaterminaalin luota reitti jatkui Vanhan Kauppahallin ohi Kauppatorille. Myös näissä maisemissa on tullut aiemmin juostua vain joissain juoksutapahtumissa.

Tässä kohtaa sightseeingiä voi nähdä Presidentinlinnan, Allas Seapoolin, Uspenskin katedraalin, Katajanokalla olevan maailmanpyörän… Juostessa pitää kuitenkin katsella nähtävyyksien lisäksi myös eteensä ja pysähtyä tarvittaessa liikennevaloihin.

presidentinlinna helsinki
Presidentinlinna.

Helsingin kaunis julkisivu jatkui Pohjoisrannan kivitaloissa. Baanan ohella Pohjoisrannan pitkä suora oli helpoin osuus reitistä juosta. Reitin loppu alkoi myös häämöttää, sillä lähestyimme Hakaniemeä ja Pitkääsiltaa, joiden kautta kulki myös edellisen kerran HKI FIVE -reitti Töölönlahdella.

Pitkänsillan ylityksessä piti jälleen pysähtyä liikennevaloihin, mutta meillä ei ollut kiire. HKI FIVE -haasteen kaikki osallistujat rekisteröivät aikansa verkkosivuille, jossa ne näkyvät nopeusjärjestyksessä. Ajanotosta juoksija vastaa itse, ja aika varmistetaan liittämällä linkki esimerkiksi urheilukellon sovellukseen. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Garminin kello, joten laitoin tuloslistaan linkin Garmin Connectiin.

pitkasilta helsinki
Pitkäsilta Helsingissä.

Etelä-Helsingin kierros on pituudeltaan tarkalleen 10,1 kilometriä. Haasteen osuus tulee hyväksytysti suoritettua, kun juoksee vähintään sen mittaisen lenkin. Reitin orjallinen seuraaminen ei ole ratkaisevaa. Me esimerkiksi juoksukaverini kanssa juoksimme välillä ”väärällä” puolen katua, mutta sellaisilla ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä.

Kymmenen kilometriä olisi ollut viikonlopun pitkikselle hieman liian vähän. Kun olin tallentanut aikani ensimmäiselle kymmenelle kilometrille, käynnistin Garminin uudestaan. Lähdimme vielä juoksemaan kaksi kertaa Töölönlahden ympäri, josta kertyi lisäkilometrejä viisi. 15:en kilometriin oli hyvä lopettaa kevyen viikon pitkä lenkki.

uspenskin katedraali
Pohjoisranta ja Uspenskin katedraali.

HKI FIVE -haasteeseen voi osallistua lokakuun loppuun asti. Minulla on jäljellä vielä kaksi reittiä: Keskuspuisto ja Arabianranta. Tällä aikataululla ehdin suorittaa haasteen ennen sen loppumista. Haasteen hintaan (35 €) kuuluu tarkat reittiohjeet ja t-paita, jonka saa, kun on suorittanut kaikki haasteen viisi osaa. Vaihtoehtoisesti t-paidan hinnan voi lahjoittaa WWF:lle Itämeren hyväksi.

Etelä-Helsingin reitin halusin ehdottomasti juosta kauniissa säässä. Mikä voikaan olla kauniimpaa kuin merenpinnassa kimmeltävä aurinko? Kaksi jäljellä olevaa reittiä voin juosta huonommassakin säässä, mutta toivon tietenkin hyvien juoksuilmojen jatkuvan.

eiranranta
Vesiallas ja meri Eiranrannassa.

Paidan lisäksi haasteesta jää mukavia kesämuistoja. Arjessa arvostan sitä, kun voi lähteä suoraan kotiovelta harrastamaan. Välillä on kuitenkin mukava lähteä juoksemaan muualle kuin totutulle juoksureitille. Niitä HKI FIVE on tähän mennessä tarjonnut jo mukavasti ja lisää on tiedossa!

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: