juoksu

Espoon Rantamaraton lähenee

Viime viikonloppuna juoksin viimeisen pitkän lenkin ennen Rantamaratonia. Espoon Rantamaraton juostaan reilun viikon päästä lauantaina 21.9. Harjoitusohjelmassani luki, että pitkän lenkin jälkeen alkaa keventely kohti maratonia: lenkit ovat lyhyempiä ja lepopäiviä on enemmän kuin normaalilla viikolla.

Kauden päätapahtuma oli kevään Helsinki City Marathon. Tavoitteenani oli tuolloin ajan parantaminen kolmen vuoden takaisesta ja koko matkan juokseminen. Saavutin molemmat. Juoksin yli puolet matkasta 4:15 tunnin loppuaikaan tähtäävien jänisten perässä. Loppua kohti vauhti hiipui, mutta pääsin maaliin ajassa 4:25. Edellinen aikani ensimmäiseltä maratoniltani vuodelta 2016 oli 4:39.

Tunnen vieläkin värähdyksen sisuskaluissa, kun muistelen tunnetta maalissa. Viimeisten kilometrien aikana saatoin ajatella, että ei koskaan enää. Ne ajatukset on nyt unohdettu. Kolmas maratonini ja tämän vuoden toinen maraton odottaa jo kulman takana.

Kuva, jossa Saucony Kinvara 10-lenkkarit
Nämä olivat vielä kesällä kirkkaan valkoiset. Saucony Kinvara 10 kengät saatu pr-näyte.

Viikonlopun lenkillä testasin maratonia varten kenkiä, juomia, energiageelejä ja kuulokkeita. Aivan uutta oli vain kengät. Olen juossut niillä muutamia pitkiä lenkkejä, mutta viikonlopun 25 kilometriä oli ehdottomasti pisin. Yllätyksiä ei tullut, joten tämänkertainen maratonkenkäni on Saucony Kinvara 10.

Urheilujuomana aion Rantamaratonilla käyttää jälleen Jaksamisjuomaa (juomat saatu blogin kautta). Olen käyttänyt sitä jo yli vuoden ajan ensisijaisena urheilujuomana. Tankkasin juomalla HCM:lle ja join juomaa matkan aikana.

Kuva, jossa urheilujuomaa.
Jaksamisjuomaa saa vaniljan ja inkiväärin makuisena. Tuote saatu.

Nytkin aion viedä omat juomat maratonille. Vaiva ei ole suuren suuri. Juomat pitää sekoittaa valmiiksi ja laittaa pulloihin. Kun pullot toimittaa järjestäjälle viimeistään kahta tuntia ennen lähtöä, odottavat omat juomat juomapisteillä.

Jaksamisjuoman koostumus on simppeli: sokeria ja suolaa. Makuina on joko vanilja tai maca-inkivääri, joista olen tykästynyt jälkimmäiseen. Sokeria ja suolaa voi sekoittaa itsekin veden sekaan, mutta valmis jauhe on mielestäni helpompi käyttää. Pidän juomasta myös siksi, että se sopii vatsalleni. Olen joskus saanut pahoja vatsanväänteitä makeutus- ja väriaineilla kyllästetystä urheilujuomasta.

Kuva, jossa Salomon Skin Adv 5 Set
Kuljetin juomat ja muut tavarat pitkällä lenkillä tässä Salomonin juomaliivissä.

Kuljetin viikonlopun pitkiksellä juomat Salomonin juomaliivissä, josta voit lukea lisää täältä. Toisessa lötköpullossa oli puoli litraa vettä ja toisessa puoli litraa Jaksamisjuomaa. Muissa taskuissa oli puhelin, yksi energiageeli ja varakuulokkeet. Maratonille en ota mukaan juomaliiviä. Mahdollisesti otan puhelinta ja muuta pientä tavaraa varten joko Salomonin juomavyön tai Miiego Miibelt -varustevyön.

Olen jo monen vuoden ajan käyttänyt lähes yksinomaan Maximin geelejä. Suosikkini on appelsiininmakuinen geeli. Geelit sopivat hyvin yhteen Jaksamisjuoman kanssa. Kokeilin yhdistelmää jälleen sunnuntain pitkällä lenkillä ja totesin sen hyväksi. Rantamaratonille lähtee mukaan myös muutama geeli.

En ehtinyt ennen lenkkiä ladata bluetooth-kuulokkeita , joten niiden akku ei kestänyt koko lenkkiä. Juoksin pitkiksen yksin, joten kaipasin musiikkia koko matkalle. Bluetooth-kuulokkeet simahtivat jo ennen puoliväliä ja vaihdoin toisiin johdollisiin kuulokkeisiin.

Koivukuja Otaniemessa.
Otaniemessä piti pysähtyä vaihtamaan kuulokkeita. Samalla otin pari kuvaa.

Kevään maratonilla juoksin yli puoliväliin ilman musiikkia. Juttelin muiden kanssa ja nautin kisatunnelmasta. Puolenvälin jälkeen kadotin jänikset ja aloin kaivata musiikkia. Maratonin viimeisillä kilometreillä musiikki pauhasi jo aika kovaa, kunnes kiskaisin viimeisten satojen metrien ajaksi kuulokkeet pois korvistani.

En haluaisi, että joko kuulokkeista tai puhelimesta loppuisi akku maratonilla. Täytyy siis säästää molempia ja aloittaa musiikin kuunteleminen mahdollisimman myöhään. Paavo Nurmi Marathonin puolikkaalla kävi niin, että kuulokkeet eivät yhdistäneet puhelimeni kanssa koko tapahtuman aikana. Kaikenlaiseen kannattaa varautua.

kuva, jossa pihlajanmarjoja
Vaikka kuinka haluaisin kesän vielä jatkuvan, luonto näyttää jo syksyn merkkejä.

Viimeisen pitkän lenkin juoksin valmentajan ohjeiden mukaan hieman korkeammilla sykkeillä. Ohje oli pitää syke välillä 151-155. Jotta pääsin siihen, piti minun lenkin alussa juosta jopa alle 5:30 minuutin kilometriaikoja. Tiesin, että en jaksaisi kahta ja puolta tuntia sitä vauhtia, joten hidastin. Keskisykkeeni oli 147 ja keskivauhti 6:01 min/km. Juoksin yhtensä kaksi ja puoli tuntia ja 25 kilometriä.

Viimeistä maratonia edeltävää pitkistä silmällä pitäen 4:15 tunnin loppuaika on aivan realistinen tavoite. Jotta pääsee maaliin mainitussa ajassa, on juostava keskimäärin vauhdilla 6:05 min/km. Aion Espoon Rantamaratonilla lyöttäytyä 4:15 tunnin loppuaikaan tähtäävien jänisten perään ja sinnitellä mukana mahdollisimman pitkään.

Kuva, jossa tyyni meri.
Mieli on maratonin suhteen tyyni kuin meren pinta.

Valmistautuminen Rantamaratonille tapahtuu rennommissa tunnelmissa kuin kevään HCM:lle. Otin Rantamaratonin ylimääräiseksi tavoitteeksi, jotta harjoittelulla on ollut loppukesän ja alkusyksyn ajan joku kohde. Olen juossut maratonin kaksi kertaa ja kunnioitan matkaa. 42,2 kilometriä ei ole helppo reissu.

Vähän odotan jo maratonin jälkeistä peruskuntokautta. Seuraavat tavoitteet ovat vasta ensi vuoden puolella. Mutta tapahtuma kerrallaan. Reilu viikko ja sitten mennään!

PS: Jos vierailet ensi viikonloppuna Espoossa Rantamaratonin expossa, niin olen siellä perjantaina Helsinki City Running Dayn pisteellä klo 17-20. Ehkä nähdään!

Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia

 1. Löytyykö sulta varavirtalähdettä? Itselläni oli sellainen mukana HCR:llä eikä tarvinnut huolehtia akun kestosta! Latasin siis kännykkää varavirtalähteellä siinä lähtöpaikalla niihin hetkiin asti kunnes jätin tavarat varustesäilytykseen, ei ollut siis juoksulla mukana virtalähde. Tosi kätevää oli kuitenkin saada puhelin ladattua vielä juuri ennen lähtöä, pystyin jopa lähettämään lähtöalueelta Facebook-livevideota. 🙂

  Tykkää

  1. On mulla sellainen! Talvella otan pitkille lenkeille mukaan varavirran, kun mun iPhone ei kestä kylmää. Maratonille en tosiaan aio ottaa mitään akkuja tai johtoja mukaan. Usein teenkin niin, että puhelin on varavirran päässä niin kauan kuin pitää antaa varusteet säilytykseen.

   Valmistaja lupaa kuulokkeille 6h akun keston. Jos juoksen 4,5 tuntia, alkaa kesto lähennellä loppuaan. Siksi aion vähän säästää akkua, koska lopussa sitä musiikkia tarvitsee. 😃 Tai sitten pitää juosta niin lujaa, ettei ehdi akut loppua (paitsi ehkä juoksijasta itsestään).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: