arki

Hien määrä – sekö ratkaisee?

Tilaisuuden tarjosivat HERO ja Domakers Finland Oy.

Mieleen pompsahti monia ajatuksia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, kun olin keskiviikkoaamuna kuuntelemassa Nanna Karalahtea ja muita Herotreenivalmentajia. Hotell St. Georgen Wintergardeniin oli kokoontunut iso joukko nauttimaan aamupalaa, kuuntelemaan luentoja ja katsomaan Oona Kivelän tankotanssiesitystä.

tankotanssi pole dance
Tankotanssija Oona Kivelä esiintyi tilaisuudessa. Hän on myös yksi Herotreeni-valmentajista.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluvat fyysisen toimintakyvyn lisäksi hyvinvointia tukevat ruokavalio ja mielenmaisema. Antiikin aikaan sanottiin, että terve sielu terveessä ruumiissa. Ysärillä kuvaputkitelevisiosta olohuoneisiin tunkeutuivat Kummelin sketsit, joissa urheilija Timo Silakalla oli kotiasiat kunnossa ja urheilu kivaa. Valmentaja kehotti syömään stroganoffia, koska se menee reisiin. Vaikea sanoa, oliko koko juttu irvailua vai tavoiteltiinko jotain ollennaista. Ehkä kumpaakin.

Uudempina aikoina formulalääkäri Aki Hintsa yritti Suomen Olympiakomiteassa saada muutosta valmennuskulttuuriin. Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhuminen sai aikaan hymähtelyä ja sitä pidettiin urheilijoiden hyysäämisenä. Ainoa oikea tapa oli mitata hien määrää. (Oskari Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia s. 175)

Lue lisää: Kirja-arvostelu: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

nanna karalahti pilkullinen mekko
Hero on Nanna Karalahden kolme vuotta sitten luoma hyvinvointikonsepti.

Takaisin tähän päivään, jolloin monipuolista valmennusta voi saada vaikka kotisohvalle. HERO on Nanna Karalahden kolme vuotta sitten luoma hyvinvointivalmennuskonsepti, jossa ryhmävalmentaminen tapahtuu internetin kautta. Valikoimasta löytyy valmennukset niin kehon kuin mielenkin hyvinvoinnin tueksi.

Keskiviikon tilaisuudessa oli vahvimmin esillä mielen valmennus, josta oli puhumassa muun muassa psykiatrinen sairaanhoitaja Varpu Hintsanen. Hän on yksi Herotreenivalmentajista. Kun ihminen haluaa muutosta elämäänsä, mieli voi olla paras ystävä tai pahin vihollinen, totesi Hintsanen.

varpu hintsanen puhuu lapsensa kuolemasta
Varpu Hintsanen on psykiatrinen sairaanhoitaja, mielenvalmentaja ja personal trainer.

Mielen valmennuksessa keskitytään asioihin kuten omien ajatusten tunnistamiseen ja siihen, vievätkö ne kohti tavoitteita. Varpu Hintsanen kehotti pysähtymään ja miettimään, ovatko uskomukset itsestään totta. Ihmisellä voi olla itsestään varsin myrkyllisiä ajatuksia, jotka estävät muutoksen.

Valmentaja Kira Tiivola jatkoi samasta teemasta. Nyökyttelin päätäni, kun hän sanoi, että liikunta vaikuttaa niin paljon moneen muuhunkin asiaan kuin ulkonäköön. On mukavaa, kun jaksaa kantaa kauppakasseja, nähdä ystäviä ja voi muutenkin hyvin.

kipa tiivola
Kira Tiivola puhui elinvoimasta, kehon toimivuudesta ja yleisestä aktiivisuudesta.

Uskomuksiin liittyen Tiivola kertoi hauskasti eräästä valmennettavastaan. Tällä oli uskomus, että juoksulenkin on kestettävä 60-75 minuuttia. Piste. Valmennettava tuskaili, kun ei ole aikaa juosta. Tiivola oli selostanut valmennettavalleen, että lyhyempiäkin lenkkejä voi juosta. Uskomus oli siihen asti estänyt kyseiseltä henkilöltä juoksun kokonaan.

Sokerista eroon pääseminen tuntuu olevan päivän sana. Olli Posti kertoi tilaisuudessa aiheesta. Kestävyyslajin harrastajana en ymmärrä sokerin demonisoimista. Mikä antaisi paremmin energiaa pitkällä lenkillä kuin sokerinen urheilujuoma? Jos sokeria syö ruoan korvikkeena, on jokin pahasti pielessä. Siitä olen samaa mieltä.

Kaikki ravintogurun puhe ei minuun uponnut, vaikka muuten pidän tärkeänä, että elimistö saa oikeanlaista polttoainetta. Kun Posti puhui siitä, miten ruoka-aineiden pitäisi olla sellaisia, että isoäitikin tunnistaisi ne, nyökyttelin. Ruokakauppojen hyllyt notkuvat jos jonkinlaista prosessoitua mössöä, ja kansa lihoo ja kärsii elintasosairauksista.

hotellin aamupala
Luentoja kuunnellessa nautin herkullista aamupalaa.

Aamiaistilaisuuden lopuksi julkistettiin Herotreenin uusi valmentaja life coach, kirjailija ja bloggaaja Karita Tykkä. Hän tarjoaa osana Herotreeniä netin kautta rentoutus-, liikkuvuus- ja hengitysharjoituksia sekä meditaatiota.

Luin viime syksynä Karita Tykän uusimman kirjan Hyvä elämä. Kirja ei onnistunut vakuuttamaan minua. Se sisälsi kyseenalaista tietoa ja joitain ristiriitaisuuksia. Tilaisuudessa Tykkä kertoi ajatuksistaan ja veti lyhyen meditaatiohetken, jossa käytiin mielikuvamatkalla. Siinä hän oli elementissään ja onnistui. Meditaatiohetki silmät kiinni hotellin aamupalan äärellä oli antoisa.

karita tykka uusi kirja hyva elama arvio
Karita Tykkä alkaa vetää rentoutumisharjoituksia osana Herotreeniä.

Lue lisää: Kirja-arvio: Karita Tykkä – Hyvä elämä

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluvat uni ja palautuminen, fyysinen aktiivisuus, ravinto, henkinen hyvinvointi ja yleinen terveys. Kauas on tultu ajoista, kun näistä asioista puhuja melkein naurettiin ulos huoneesta. Päinvastoin, nykyään aihe kerää huoneellisen kuulijoita.

Ei tarvitse olla huippu-urheilija, jotta voi päästä osaksi monipuolista valmennusta. Tärkeintä on tiedostaa, että hyvinvointi koostuu monesta eri tekijästä, eikä hien määrä merkitse kaikkea.

herotreeni
Tilaisuuden jälkeen kuvan nappasi Minna, joka pitää Tyttö sinä olet vahva -blogia.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Ei liikuntaa liikunnan vuoksi

Mitä mielessä liikkuu?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: